Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ


Η εργασία κάνει καλό στην υγεία, λένε οι ειδικοί αλλά οι εργαζόμενοι (λογικά) δεν έχουν την ίδια άποψη. Πρωινό ξύπνημα …για να μη χάνεις τη μέρα, πενθήμερη εργασία (για τους ακόμα… ευνοημένους) και επιδόματα (κάποτε) είναι μερικά από τα οφέλη, στη θεωρία πάντα.


Σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Υπουργείου Εργασίας, όσοι εργάζονται έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από χρόνιες ασθένειες, από ψυχικές ασθένειες και στατιστικά έχουν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Αυτά όμως στη βρετανική περίπτωση, γιατί για τη δική μας κατάσταση μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Άρα πώς μας ωφελεί η εργασία;

Αντίο φτώχεια

Παλιότερα τουλάχιστον, στην προ κρίσης εποχή, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε απόλυτα με τη συγκεκριμένη άποψη. Ωστόσο αν λάβουμε υπόψη μας την απόλυτη έννοια της φτώχειας και όχι το χαμηλότερο επίπεδο ζωής, η εργασία με τη σταθερή απόδοση του μηνιαίου εισοδήματος, βοηθά να διατηρούμε έναν σωστό προγραμματισμό των οικονομικών μας.

Με άλλα λόγια μπορούμε να τρεφόμαστε σωστά, να ντυνόμαστε, να πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας και να αποφεύγουμε τουλάχιστον σε ένα επίπεδο το άγχος που προκαλεί η καθημερινή διαβίωση. Αλλά ας μην είμαστε και πλεονέκτες. Μέχρι εκεί απομακρύνει τη φτώχεια στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Γρήγορη ανάρρωση

Αρκετές είναι οι έρευνες που έχουν καταγράψει στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι άτομα που είχαν μείνει για αρκετό καιρό εκτός εργασιακού περιβάλλοντος, λόγω ασθένειας ή τραυματισμού, επιτάχυναν τον ρυθμό της ανάρρωσής τους. Με άλλα λόγια η εργασιοθεραπεία αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα στη διαδικασία επούλωσης ψυχικών αλλά και σωματικών τραυμάτων.


Κοινωνική αποδοχή

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι διατηρούν καλές σχέσεις με συναδέλφους στην πραγματικότητα έχουν το προνόμιο της μακροζωίας ενώ υπάρχουν και αναφορές που κάνουν λόγο για μεγαλύτερη αίσθηση προσωπικής ευτυχίας και ικανοποίησης. Αυτό είναι κατανοητό και αποδεκτό με την έννοια ότι ο άνθρωπος λειτουργεί καλύτερα σε ομάδες και έχει την τάση να θέλει να ανήκει σε αυτές.

Οι εργασιακές σχέσεις με αυτή την έννοια συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη κοινωνικοποίηση και αποδοχή του ατόμου. Αλλά και εδώ ισχύει ότι δυστυχώς δεν εξαρτάται μόνο από σας. Αν ήταν επιλογή του καθενός με ποιους θα εργάζεται τότε σίγουρα η εργασία θα ωφελούσε ακόμη περισσότερο την υγεία.

Ασφάλεια(;)

Μπορεί να ακούγεται «ανέκδοτο» για την ελληνική πραγματικότητα αλλά η εργασία εξασφαλίζει ιατρική (παραβλέπουμε λόγω επικαιρότητας τον όρο φαρμακευτική) περίθαλψη. Και για να μη βιαστείτε να κατηγορήσετε το άρθρο για «άγνοια» δε μιλάμε για το πόσο καιρό χρειάζεστε για να κλείσετε ένα ραντεβού …στο ΙΚΑ αλλά για το γεγονός ότι κάποια στιγμή θα σας παρακολουθήσει κάποιος γιατρός ο οποίος είναι συμβεβλημένος με το ταμείο σας. Τουλάχιστον στη θεωρία οι (ιδανικές) εργασιακές συμβάσεις καλύπτουν τη «δωρεάν» περίθαλψη.


Δημιουργική απασχόληση στις μεγαλύτερες ηλικίες

Μπορεί το εφάπαξ να μην το πάρετε, μπορεί τη σύνταξη να μην προλάβετε να τη δείτε αλλά σύμφωνα με έρευνες η εργασία δίνει κατά μία έννοια την αίσθηση του σκοπού στους γηραιότερους. Παράλληλα οι στατιστικές δείχνουν ότι πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να συνεχίζουν να εργάζονται σε μεγάλη ηλικία.

Και αν θέλετε να… εκνευριστείτε με κάποιον για όλα αυτά, ο κατάλληλος είναι ο dr. Robert Butler, ιδρυτής και πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρατος και μέλος του Διεθνούς Κέντρου Μακροζωίας, ο οποίος σε έρευνα του αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι συνεχίζουν να εργάζονται καθώς «έχουν ένα σκοπό για να ξυπνούν το πρωί. Η εργασία τους προσφέρει έναν πραγματικό στόχο και την αίσθηση ότι είναι ακόμη χρήσιμοι».
(ΑΠΌ CLICK@LIFE)

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

"ΓΟΝΕΙΣ Σ' ΑΠΟΓΝΩΣΗ"...



Κρίση...
Μία λέξη, που ακούγεται πολύ στις μέρες μας.  Τι κρίση όμως;  Οικονομική;  Ναι, και οικονομική...αλλά  πιο πολύ, θα την χαρακτήριζα, κρίση πανικού.
Δεν είναι τόσο, η οικονομική κρίση που επικρατεί, όσο ο φόβος και ο πανικός μας, που δεν μας αφήνει να λειτουργήσουμε σωστά.  Είναι το αύριο, που μας φοβίζει και όχι το σήμερα, που ζούμε.
Σίγουρα, η όλη κατάσταση έχει επιρρεάσει τις ζωές μας.  Άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο.  Όμως, υπάρχουν (αλλά και υπήρχαν, στο ξεκίνημα αυτής της κρίσης), άτομα που δίχως να έχουν ουσιαστικό πρόβλημα, σκεπτόμενα το αύριο, εγκατέλειψαν ήδη το σήμερα.  Δεν είναι λίγοι, που στον βωμό του "τι θα γίνει αύριο", έχουν πάψει να επενδύουν στο σήμερα. Και το αποτέλεσμα είναι να κάνουν την ζωή τους ακόμα πιο μίζερη, από ότι είναι στην πραγματικότητα...  Κι όλο αυτό, γιατί όλοι έχουν το σύνδρομο "του απεγνωσμένου γονέα".  Την αγωνία που έτρεφαν και τρέφουν οι γονείς μας, για την ζωή των παιδιών τους, κι εμείς για τα δικά μας παιδιά.   Αυτή την αγωνία, που νοιώθουμε, από την πρώτη στιγμή, που γινόμαστε γονείς.  Να κάνουμε αυτό ή να κάνουμε εκείνο, για το μέλλον των παιδιών μας.
Και δεν λέω όχι... Να νοιαστούμε και να ενδιαφερθούμε, για τις ζωές τους, αλλά η δική μας ζωή τι γίνεται;  Το δικό μας σήμερα, που βρίσκεται;
Θα πεινάσουμε!!! ...ΝΑΙ θα πεινάσουμε!!!
Θα στερηθούμε!!! ... ΝΑΙ θα στερηθούμε!!!
Αλλά δεν θα χαθούμε...
Θα αγαπήσουμε, θα ενδιαφερθούμε και θα ευαισθητοποιηθούμε... Κάτι, που δεν κάναμε τόσα χρόνια!!! Θα παραδεχτούμε τα λάθη μας και θα αφήσουμε τα παιδιά μας, ν' αναπλάσουν αυτόν τον τόπο (για να μην πω, να τον γκρεμίσουν και να τον ξαναχτίσουν από την αρχή).
Ας προσπαθήσουμε ν' αλλάξουμε... και να βαδίσουμε δίπλα στα παιδιά μας κι όχι μπροστά από αυτά.
Ας τα ακούσουμε και ας προσπαθήσουμε, να τα βοηθήσουμε, να βάλουν τα θεμέλια, στα δικά τους όνειρα, για τον κόσμο που σύντομα θα τους παραδώσουμε, κατεστραμμένο.
Άλλωστε, ο ρόλος του γονέα είναι να συμβαδίζει και να συμβουλεύει το παιδί του... όχι να επιβάλλει την άποψή του.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Σαρακοστή και διατροφή....






Έρχεται η Καθαρή Δευτέρα & μαζί της ξεκινάει και η νηστεία. Περίοδος αποτοξίνωσης ή πρόσθετων προβλημάτων;

Ενεργειακά κατά την περίοδο της νηστείας δεν υπάρχουν διαφορές σε σύγκριση με την διατροφή που συνηθίζουμε να ακολουθούμε. Αυτό βέβαια δεν ισχύει και για τις αυστηρές νηστείες που περιλαμβάνουν μόνο λαχανικά και δεν περιλαμβάνουν ούτε το λάδι. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε αύξηση της ενέργειας που προέρχεται από τους υδατάνθρακες και μείωση της ενέργειας που προέρχεται από πρωτείνες και λίπη. Όμως όταν έχουμε μείωση του διατροφικού λίπους και ιδιαίτερα του κορεσμένου λίπους που βρίσκεται κυρίως στα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προιόντα συμβάλλουμε στην βελτίωση της υγείας μας και στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Πλεονεκτήματα της νηστείας
Με  τη νηστεία αυξάνουμε την κατανάλωση φυτικών ινών στον οργανισμό μας, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνονται τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα μας και έτσι συμβάλλουμε στην καταπολέμιση της δυσκοιλιότητας και προφυλασσόμαστε από ορισμένες μορφές καρκίνου καθώς συμβάλλουμε και στην βελτίωση της υγεία μας. Επιπλέον εμπλουτίζουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες, βιοφλαβονοειδή και καροτίνες που παρέχουν αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Μειονεκτήματα της νηστείας
Λόγω της νηστείας θα έχουμε και χαμηλή κατανάλωση πρωτεινών, ασβεστίου  καθώς και η αποχή κατανάλωσης κρέατος σχετίζεται με την μειωμένη πρόληψη σιδήρου, φυλλικού οξέως και βιταμίνης Β12. Ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 υπάρχουν και στα λαχανικά και όσπρια αλλά δεν απορροφούνται σε μεγάλες ποσότητες από τον οργανισμό. Έτσι όταν έχουμε νηστεία για μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρούνται χαμηλές ποσότητες στο αίμα. Για να αποφύγουμε λοιπόν τυχόν προβλήματα (ιδιαίτερα στις γυναίκες) όπως ζαλάδες, αυξημένη κόπωση και αδυναμία θα πρέπει να καταναλώνουμε όσπρια, θαλασσινά (προσοχή αν έχουμε αυξημένη χολυστερίνη) καθώς και δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο. Δεν ξεχνάμε επίσης να αυξήσουμε την κατανάλωση προιόντων (κυρίως φρούτων) υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C για να έχουμε καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Συνδιασμοί πλούσιοι σε πρωτείνη
Ρύζι με αρακά και καλαμπόκι
Φακές με ρύζι
Μακαρόνια με λίγους ξηρούς καρπούς
Θαλασσινά
Χαλβάς
Σισάμι

Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο
Ανάλατοι ξηροί καρποί
Ταχίνι
Μπρόκολα & Πράσινα λαχανικά
Κουνουπίδι
Μαύρο & άσπρο ψωμί
Γάλα & τυρί σόγιας

 Αναμφίβολα λοιπόν, η νηστεία όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Όμως πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα όταν νηστεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της στέρησης του οργανισμού μας σε ορισμένα δυσαναπλήρωτα θρεπτικά συστατικά που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία μας θα είναι καλό να ζητάμε τη γνώμη ενός ειδικού διατροφολόγου.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ...




Οι ξηροί καρποί είναι μια κατηγορία τροφίμων που ο άνθρωπος καταναλώνει από την αρχαιότητα. Προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών πρωτεϊνών,αντιοξειδωτικών, βιταμινών, ανόργανων συστατικών(ασβέστιο,σίδηρο,κάλιο,μαγνήσιο και χαλκό) και φυτικών ινών. Πίσω από την ιδιαίτερη γεύση που έχει η κάθε κατηγορία ξηρών καρπών κρύβονται τα ωφέλιμα ακόρεστα λιπαρά οξέα και μηδενική ποσότητα χοληστερόλης.

Η σωστή κατανάλωσή τους προσφέρει:

Μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και αύξηση της “καλής” χοληστερόλης (HDL)
Βελτίωση λειτουργίας και φυσικής κατάστασης των αρτηριών της καρδιάς
Προστασία από την εμφάνιση του διαβήτη
Βελτίωση  λειτουργίας του εντέρου και καλύτερη κάλυψη των διατροφικών αναγκών του ανθρώπου
Καταπολέμηση του οξειδωτικού stress στον οργανισμό
ΚΑΡΥΔΙ

Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 και ω-6  λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών στη φύση. Τα σκουρόχρωμα καρύδια περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α σε σχέση με τα αντίστοιχα ανοιχτόχρωμα ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις μολύνσεις.Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια περιέχουν 190 θερμίδες. Μελέτες έδειξαν πως 1 και 1/2 χούφτα καρύδια ημερησίως στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής οδηγεί σε βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων και την ελάττωση της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΡΑΠΙΚΟ

Τα αράπικα φυστίκια είναι εξαιρετική πηγή των βιταμινών της νιασίνης και του φυλλικού οξέος. Περιέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που σε υψηλά ποσά συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης. Επίσης το φυλλικό οξύ βοηθά στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και προστατεύει από την αναιμία και τη θρομβοπενία. Μια χούφτα αράπικα φυστίκια αποδίδουν 160 θερμίδες (kcal). Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως βελτιώνουν τα επίπεδα ολικής και HDL χοληστερόλης σε υγιείς ενήλικες ενώ προσδίδουν και σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.

