Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Καλοκαιρινοί Κίνδυνοι!!!!




Πόσο ασφαλή είναι τα εντομοαπωθητικά και τι πρέπει να κάνεις σε περιπτώσεις ηλίασης ή θερμοπληξίας; Ποιά ώρα είναι καλύτερη για κολύμπι στην πισίνα και πόσο να φοβηθείς σε περιπτώσεις μικρών ατυχημάτων; Για να μη σε πιάσει πανικός μάθε πόσο επικίνδυνοι ή ακίνδυνοι είναι μερικοί καλοκαιρινοί εφιάλτες και τι μπορείς να κάνεις για να τους αντιμετωπίσεις.
1. Τα μαύρα γυαλιά βλάπτουν τα μάτια γιατί κάνουν τις κόρες να διαστέλλονται;
Τα μαύρα γυαλιά ηλίου θα μπορούσαν να βλάψουν τα μάτια σου μόνο στην περίπτωση που δεν μπλοκάρουν αποτελεσματικά τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Είτε αγοράσεις ακριβό γυαλάκι με την υπογραφή κάποιου σχεδιαστή ή επιλέξεις κάποιο άσημο και οικονομικότερο, σιγουρέψου πως έχουν πάνω ετικέτα που βεβαιώνει για προστασία έναντι στις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA και UVB. Στην πραγματικότητα το να μη φοράς γυαλιά ηλίου σου κάνουν κακό καθώς, ο ήλιος - εκτός απο το ότι βλάπτει τα ματάκια σου - προκαλεί ρυτίδες.
2. Αν πατήσεις σκουριασμένο καρφί και δεν έχεις εμβολιαστεί, πρέπει να ανησυχείς για τέτανο;
Η αλήθεια είναι πως ο τέτανος δύσκολα εμφανίζεται από μια απλή γρατσουνιά. Ωστόσο, αν έχει περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία από τον τελευταίο αντιτετανικό εμβολιασμό, καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε ένα γιατρό μέσα στο επόμενο 48ωρο. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Επίσης επειδή οι μολύνσεις και οι μυκητιάσεις καραδοκούν πλύνε αμέσως την πληγή και στη συνέχεια κάλυψε τη με επίδεσμο και αντιβιοτική κρέμα. Τέλος, θυμήσου να μην περπατάς ξυπόλητη!
3. Γιατί νιώθεις να λιποθυμάς όταν περπατάς μέσα στον καύσωνα; Καραδοκεί κίνδυνος ηλίασης ή θερμοπληξίας;
Περπατώντας κάτω από τον ήλιο νιώθεις κόπωση, ζαλίζεσαι και… χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Ορισμένοι άνθρωποι, ανάμεσα σε αυτούς κι εσύ, απλούστατα δεν αντέχουν τη ζέστη και είναι αρκετά επιρρεπείς στο να πάθουν ηλίαση. Αυτό συμβαίνει διότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αρκετά ευαίσθητος στην έντονη και άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Αν λοιπόν αισθανθείς το πρόσωπό σου να καίει, τους παλμούς σου να ανεβαίνουν και νιώθεις έντονη αδυναμία και αναγούλα, καλό θα ήταν να δροσιστείς άμεσα ρίχνοντας δροσερό νερό στο κεφάλι, να κάτσεις υπό σκιά και να πεις παγωμένο χυμό.
Επίσης σε περίπτωση που δεν λάβεις τα απαραίτητα μέτρα και δεν προσέξεις, αν η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι αρκετά υψηλή μπορεί να εμφανίσεις και συμπτώματα θερμοπληξίας. Ο πυρετός, ο εμετός και η διάρροια κάνουν την εμφάνισή τους και η απώλεια των αισθήσεων είναι πολύ πιθανή. Μάλιστα σε ακραίες περιπτώσεις θερμοπληξίας μπορεί να προκληθεί έμφραγμα του μυοκαρδίου ή και θάνατος. Για το λόγο αυτό προσπάθησε να αποφεύγεις την έκθεση στον ήλιο για ώρες και να προτιμάς σκιερά και δροσερά μέρη. Επίσης σε περιόδους κάυσωνα κάνε συχνά χλιαρά ντους και απέφυγε την κατανάλωση αλκοόλ που θα αφυδατώσει τον οργανισμό σου.
