Αν ποτέ δεν είχατε το χρόνο να ελέγχετε τις σκέψεις σας, ήρθε η στιγμή να κάνετε μία δοκιμή. Υπολογίζεται ότι ο εγκέφαλός μας παράγει περίπου 70.000 σκέψεις την ημέρα. Συγκεκριμένα ο εγκέφαλός μας παράγει σκέψεις είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι και εάν αφιερώσουμε μόλις 10 λεπτά ελέγχοντας τις σκέψεις μας, θα εκπλαγούμε από το αρνητικοί μπορεί να είμαστε.
Συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε πράγματα που μας δυσανασχετούν όπως η εργασία μία όμορφη ημέρα, αλλά και πράγματα που μας ανησυχούν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Πάντα ακούμε σε έρευνες και συζητήσεις ότι προϋπόθεση της ευεξίας είναι η θετική σκέψη, όμως πόσο εύκολο είναι να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε αρνητικά αφού δεν το συνειδητοποιούμε όταν συμβαίνει;
Η απάντηση είναι να προσπαθούμε κάθε φορά που σκεφτόμαστε κάτι συνειδητά να είναι θετικό. Ακόμη και σε μία αρνητική σκέψη πρέπει να προσπαθούμε να βγάζουμε τη θετική πλευρά της. Μετατρέποντας έτσι ένα μεγάλο αριθμό σκέψεων σε θετικές, συνηθίζουμε σταδιακά να σκεφτόμαστε μόνο θετικά, να είμαστε πιο αισιόδοξοι στη ζωή μας και επομένως να νιώθουμε ευεξία κάθε στιγμή.
Δείτε μερικούς τρόπους για να το καταφέρετε:
1. Μην αφήνετε καμία σκέψη να πάει χαμένη.
Ακόμη και αν διήρκεσε 10 λεπτά ή λιγότερο, αναλύστε τη και βρείτε τη θετική πλευρά που μπορεί να έχει. Είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε να λύνετε το πρόβλημα.
2. Ξεκινήστε τη μέρα σας με θετικές σκέψεις.
Με το που ξυπνήσετε το πρωί σκεφτείτε κάτι θετικό όπως «είμαι ευτυχισμένος με όσα έχω» και προσπαθήστε να έχετε αυτή τη σκέψη στο νου σας όλη την ημέρα. Όχι μόνο θα καταφέρετε να σκέφτεστε κάτι θετικό και να έχετε ανεβασμένη διάθεση, αλλά θα κρατάτε απασχολημένο το μυαλό σας χωρίς να υπάρχει χώρος να γεννηθούν αρνητικές σκέψεις.
3. Βοηθηθείτε μέσω ελπιδοφόρων εφαρμογών.
Στο διαδίκτυο πλέον θα βρείτε άπειρες εφαρμογές που θα σας μεταδώσουν θετική ενέργεια και θα σας βοηθήσουν να σκέφτεστε θετικά. Ακολουθήστε μία διαφορετική συμβουλή κάθε μέρα. Τέτοιες εφαρμογές είναι η «Μία ζωή χωρίς άγχος» του Louise L. Hay και το ημερολόγιο του 2013 με τίτλο «Μπορώ να το καταφέρω».
4. Μετατρέψτε μία αρνητική σε θετική σκέψη.
Όλοι μας έχουμε πάντα μία σκέψη που μας βασανίζει. Είτε αυτή αφορά τη δουλειά, είτε τα οικονομικά μας ή ακόμη και το βάρος μας. Αντί να εστιάζετε σε αυτή, καλό θα ήταν να σκέφτεστε ότι είστε ευγνώμονες για όλα όσα έχετε ήδη και ότι θα μπορούσανε να είναι χειρότερα τα πράγματα. Αυτό φυσικά δεν θα λύσει άμεσα το πρόβλημά σας, αλλά θα σας δώσει αυτοπεποίθηση και κίνητρα για να το αντιμετωπίσετε.
5. Κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν και σας ανεβάζουν ψυχολογικά.
Ένας πρακτικός τρόπος είναι να δημιουργήσετε μία λίστα με όλα τα πράγματα που κάνοντάς τα νιώθετε υπέροχα. Αυτά μπορεί να είναι δραστηριότητες έκφρασης συναισθημάτων και εκτόνωσης όπως ο χορός, το τραγούδι, μία βόλτα με αγαπημένα πρόσωπα ή η δραπέτευση από την καθημερινότητα με ένα ταξίδι ή ακόμη και ένα καλό βιβλίο. Θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το βάρος των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων και να αντιμετωπίζετε τη ζωή με μία πιο θετική ματιά.
Η θετική σκέψη βοηθά στη διαχείριση του άγχους και μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την υγεία σας. Εξασκήστε την αντιμετώπιση της αρνητικής σκέψης με τα πιο κάτω παραδείγματα.
