Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ανακύκλωση ... Τρόπος ζωής....





ΤΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ
Όλα τα υλικά είναι ανακυκλώσιμα. Στην Ελλάδα όμως αυτή τη στιγμή μπορούμε να ανακυκλώσουμε συγκεκριμένα ρεύματα αποβλήτων. Τα συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης είναι φορείς που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση υλικών. Το καθένα από αυτά ανακυκλώνει διαφορετικό υλικό. Η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ διαχειρίζεται απόβλητο ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, η ΑΦΗΣ τις μπαταρίες, η Εcoelastica τα ελαστικά οχημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού, η ΕΔΟΕ οχήματα και η ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. τις μπαταρίες οχημάτων. Το ΚΕΠΕΔ ασχολείται με την ανακύκλωση συσκευασιών λιπαντικών ελαίων. Η ΕΛ.ΤΕ.ΠΕ. είναι το σύστημα που κάνει ανακύκλωση λιπαντικών ελαίων, που χρησιμοποιούνται στα οχήματα και σε μηχανολογικό εξοπλισμό και η ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ ο φορέας που ανακυκλώνει φωτιστικά και λαμπτήρες. Με την ανακύκλωση συσκευασιών ασχολείται η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η Ανταποδοτική Ανακύκλωση, αλλά και το ατομικό σύστημα της εταιρείας ΑΒ Βασιλόπουλος, που κάνει ανακύκλωση συσκευασιών στα καταστήματά της. Εκτός από τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων υπάρχουν και ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ανακύκλωσης. Υπάρχουν για παράδειγμα οι συλλέκτες παλαιού χάρτου, στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε διαθέτει μεγάλες ποσότητες χαρτιού και επιθυμεί να τις ανακυκλώσει. (Οι περισσότεροι φορείς της ανακύκλωσης διαθέτουν ιστοσελίδα, όπου κανείς μπορεί να ενημερωθεί για τη δράση τους και να επικοινωνήσει μαζί τους).
ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ
Στους μπλε κάδους ανακυκλώνονται οι συσκευασίες και το έντυπο χαρτί, προς το παρόν μαζί. Οι συσκευασίες που είναι φτιαγμένες από χαρτί, χαρτόνι, γυαλί, πλαστικό και μέταλλο, μαζί με τα έντυπα, μπορούν να τοποθετηθούν στους μπλε κάδους και οδηγηθούν για διαλογή στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.). Οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες πρέπει να αδειάζονται και να καθαρίζονται. Επίσης, πρέπει να μπαίνουν χύμα μες στο μπλε κάδο και όχι δεμένες σε σακούλες. Αφού η σακούλα αδειάσει, μπορεί να τοποθετηθεί και αυτή στον μπλε κάδο, εφόσον είναι κατασκευασμένη από ανακυκλώσιμο υλικό και δεν είναι επαναχρησιμοποιήσιμη. Κάτι άλλο που επίσης βοηθάει, είναι η συμπίεση των συσκευασιών, για αν μην πιάνουν χώρο, τόσο στον κάδο όσο και στο μεταφορικό όχημα στη συνέχεια.
ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ
Το σύστημα ΑΦΗΣ τοποθετεί κάδους για ανακύκλωση μπαταριών, χωρίς καμία επιβάρυνση, σε σουπερμάρκετ, σχολεία, δήμους, κοινότητες, εμπορικά καταστήματα, ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, στρατιωτικές μονάδες κ.ά. Οποιοσδήποτε καταστηματάρχης θέλει –είτε επειδή είναι ευαισθητοποιημένος είτε επειδή εμπορεύεται τέτοια προϊόντα, που λειτουργούν με μπαταρίες- μπορεί να επικοινωνήσει με το σύστημα ΑΦΗΣ και να του αποσταλεί κάδος ανακύκλωσης για τις μπαταρίες. Η ανταπόκριση του κόσμου στην ανακύκλωση μπαταριών είναι εντυπωσιακή στην Ελλάδα. Ο ειδικός κάδος συναντάται σχεδόν σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ, δημαρχείο, σχολείο, τράπεζα, κατάστημα με ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά είδη ή κινητής τηλεφωνίας. Οι περισσότεροι πολίτες επισκέπτονται καθημερινά αυτούς τους χώρους είτε για να πληρώσουν το λογαριασμό της κινητής τηλεφωνίας είτε για να ψωνίσουν, οπότε είναι πολύ εύκολο να έχουν πρόσβαση στην ανακύκλωση μπαταριών.
ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Η οικιακή κομποστοποίηση γίνεται πολύ εύκολα με ένα κάδο κήπου για τα σπίτια με κήπο ή ένα κάδο μπαλκονιού για τα διαμερίσματα, ο οποίος είναι πολύ μικρότερος. Ο κάδος μπαλκονιού, που αφορά τους περισσότερους κατοίκους της Αθήνα, λειτουργεί με γεωσκώληκες και θέλει μία απλή φροντίδα, να έχουμε λίγο το νου μας στην υγρασία του και στα υλικά που ρίχνουμε. Ο κάδος κήπου είναι πιο εύκολος στη διαχείρισή του, αλλά δυστυχώς δεν διαθέτουμε όλοι κήπο. Οι κάδοι κομποστοποίησης δεν συναντώνται συχνά στα καταστήματα με προϊόντα κηπευτικής και ανθοκομίας και οι προμηθευτές είναι προς το παρόν λίγοι. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και να πάρει τηλέφωνα προμηθευτών, να επικοινωνήσει μαζί τους και να ρωτήσει για τον κάδο που τον ενδιαφέρει.
Πέρα από τα παραπάνω, η κοινή θέση των Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, WWF, Greenpeace και ΔικτύουΜεσόγειος SOS είναι να αλλάξουν λίγο τα πράγματα στην ανακύκλωση και να χρησιμοποιούνται τέσσερις κάδοι: ο πρώτος μόνο για χαρτί, ο δεύτερος για τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά, ο τρίτος για τα βιοαποδομήσιμα υλικά που κομποστοποιούνται, και ο τέταρτος για τα υπολείμματα. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, εάν υιοθετηθεί αυτή η θέση από την Πολιτεία, θα περιοριστεί και το πρόβλημα της διαχείρισης των αποδομήσιμων υλικών, σε μεγάλο βαθμό.
ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ
Τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί επιχειρήσεις, οι οποίες συνεργάζονται με επιχειρήσεις εστίασης, εστιατόρια και φαστ-φουντ και συλλέγουν τα μαγειρικά έλαια μετά τη χρήση τους (τηγανέλαια). Αφού συλλέξουν τα τηγανέλαια, τα οδηγούν για παραγωγή βιοντίζελ σε εργοστάσια, με τα οποία συνεργάζονται. Η καινοτομία είναι ότι κάποιες από αυτές τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν και πολυκατοικίες και οι πολίτες μπορούν πλέον, εκτός από τους επιχειρηματίες, να πάρουν έναν ειδικό κάδο και να συλλέγουν εκεί τα τηγανέλαια απ’ όλα τα διαμερίσματα, που στη συνέχεια θα έρθει να τα συλλέξει μία από αυτές τις εταιρείες και να τα οδηγήσει για παραγωγή βιοντίζελ. Στην ιστοσελίδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης υπάρχουν αναρτημένα στοιχεία εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.
Για περισσότερες πληροφορίες:


Πιστεύω πως είναι καιρός να γίνει τρόπος ζωής και για εμάς... Εφόσον μπορούν όλοι 
οι άλλοι γιατί όχι και εμείς... Θέλει οργάνωση και καλή διάθεση...Τα υπόλοιπα θα 
γίνουν  από μόνα τους..