4. Έχεις ακούσει πως ο καύσωνας καθυστερεί την περίοδο. Είναι αυτό πιθανό;
Εξαρτάται. Αν για παράδειγμα έχεις κλιματισμό στο σπίτι, στο γραφείο και το αμάξι καταλαβαίνεις ότι η λιγοστή ώρα που εκτίθεσαι στον καύσωνα δεν μπορεί να διαταράξει τον κύκλο σου. Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να συμβεί αν ζούσες σε περιοχή με πολύ θερμό κλίμα και βρισκόσουν για μεγάλο διάστημα εκτεθειμένη στην ηλιακή ακτινοβολία. Καθυστερήσεις στην περίοδο, άλλωστε, μπορούν να προκληθούν και από άλλους παράγοντες όπως το στρες, οι διακυμάνσεις βάρους ή και μια πιθανή εγκυμοσύνη.
5. Τα εντομοαπωθητικά είναι ασφαλή για την υγεία;
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα εντομοαπωθητικά είναι ασφαλή για τους ενήλικες αλλά καλό θα ήταν να αποφεύγονται από τις εγκύους και τα νεογνά. Εάν πάντως είσαι μαγνήτης εντόμων το σίγουρο είναι πως ο ψεκασμός με εντομοαπωθητικό δε θα σε απαλλάξει από αυτά. Σίγουρα θα μειώσει τον αριθμό των επιθέσων, όμως δεν θα τις μηδενίσει.
Για να προστατέψεις τον εαυτό σου, μάθε τον εχθρό σου. Τα κουνούπια γενικά αποφεύγουν το άμεσο ηλιακό φως, δεδομένου ότι μπορούν εύκολα να αφυδατωθούν και να πεθάνουν. Γι 'αυτό εμφανίζονται κυρίως σε περιοχές με υγρασία και λιμνάζοντα νερά, την αυγή ή το σούρουπο. Ο καλύτερος τρόπος για να προφυλαχτείς από τα τσιμπήματα είναι να φοράς αέρινα ρούχα που καλύπτουν όμως μεγάλο μέρος του σώματος.Παντελόνια και μπλούζες με μακρύ μανίκι είναι ιδανικά στην περίπτωση που κάθε καλοκαίρι γίνεσαι μαγνήτης εντόμων και ζουζουνιών.
6. Ποια ώρα είναι καλυτερη για κολύμπι στην πισίνα;
Φοβάσαι πως το πρωί η πισίνα είναι γεμάτη από χημικές ουσίες ενώ το βράδυ τα μικρόβια κάνουν πάρτι. Ωστόσο ο κίνδυνος μόλυνσης παραμένει ίδιος καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό που έχει σημασία είναι η καθαρότητα της πισίνας και το ποσοστό χλωρίου που χρησιμοποιείται. Ο κίνδυνος για μόλυνση είναι πολύ μικρός σε καλά διατηρημένες εγκαταστάσεις. Πριν κολυμπήσεις λοιπόν απλά βεβαιώσου πως η πισίνα είναι καθαρή και δεν βλέπεις κατάλοιπα και μούχλα στις γωνίες.
Αν πάλι φοβάσαι το χλώριο, απόφυγε το κολύμπι σε πισίνες που μυρίζουν «αποστείρωση» και κάνε ντους κατευθείαν μετά το κολύμπι.
Τέλος, μην ξεχνάς πως, ακόμη και όταν πας για μπάνιο στην πισίνα, πρέπει να εξοπλίζεσαι με τα απαραίτητα. Γυαλιά ηλίου, καπελάκι και αντιηλιακό πρέπει να υπάρχουν μόνιμα μέσα στην τσάντα θαλάσσης για να σε προφυλάξουν από τις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο.
(Από τη Δήμητρα Γκούντρα)