Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΙΟΣ ΚΑΚΟΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ... Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ???


Ως γονείς μπορεί να ήταν αυστηροί. Ωστόσο μόλις αποκτήσουν εγγονάκι δεν του χαλούν χατήρι! Ποια λάθη κάνουν ο παππούς και η γιαγιά και με ποιον τρόπο μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση; Τι πρέπει να κάνετε για να μη γυρίσει το παιδί “αγνώριστο” από τις καλοκαιρινές διακοπές μαζί τους;

Η Ψυχολόγος, Σύμβουλος Μελέτης Ιφιγένεια Λαμπροπούλου, απαντά:
Ποια λάθη κάνει συνήθως ο παππούς και η γιαγιά;

-Δεν λένε όχι σε όσα τους ζητούν τα παιδιά.

-Δεν ακολουθούν τους κανόνες που έχουν θέσει οι γονείς. Ακυρώνουν του γονείς αντιλέγοντας σε κάτι που ο γονιός θα πει στο παιδί ως «πρέπει» ή «είναι καλό..» με τη γνωστή φράση… «άστο, παιδί είναι!» .

-Πολλές φορές, λόγω ηλικίας δεν έχουν την αντοχή να παίξουν μαζί τους, με αποτέλεσμα να τα αφήνουν με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση, αρκεί να μην τους ενοχλούν και να είναι ήσυχα.
-Τους αγοράζουν ακατάλληλα σνακς (τσιπς, παγωτά, γλυκά κτλ) προκειμένου να πάψουν να διαμαρτύρονται.

-Δεν θέτουν όρια οι ίδιοι, αποφεύγοντας να χαλάσουν την καλή εικόνα των αγαπημένων παππούδων προς τα παιδιά.

Τι να κάνετε;

-Πριν το παιδί φύγει για διακοπές μαζί τους:

Αν αποφασίσετε να στείλετε το παιδί να παραθερίσει στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς προσπαθήστε εφαρμόζοντας απλούς κανόνες να εξασφαλίσετε πως δεν θα επιστρέψει... “κακομαθημένο”

- Ορίστε σαφή όρια, κανόνες και πρόγραμμα επιτρέποντας ωστόσο μια ελαστικότητα. Π.χ. επιτρέψτε στα παιδιά σας να δουν μέχρι αργά τηλεόραση στη γιαγιά και στον παππού, αλλά ξεκαθαρίστε ότι πρέπει να συμμορφώνονται με μια συγκεκριμένη ώρα για βραδινό ύπνο. Μπορεί να είναι αποδεκτό το να τρώνε καθημερινά παγωτό, αλλά συγκεκριμένη ποσότητα και πάντα ως επιδόρπιο μετά το μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό.

- Όσο εσείς είστε εκείνοι που θέτετε τους κανόνες με τρόπο σαφή και αφήνετε τα παιδιά σας να κατανοήσουν ότι είναι θεμιτό να υπάρχει ένα πιο χαλαρό σύνολο κανόνων στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς για το διάστημα των διακοπών μαζί τους, θα μπορέσετε να τα κάνετε να καταλάβουν εύκολα τη διαφορά μεταξύ της ζωής στο σπίτι και του διαστήματος που θα περάσουν με τους παππούδες. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και την ικανότητά του να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ μιας καθημερινής ρουτίνας και μια σύντομης ανάπαυλας από τους κανόνες.

- Κατευθύνετε την αδυναμία και την ελαστικότητα που δείχνουν οι παππούδες προς όφελός δικό σας αλλά και των παιδιών. Π.χ εάν γνωρίζετε ότι οι παππούδες πρόκειται να αγοράσουν στα παιδιά σας παιχνίδια ή σνακς, δώστε τους ιδέες για το τι να αγοράσουν, τι να προτιμήσουν και τι να αποφύγουν.

Αν επιστρέψει... “αγνώριστο”:

- Είναι καιρός να κάνετε τον «κακό» και να πατήσετε πόδι. Είναι απαραίτητο να μείνετε σταθεροί σε ό, τι πείτε στα παιδιά σας για μέρες ή και εβδομάδες αν χρειαστεί. Πρέπει με άλλα λόγια να ληφθεί μια σκληρή γραμμή.

- Να επιμένετε ότι οι συνήθεις κανόνες μιας οικογένειας πρέπει να ακολουθούνται και εκτός σπιτιού, είτε είναι στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς, είτε είναι στο σπίτι κάποιου φίλου τους. Καμία φορά τα μικρά παιδιά μπερδεύουν το «περιοδικά» χαλαρό πρόγραμμα με το «γενικά» χαλαρό πρόγραμμα και μετατρέπουν την εξαίρεση σε κανόνα.

- Αν η κατάσταση αυτή συνεχίζεται για εβδομάδες ή μήνες και παρά τους κανόνες και τα όρια η ατίθαση συμπεριφορά τους συνεχίζεται, τότε μπορείτε να υπογραμμίσετε με τον τρόπο σας και να θέσετε σε μια συζήτηση τους κανόνες ξεκάθαρα χωρίς διαλλακτικότητες.

Είναι καλό να συζητάμε με τους γονείς μας και να τους δώσουμε να καταλάβουν, ότι όταν θέλουν να μας βοηθήσουν, αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν να επεμβαίνουν και στον τρόπο, που θα διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά μας...
Οι κανόνες που βάζει το ζευγάρι στα παιδιά του, πρέπει να γίνονται αποδεκτοί από τους παππούδες και τις γιαγιάδες.
Αφήνοντας τα παιδιά μας μαζί τους, δείχνουμε πως τους εμπιστευόμαστε και πιστεύουμε, πως είναι τα κατάλληλα άτομα, που θα σεβαστούν τις απόψεις μας και τον τρόπο που θέλουμε να μεγαλώσουν τα δικά μας παιδιά.
Σε περίπτωση, που δούμε πως με την συζήτηση δεν αλλάζουν τα πράγματα... Καλό  είναι εφόσον δεν μπορούμε, οι ίδιοι να μείνουμε με τα παιδιά μας, να τα στείλουμε σε κάποιο παιδικό  ή σε κάποια κατασκήνωση (αν είναι για διακοπές) .... Τουλάχιστον εκεί θα  υπάρχουν και άλλα παιδιά και δεν θα γίνονται πάντα τα χατίρια τους... Χώρια που βοηθούν και περισσότερο στην κοινωνικοποίησή τους...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Το αρθρο ειναι εξαιρετικα σωστο και,ειμαι γιαγια!συνηθιζω να λεω στον αντρα μου που ειναι ακριβως αυτης της συμπεριφορας παππου'μην ξεχνας,ειμαστε προσωπικο!προσπαθω να ακολουθω σχεδον παντα,τους κανονες που βαζουν οι γονεις και να το ξερει κι'ο μικρος αυτο,γιατι αλλοιως,καταλαβαινει και εκμεταλευεται αμεσως τη διαφορα αποψεων!πρεπει να το καταλαβουμε πολυ γρηγορα εμεις,οτι σημασια δεν εχει να λεμε, μα,να μεγαλωνουν σωστα και γυρω τους να νοιωθουν μονο,αγαπη πολλη,σιγουρια και εμπιστοσυνη...javascript:void(0)

Ανώνυμος είπε... Best Blogger Tips

Ολοι μας βάζουμε (το χεράκι μας) για να γίνουν τα παιδιά μας
κακομαθημένα.....
ΜΑΚΗΣ.javascript:void(0)