Βλέπετε το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο; Πως θα απαντήσετε σε αυτή την παλιά ερώτηση σχετικά με τη θετική σκέψη μπορεί να αντανακλά τις προοπτικές για τη ζωή σας, τη στάση σας απέναντι στον εαυτό σας, και αν είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος – και αυτό μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την υγεία σας.
Πράγματι, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όπως η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία μπορεί να επηρεάσουν πολλούς τομείς της υγείας και της ευημερίας σας. Η θετική σκέψη, που έρχεται συνήθως με την αισιοδοξία, είναι ένα βασικό μέρος της αποτελεσματικής διαχείρισης του στρες. Και η αποτελεσματική διαχείριση του στρες συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία. Αν έχετε την τάση να είστε απαισιόδοξοι, μην απελπίζεστε – μπορείτε να μάθετε τις δεξιότητες της θετικής σκέψης.
Κατανοώντας τη θετική σκέψη
Η θετική σκέψη δεν σημαίνει ότι χώνετε το κεφάλι σας στην άμμο και αγνοείτε τις λιγότερο ευχάριστες καταστάσεις της ζωής. Η θετική σκέψη σημαίνει απλά ότι πλησιάζετε την δυσαρέσκεια με ένα πιο θετικό και παραγωγικό τρόπο. Σκέπτεστε ότι πρόκειται να συμβεί το καλύτερο, και όχι το χειρότερο.
Η θετική σκέψη ξεκινά με τον αυτοδιάλογο. Ο αυτοδιάλογος είναι η ατέλειωτη ροή σκέψεων που τρέχει στο κεφάλι σας καθημερινά. Αυτές οι αυτόματες σκέψεις μπορεί να είναι θετικές ή αρνητικές.
Κάποιο μέρος του αυτοδιαλόγου σας προέρχεται από τη λογική και τον λόγο. Άλλο μέρος του αυτοδιαλόγου μπορεί να προκύψει από παρανοήσεις που έχετε δημιουργήσει, λόγω έλλειψης πληροφοριών.
Αν οι σκέψεις που τρέχουν στο κεφάλι σας είναι ως επί το πλείστον αρνητικές, η προοπτική σας στη ζωή είναι πιθανότατα απαισιόδοξη. Εάν οι σκέψεις σας είναι κυρίως θετικές, τότε είστε πιθανόν αισιόδοξοι – κάποιος που ασκεί τη θετική σκέψη.
Τα οφέλη της θετικής σκέψης για την υγεία
Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τις επιπτώσεις της θετικής σκέψης και της αισιοδοξίας για την υγεία. Τα οφέλη που μπορεί να παρέχει η θετική σκέψη περιλαμβάνει:
- Αυξημένη διάρκεια ζωής
- Χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης
- Χαμηλότερα επίπεδα ψυχικής δυσφορίας
- Μεγαλύτερη αντίσταση στο κοινό κρυολόγημα
- Καλύτερη ψυχολογική και σωματική ευεξία
- Μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή ασθένεια
- Καλύτερη ικανότητα αντιμετώπισης κατά τη διάρκεια δυσκολιών και περιόδων στρες.
Είναι ασαφές γιατί οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη θετική σκέψη παίρνουν αυτά τα οφέλη για την υγεία. Μια θεωρία είναι ότι έχοντας μια θετική προοπτική σας δίνετε η δυνατότητα να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις στρεσογόνες καταστάσεις, μειώνοντας τις επιβλαβείς επιπτώσεις του στρες στο σώμα σας. Πιστεύεται επίσης ότι οι θετικοί και οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν την τάση να ζουν ένα πιο υγιή τρόπο ζωής – γίνονται περισσότερο σωματικά δραστήριοι, ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, δεν καπνίζουν και δεν καταναλώνουν υπερβολικό αλκοόλ.
Εντοπίζοντας την αρνητική σκέψη
Δεν είστε σίγουρος αν ο αυτοδιάλογος σας είναι θετικός ή αρνητικός; Εδώ είναι μερικές κοινές μορφές αρνητικού αυτοδιαλόγου:
- Φιλτράρισμα. Μεγεθύνετε τις αρνητικές πλευρές μιας κατάστασης και φιλτράρετε όλες τις θετικές. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε μια μεγάλη μέρα στη δουλειά. Ολοκληρώσατε γρήγορα τις εργασίες και έχετε επαινεθεί για αυτό. Έχετε όμως ξεχάσει ένα δευτερεύον καθήκον. Εκείνο το βράδυ, θα επικεντρωθείτε μόνο σε αυτή τη δευτερεύον εργασία και θα ξεχάσετε τα συγχαρητήρια που λάβατε.
