Πολλοί έχετε αντιμετωπίσει ανθρώπους του συγγενικού ή φιλικού σας περίγυρου που νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο. Με την εμφάνιση της ασθένειας η ζωή αλλά και η ψυχική διάθεση ενός καρκινοπαθή αλλάζει ολοκληρωτικά. Το άγχος, η θλίψη που προκάλεσε η διάγνωση, οι παρενέργειες των θεραπευτικών αγωγών σε συνδυασμό με προσωπικά, οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα συχνά αποτελούν βάρος για τον ίδιο και για το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον.
Δε νοσεί μόνο το σώμα
Τα τελευταία χρόνια άρχισε όλο και περισσότερο να επικρατεί η άποψη ότι ο καρκίνος δεν είναι μόνο μία ασθένεια όπου το σώμα νοσεί. Έχει και ψυχολογικές, συναισθηματικές και κοινωνικές συνέπειες, αφού πλήττονται θεμελιώδη στοιχεία του εαυτού του και κλονίζεται το Εγώ του καρκινοπαθή.
Η αυτοεικόνα του πλήττεται με τις αλλαγές που προκαλούνται στην εξωτερική εμφάνιση από την ασθένεια και τις παρενέργειες της θεραπείας (απώλεια μαλλιών, κιλών, χλωμή επιδερμίδα κ.λπ.).
Κλονίζεται η πεποίθηση της υγείας και ουσιαστικά πενθεί την χαμένη του υγεία.
Κυριαρχεί η ιδεά του θανάτου. Η ιδέα αυτή όσο είμαστε υγιείς φαίνεται μακρινή, στην περίπτωση, όμως, ενός καρκινοπαθή η ιδέα του θανάτου είναι έντονη και πιθανή.
Η αποδοχή του καρκίνου
Το πιο δύσκολο για έναν καρκινοπαθή είναι η διατήρηση των ισορροπιών στη ζωή του όπως και η αποδοχή των νέων συνθηκών. Το πρώτο εξαρτάται από το δεύτερο καθώς η αποδοχή της κατάστασης θα ισορροπήσει τη ζωή του. Η αποδοχή αυτή είναι δύσκολο να επιτευχθεί και για να γίνει πρέπει ο ίδιος ο καρκινοπαθής να περάσει από κάποια στάδια. Η ολοκληρωτική αποδοχή της ύπαρξης του καρκίνου πιθανόν και να μην επιτευχθεί αλλά βήματα προς αυτήν μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του καθώς μαθαίνει να διαχειρίζεται το άγχος του μέλλοντος, τον φόβο του θανάτου και τη συναισθηματική παραίτηση.
Πώς μπορεί να βοηθήσει η Ατομική και η Ομαδική Ψυχοθεραπεία
Η ψυχολογική υποστήριξη ενός καρκινοπαθή από έναν ειδικό είναι σημαντική όχι γιατί ο ίδιος έχει χάσει εξ’ αιτίας της νόσου την ικανότητα για λογική σκέψη, αλλά επειδή αυτό που αντιμετωπίζει είναι μια σοβαρή και απρόσμενη αλλαγή και τον κατακλύζουν πολύ έντονα συναισθήματα στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, όπως η θλίψη, η σύγχυση, η οργή, ο πόνος, το άγχος κ.λπ. Ένας ψυχολόγος είναι σε θέση να βοηθήσει τον καρκινοπαθή να αποδεχτεί και να αφομοιώσει με υγιή τρόπο τις αλλαγές στη ζωή του σε σωματικό, σεξουαλικό, οικογενειακό και εργασιακό επίπεδο. Μέχρι την αποδοχή της κατάστασης αισθήματα θλίψης και πένθους χαρακτηρίζονται φυσιολογικά. Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην αποσυμπίεση αισθημάτων οργής, ενοχών ή και φόβου και να αλλάζει τις αρνητικές σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό του καρκινοπαθή.
Η ατομική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει έναν καρκινοπαθή να αποδεχτεί και να αντιμετωπίσει τις μεγάλες αλλαγές που επιφέρει ο καρκίνος στη ζωή του. Η ψυχοθεραπεία στο σπίτι ενδείκνυται για καρκινοπαθείς που λόγω σωματικής αδυναμίας από την ασθένεια και τη θεραπεία δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους αλλά επιθυμούν τη βοήθεια ενός ψυχολόγου.
Η ομαδική ψυχοθεραπεία μέσω ομάδων υποστήριξης καρκινοπαθών όπου μέσα σ’ αυτές οι συμμετέχοντες καταθέτουν τους προβληματισμούς τους και τα συναισθήματά τους είναι πολύ σημαντική. Τα μέλη της ομάδας εκφράζονται, επικοινωνούν, μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις συνέπειες της νόσου και διαπιστώνουν πως δεν είναι μόνοι σε αυτό που βιώνουν.
Και η οικογένεια χρειάζεται στήριξη και καθοδήγηση
Παράλληλα με τον ίδιο τον ασθενή και η οικογένεια πλήττεται από την είδηση ότι κάποιο αγαπημένο οικογενειακό πρόσωπο πάσχει από καρκίνο, κυρίως, σε συναισθηματικό, αλλά και σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη για το οικογενειακό περιβάλλον του καρκινοπαθή που επωμίζεται την φροντίδα του και τη διεκπεραίωση διαδικαστικών θεμάτων. Σκοπός της παρέμβασης από έναν ειδικό είναι η δημιουργία ενός υποστηρικτικού πλαισίου κατάλληλου να βοηθήσει τους συγγενείς να είναι δυνατοί ώστε να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν και να εκφράσουν τα συναισθήματα που νιώθουν. Μέσα από αυτήν την ψυχοθεραπευτική διαδικασία οι συγγενείς θα μπορέσουν να εκτονώσουν την ένταση, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που κρατούσαν μέσα τους από φόβο ή ενοχές. Ο ψυχολόγος θα τους ενημερώσει για το πώς σκέφτεται και πράττει ένας καρκινοπαθής. Πώς να τον αντιμετωπίσουν και πώς να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις όπως το κλάμα, την οργή, την μελαγχολία, τις αυτοκτονικές σκέψεις κ.λπ.
5 βήματα για να βοηθήσετε έναν καρκινοπαθή
- Αφήστε τον να εκφράσει τα συναισθήματά του.
- Μην γίνεστε υπερπροστατευτικοί. Έχει την ανάγκη να νιώθει πως «μπορεί και μόνος» του.
- Μην ψάχνετε λόγια που θα τον καθησυχάσουν. Η στήριξη και η παρουσία σας είναι αρκετές.
- Μην του λέτε ψέματα. Η ειλικρίνεια, η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός είναι προσωπική ανάγκη και ανθρώπινο δικαίωμα.
- Απευθυνθείτε σε ένα ειδικό. Θα παράσχει υποστήριξη στον καρκινοπαθή και καθοδήγηση στην οικογένεια.
(Ελένη Κοτζιά, Ψυχολόγος, Πτυχ. Παντείου Παν/μίου)
Για αυτούς που αγωνίστηκαν, αγωνίζονται και θα αγωνιστούν στο μέλλον... Αυτούς, που είναι πραγματικά δυνατοί...
(η φωτογραφία δανεισμένη, από την αγαπημένη φίλη Ελένη Καλαμάρη.)
Ελένη.... χαμόγελο!!!!