Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ...




Το δέρμα αποτελεί το εκτενέστερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Πέρα από το λειτουργικό του ρόλο (προστασία από το εξωτερικό περιβάλλον, ρύθμιση θερμοκρασίας του σώματος και ισορροπίας υγρών, αίσθηση αφής και πόνου κλπ), το δέρμα παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση, την ελκυστικότητα και την αυτοπεποίθηση του ατόμου.

Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, ενδιαφέρονται για την ποιότητα της επιδερμίδας τους. Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό, «εκ των έσω» ρόλο στην καλή υγεία και εμφάνιση του δέρματος.

Τι μπορεί να προσφέρει η διατροφή στο δέρμα μας;
Ενίσχυση της δομής του
Ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και η ρετινόλη (βιταμίνη Α) ενισχύουν τη δομή της επιδερμίδας. Ειδικότερα, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, της βασικότερης δομικής πρωτεΐνης του δέρματος, ενώ η ρετινόλη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας και δομής των επιθηλιακών κυττάρων του δέρματος.

Αντιοξειδωτική δράση – φωτοπροστασία 
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες, ουσίες που προκαλούν φθορές στα κύτταρα. Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται λόγω οξειδωτικού στρες, κατά τη φυσιολογική γήρανση και την έκθεση στον ήλιο κλπ. Θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση και φωτοπροστασία είναι τα καροτενοείδη (κυρίως το β-καροτένιο), το λυκοπένιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και τα φλαβονοειδή.

Αντιφλεγμονώδη δράση – ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (τα ω-3 περισσότερο από τα ω-6), ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ευνοώντας έτσι την καλή υγεία του δέρματος κατά τη γήρανση ή σε φλεγμονώδεις νόσους (έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση). Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού βοηθούν και τα αντιοξειδωτικά.

Σημείωση: Ορισμένες από τις παραπάνω δράσεις έχουν διαπιστωθεί σε μελέτες όπου έγινε συμπληρωματική χορήγηση των συστατικών και όχι από την πρόσληψη τους στο πλαίσιο της συνήθους διατροφής.

Ενυδάτωση
Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του δέρματος και τη διατήρηση της ελαστικότητας του. Φροντίζετε να καταναλώνετε 6-8 ποτήρια υγρά ημερησίως, ή παραπάνω αν υπάρχει έντονη εφίδρωση (λόγω άσκησης, έκθεσης στον ήλιο ή ασθένειας).

Διατροφή και ακμή: ο μύθος της σοκολάτας
Παλαιότερα, τρόφιμα όπως η σοκολάτα και τα τηγανιτά είχαν κατηγορηθεί ότι προκαλούν ή επιβαρύνουν την ακμή. Πλέον, υπάρχουν επαρκή δεδομένα που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ειδικά για τη σοκολάτα, η συσχέτιση ενδεχομένως έχει προέλθει από τις ορμονικές διαταραχές που αποτελούν αίτιο εμφάνισης ακμής και συχνά συνοδεύονται από την κατανάλωση σοκολάτας.

Πηγές θρεπτικών συστατικών που προάγουν την καλή υγεία του δέρματος

Βιταμίνη Α: κρόκος αυγού, συκώτι, μουρουνέλαιο, εμπλουτισμένα τρόφιμα (μαργαρίνες).

Β-καροτένιο
: φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα (καρότα, κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, βερίκοκα, πεπόνι).

Λυκοπένιο: ντομάτες, ντοματοπολτός, καρπούζι.

Βιταμίνη C
: εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ), πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, μαϊντανός, φράουλες, ακτινίδια.

Βιταμίνη Ε
: φυτικά έλαια (ειδικά το ελαιόλαδο), σπόροι σιταριού, ξηροί καρποί, αβοκάντο, εμπλουτισμένα τρόφιμα (μαργαρίνες). Η δράση της βιταμίνης Ε ενισχύεται από την παρουσία βιταμίνη C και σεληνίου.

Φλαβονοειδή: φρούτα (μούρα, φράουλες, σταφύλια), λαχανικά (κρεμμύδι, μπρόκολο), κόκκινο κρασί, τσάι (ειδικά το πράσινο), μαύρη σοκολάτα.

Ω-3 λιπαρά οξέα
: λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλες, κολιός/σκουμπρί), ιχθυέλαια (μουρουνέλαιο), ορισμένοι ξηροί καρποί (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα), λιναρόσπορος, εμπλουτισμένα τρόφιμα (μαργαρίνες, αυγά).

Ω-6 λιπαρά οξέα
: φυτικά έλαια, μαργαρίνες, ξηροί καρποί.

Ο καλύτερος τρόπος για την κάλυψη των αναγκών στα παραπάνω συστατικά είναι η δια βίου υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, η οποία άλλωστε προάγει την καλή υγεία γενικότερα. Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ωφέλιμα σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη κάποιου επιστήμονα υγείας.