- Εξατομίκευση. Όταν συμβαίνει κάτι κακό, θα κατηγορήσετε αυτόματα τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, μπορεί να ακούσετε ότι μία βραδινή έξοδος με τους φίλους σας ακυρώνεται, και θα υποθέσετε ότι αυτή η αλλαγή των σχεδίων έγινε επειδή κανείς δεν ήθελε να βρίσκετε γύρω σας.
- Καταστροφολογία. Αναμένετε να συμβεί αυτόματα το χειρότερο. Ο σερβιτόρος παίρνει την παραγγελία σας λάθος και αυτόματα νομίζετε ότι το υπόλοιπο της ημέρας σας θα είναι μια καταστροφή.
- Πόλωση. Βλέπετε τα πράγματα μόνο ως είτε καλά ή κακά, μαύρα ή άσπρα. Δεν υπάρχει το ενδιάμεσο. Νιώθετε ότι πρέπει να είστε τέλειοι ή ότι είστε μια πλήρης αποτυχία.
Εστιάζοντας στη θετική σκέψη
Μπορείτε να μάθετε να μετατρέπετε την αρνητική σκέψη σε θετική. Η διαδικασία είναι απλή, αλλά χρειάζεται χρόνο και πρακτική – εξάλλου, δημιουργείτε μία νέα συνήθεια. Πιο κάτω είναι μερικοί τρόποι για να σκέφτεστε και να συμπεριφέρεστε με ένα πιο θετικό και αισιόδοξο τρόπο:
- Εντοπίστε τομείς για να αλλάξετε. Αν θέλετε να γίνετε πιο αισιόδοξοι και να συμμετάσχετε σε περισσότερη θετική σκέψη, αναγνωρίστε πρώτα τους τομείς της ζωής σας όπου συνήθως σκέφτεστε αρνητικά, είτε είναι η εργασία σας, είτε η σχέση σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε εστιάζοντας σε ένα τομέα ώστε να τον προσεγγίσετε με πιο θετικό τρόπο.
- Ελέγξτε τον εαυτό σας. Σταματήστε και αξιολογήστε τις σκέψεις σας σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν διαπιστώσετε ότι οι σκέψεις σας είναι κυρίως αρνητικές, προσπαθήστε να βρείτε έναν τρόπο για να δημιουργήσετε μια θετική τροπή σ’ αυτές.
- Να είστε ανοιχτοί στο χιούμορ. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να χαμογελάσει ή να γελάσει, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές. Αναζητήστε το χιούμορ σε καθημερινές καταστάσεις. Όταν μπορείτε να γελάτε με τη ζωή, αισθάνεστε λιγότερο άγχος.
- Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ασκηθείτε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για να επηρεάσετε θετικά τη διάθεση σας και να μειώσετε το άγχος. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή για να τροφοδοτήσετε το μυαλό και το σώμα σας και μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος.
- Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους. Βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποι στη ζωή σας είναι θετικοί, υποστηρικτικοί άνθρωποι στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε για χρήσιμες συμβουλές και γνώμες. Οι αρνητικοί άνθρωποι μπορούν να σας αυξήσουν τα επίπεδα του άγχους και να σας κάνουν να αμφισβητείται την ικανότητα σας να διαχειρίζεστε το άγχος με υγιείς τρόπους.
- Εξασκήστε τον αυτοδιάλογο σας. Ξεκινήστε ακολουθώντας έναν απλό κανόνα: Μην πείτε τίποτα στον εαυτό σας που δεν θα λέγατε σε κανέναν άλλο. Να είστε ευγενής και να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας.
Αν μια αρνητική σκέψη εισέρχεται στο μυαλό σας, αξιολογείστε την ορθολογικά και ανταποκριθείτε με δηλώσεις που είναι καλές για εσάς.
Εξασκώντας καθημερινά τη θετική σκέψη
Αν έχετε την τάση να έχετε μια αρνητική προοπτική, μην περιμένετε να γίνετε αισιόδοξος από τη μία ημέρα στην άλλη. Με την πρακτική, όμως, αυτός ο αυτοδιάλογος στο τέλος θα περιέχει λιγότερη αυτοκριτική και αυτό-αποδοχή. Μπορείτε, επίσης, να γίνετε λιγότερο κριτικοί με τον κόσμο γύρω σας. Επιπλέον, όταν μοιράζεστε τη θετική σας διάθεση και τη θετική εμπειρία, τόσο εσείς όσο και οι γύρω σας απολαμβάνετε μια συναισθηματική ενίσχυση.
Εξασκώντας τον θετικό αυτοδιάλογο θα βελτιώσετε τις προοπτικές σας. Όταν η κατάσταση του μυαλού σας είναι γενικά αισιόδοξη, είστε σε θέση να χειριστείτε το άγχος της καθημερινότητας με πιο εποικοδομητικό τρόπο. Η ικανότητα αυτή μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη που παρατηρήθηκαν για την υγεία της θετικής σκέψης.
Από: fitblaster, maireclaire.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου