Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Η φιλία.... μας δίνει ζωή....






Τους φίλους τους διαλέγουμε ενώ τους συγγενείς μας όχι. Ίσως και να είναι αυτός ο λόγος που οι φίλοι, όχι μόνο μας συνοδεύουν στη ζωή μας, αλλά και μας βοηθούν στην πραγματικότητα να ζήσουμε περισσότερο!Οι καλοί μας φίλοι υπόσχονται να είναι πάντα δίπλα μας και η παρουσία τους μπορεί πράγματι να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο.

Σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες, η παρουσία φίλων σε μεγάλη ηλικία μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής περισσότερο από την παρουσία των μελών της οικογένειας.

Η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε το πως η υγεία, ο τρόπος ζωής αλλά και κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής περισσοτέρων από 1.500 ατόμων πάνω από την ηλικία των 70 ετών.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό για την Επιδημιολογία και Κοινωνική Υγεία.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία από την Αυστραλιανή έρευνα σχετικά με τη γήρανση (ALSA).

Ως μέρος της έρευνας, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με το βαθμό της προσωπικής και τηλεφωνικής επαφής που είχαν με τα παιδιά τους, τους συγγενείς τους αλλά και τους φίλους και τους έμπιστούς τους.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που ακολούθησε,  οι επιστήμονες μελέτησαν τους ρυθμούς επιβίωσης των συμμετεχόντων, ελέγχοντάς τους τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη επαφή και έκτοτε κάθε τρία χρόνια.



Από την έρευνα βρέθηκε ότι όσοι διατηρούσαν στενή επαφή με τα παιδιά και τους συγγενείς τους δεν είχαν σημαντική βελτίωση του προσδόκιμου ζωής τους κατά τη διάρκεια των 10 χρόνων.

Ωστόσο, αυτοί που είχαν ένα μεγάλο κύκλο φίλων και γνωριμιών ήταν στατιστικά πιο πιθανό να ζουν ακόμα μετά το πέρας της έρευνας σε σχέση με αυτούς που είχαν λιγότερους φίλους.

Το στοιχείο αυτό ήταν εμφανές ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιος πέρασε σημαντικές αλλαγές στη ζωή του σε αυτό το χρονικό διάστημα, όπως ο θάνατος του συντρόφου ή ενός μέλους της οικογένειας και η μετακόμιση των φίλων του σε κάποια μακρινή τοποθεσία.

Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής την Lynne Giles από το πανεπιστήμιο Flinders, επισημαίνει ότι τα οφέλη σχετικά με τη διάρκεια ζωής μπορεί να οφείλονται στο ότι οι φιλίες δημιουργούνται κατ’ επιλογή αντίθετα με τις συγγένειες.

Γράφοντας στο περιοδικό για την Επιδημιολογία και την Κοινωνική Υγεία, αναφέρουν: "Οι επιλεγμένες σχέσεις, με τους φίλους και τους έμπιστούς μας, σε σύγκριση με τις σχέσεις μας τις οποίες δεν τις διαλέγουμε εμείς, όπως μα τα παιδιά και τους άλλους συγγενείς μας, έχουν σημαντική θετική επίδραση στην επιβίωσή μας."

Υποστηρίζουν επίσης ότι οι φίλοι μπορούν να μας προτρέπουν να φροντίζουμε την υγεία μας βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε το άγχος μας και τη στενοχώρια μας σε δύσκολες στιγμές της ζωής μας.

Η Dr Lorna Layward, ερευνήτρια του προγράμματος «Βοήθεια για τους Ηλικιωμένους», υπογραμμίζει: "Καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να χάσουμε κάποιους από τους φίλους μας, επομένως είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούμε διαρκώς και να διατηρούμε νέες φιλικές σχέσεις.

"Έχει πολύ μεγάλη σημασία να εντάσσουμε περισσότερο τους ηλικιωμένους ανθρώπους στην κοινωνία και να ενθαρρύνουμε τις διάφορες κοινότητες να δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στο οποίο οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να δημιουργήσουν κοινωνικές επαφές και φιλίες.