Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Σαρακοστή και διατροφή....






Έρχεται η Καθαρή Δευτέρα & μαζί της ξεκινάει και η νηστεία. Περίοδος αποτοξίνωσης ή πρόσθετων προβλημάτων;

Ενεργειακά κατά την περίοδο της νηστείας δεν υπάρχουν διαφορές σε σύγκριση με την διατροφή που συνηθίζουμε να ακολουθούμε. Αυτό βέβαια δεν ισχύει και για τις αυστηρές νηστείες που περιλαμβάνουν μόνο λαχανικά και δεν περιλαμβάνουν ούτε το λάδι. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε αύξηση της ενέργειας που προέρχεται από τους υδατάνθρακες και μείωση της ενέργειας που προέρχεται από πρωτείνες και λίπη. Όμως όταν έχουμε μείωση του διατροφικού λίπους και ιδιαίτερα του κορεσμένου λίπους που βρίσκεται κυρίως στα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προιόντα συμβάλλουμε στην βελτίωση της υγείας μας και στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Πλεονεκτήματα της νηστείας
Με  τη νηστεία αυξάνουμε την κατανάλωση φυτικών ινών στον οργανισμό μας, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνονται τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα μας και έτσι συμβάλλουμε στην καταπολέμιση της δυσκοιλιότητας και προφυλασσόμαστε από ορισμένες μορφές καρκίνου καθώς συμβάλλουμε και στην βελτίωση της υγεία μας. Επιπλέον εμπλουτίζουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες, βιοφλαβονοειδή και καροτίνες που παρέχουν αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Μειονεκτήματα της νηστείας
Λόγω της νηστείας θα έχουμε και χαμηλή κατανάλωση πρωτεινών, ασβεστίου  καθώς και η αποχή κατανάλωσης κρέατος σχετίζεται με την μειωμένη πρόληψη σιδήρου, φυλλικού οξέως και βιταμίνης Β12. Ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 υπάρχουν και στα λαχανικά και όσπρια αλλά δεν απορροφούνται σε μεγάλες ποσότητες από τον οργανισμό. Έτσι όταν έχουμε νηστεία για μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρούνται χαμηλές ποσότητες στο αίμα. Για να αποφύγουμε λοιπόν τυχόν προβλήματα (ιδιαίτερα στις γυναίκες) όπως ζαλάδες, αυξημένη κόπωση και αδυναμία θα πρέπει να καταναλώνουμε όσπρια, θαλασσινά (προσοχή αν έχουμε αυξημένη χολυστερίνη) καθώς και δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο. Δεν ξεχνάμε επίσης να αυξήσουμε την κατανάλωση προιόντων (κυρίως φρούτων) υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C για να έχουμε καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Συνδιασμοί πλούσιοι σε πρωτείνη
Ρύζι με αρακά και καλαμπόκι
Φακές με ρύζι
Μακαρόνια με λίγους ξηρούς καρπούς
Θαλασσινά
Χαλβάς
Σισάμι

Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο
Ανάλατοι ξηροί καρποί
Ταχίνι
Μπρόκολα & Πράσινα λαχανικά
Κουνουπίδι
Μαύρο & άσπρο ψωμί
Γάλα & τυρί σόγιας

 Αναμφίβολα λοιπόν, η νηστεία όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Όμως πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα όταν νηστεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της στέρησης του οργανισμού μας σε ορισμένα δυσαναπλήρωτα θρεπτικά συστατικά που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία μας θα είναι καλό να ζητάμε τη γνώμη ενός ειδικού διατροφολόγου.