ΑΜΥΓΔΑΛΟ

Τα αμύγδαλα θεωρούνται πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε και βιταμίνης Β2. Η βιταμίνη Β2 είναι η καταλληλότερη για αντιμετώπιση προβλημάτων του δέρματος. Μια χούφτα αμύγδαλα περιέχει 160 θερμίδες (kcal). Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Από έρευνες προέκυψε πως τα αμύγδαλα συμβάλλουν στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης χωρίς να μειώνουν την “καλή” χοληστερόλη.

ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ

Τα φουντούκια είναι καλή πηγή φυτικών ινών και μαγγανίου, ενός ιχνοστοιχείου που συμμετέχει σε αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού μας. Περιέχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού  συστήματος. Μια χούφτα φουντούκια αποδίδει 177 θερμίδες (kcal). Μελέτες έδειξαν πως τα φουντούκια συμβάλλουν στην αύξηση της αντιοξειδωτικής δυναμικής του πλάσματος του αίματος κατά 20%.

ΦΥΣΤΙΚΙ ΚΕΛΥΦΩΤΟ

Τα κελυφωτά φυστίκια είναι πλούσια σε λινελαϊκό και λινολενικό οξύ απαραίτητα για την ανθρώπινη διατοφή, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Όπως είναι η νιασίνη και το φυλλικό οξύ. Η νιασίνη είναι η βιταμίνη  που ελευθερώνει ενέργεια από τα κύτταρα και συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος. Τα κελυφωτά φυστίκια έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νιασίνη απ’ όλους τους ξηρούς καρπούς. Οι θερμίδες που αποδίδουν ανά χούφτα είναι 167(kcal)  και βελτιώνουν τα επίπεδα ολικής και HDL χοληστερόλης σε υγιείς ενήλικες.

ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΣ (ΠΑΣΑΤΕΜΠΟΣ)

Είναι φυσικό και πολύ θρεπτικό προϊόν. Το λίπος που περιέχουν μεταξύ 40-50% είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Το ποσοστό των πρωτεϊνών τους κυμαίνεται στα 30-40% ενώ παρουσιάζουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο είδος σπόρων. Περιέχουν επίσης βιταμίνες E και C. Μια χούφτα κολοκυθόσπορων αποδίδει 154 θερμίδες (kcal). Μελέτες έδειξαν οι κολοκυθόσποροι επιδρούν καταπραϋντικά σε προβλήματα του προστάτη ενώ εξομαλύνουν τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΣ

Στην κατηγορία των ξηρών καρπών από τα πλέον θρεπτικά και υγιεινά προϊόντα είναι οι ηλιόσποροι. Αυτό οφείλεται στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Από τα συνολικά τους λιπαρά περίπου το 70% είναι πολυακόρεστα, το 20% μονοακόρεστα και μόνο το 10% είναι κορεσμένα. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό και θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή διατροφή. Είναι πλούσια σε πρωτείνες και φυτικές ίνες. Μια χούφτα ηλιόσπορων αποδίδει 85 θερμίδες (kcal).

ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ

Τα ξηρά δαμάσκηνα προσφέρουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τον μεταβολισμό μας.Αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως η βιταμίνη Α που βοηθά στην όραση και στην υγεία του δέρματος και η βιταμίνη C που είναι απαραίτητη για την αναπλαση των ιστών. Εκτός από τις βιταμίνες τα ξηρά δαμάσκηνα περιέχουν σημαντικές ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων δηλαδή σίδηρο, χαλκό, κάλιο και σελήνιο.Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα μειώνουν  την κακή χοληστερόλη,την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου.

ΣΥΚΑ

Τα ξερά σύκα είναι καρπός αποξηραμένος στον ήλιο χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο. Είναι εύγευστα, θρεπτικά και υγιεινά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, και βιταμίνη Α καθώς και φυτικές ίνες. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων γι αυτό και αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ένα μεγάλο ξερό σύκο αποδίδει 60 θερμίδες.