Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ζευγάρι, γονείς και πάλι ζευγάρι...



ΤΟ ΣΥΝΔΟΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΦΩΛΙΑΣ...


Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς αναφέρεται σε συναισθήματα θλίψης, στενοχώριας, ακόμα και πένθους όταν τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι, είτε για να σπουδάσουν ή να παντρευτούν. Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άντρες.


Συχνά, η περίοδος που τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι συμπίπτει με άλλα σημαντικά γεγονότα για τη ζωή των μητέρων, όπως η εμμηνόπαυση ή η φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών. Αυτά βέβαια δε σημαίνει ότι οι άντρες έχουν πλήρη ανοσία σ’ αυτά τα συναισθήματα. Και αυτοί μπορεί να βιώσουν παρόμοια συναισθήματα απώλειας με την αναχώρηση του παιδιού τους από το σπίτι.

Από την άλλη, ολοένα και περισσότερες μητέρες είναι εργαζόμενες κατά την περίοδο που το παιδί αναχωρεί από το σπίτι κι αυτό μειώνει την κατάθλιψη που αυτό προκαλεί. Επίσης, τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι όλο και μεγαλύτερα για λόγους κυρίως οικονομικούς. Υπάρχουν και τα παιδιά που επιστρέφουν στο πατρικό τους μετά από κάποιο διάστημα λόγω οικονομικών, σπουδών, κατάχρησης ουσιών ή διαζυγίου. Πρόκειται για άτομα που επιθυμούν την ανεξαρτησία του ενήλικα, σε συνδυασμό με τις μειωμένες ευθύνες ενός παιδιού.

Πώς μπορούν οι γονείς να αντιμετωπίσουν αυτή τη θλίψη και να μειώσουν τα αρνητικά συναισθήματα γι’ αυτό το «προχώρημα» του παιδιού τους; Σίγουρα έχει πολύ να κάνει με το υπόβαθρο πάνω στο οποίο είχε στηθεί αυτή η οικογένεια. Αν επρόκειτο για ένα ζευγάρι που έβρισκε νόημα μόνο στο γονεϊκό του ρόλο και γι’ αυτό έμενε παντρεμένο, μάλλον τα πράγματα είναι δυσοίωνα.

Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που συνειδητά και υπεύθυνα βρίσκονται σε ένα γάμο; Τότε υπάρχουν διάφορες διέξοδοι από τη θλίψη. Αρχικά μπορούν οι γονείς να «αναπλαισιώσουν» την καινούργια δομή της οικογένειας. Μπορεί δηλαδή να μη θεωρούν πια ότι το παιδί τους «άφησε πίσω για να προχωρήσει τη ζωή του». Αν το σκεφτούν καλύτερα, τώρα περισσότερο από ποτέ θα έχουν την ευκαιρία να φροντίσουν τις δικές τους ανάγκες και τις ανάγκες του συντρόφου τους. Από ζευγάρι έγιναν γονείς κι από γονείς θα ξαναγίνουν ζευγάρι και αυτό έχει τη δική του γοητεία. Οι καθημερινές τους συνήθειες θα αλλάξουν, αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι προς το χειρότερο. Οι προσωπικές τους ανάγκες ξαναέρχονται στην επιφάνεια και μπορούν να χτίσουν μια πιο «εγωιστική» καθημερινότητα.

Όπως προείπα, το υπόβαθρο έχει εξαιρετική σημασία για το πώς θα βιώσουν οι γονείς αυτά τα συναισθήματα. Είναι σημαντικό να θυμούνται ότι, πέρα από γονείς, είναι και ένα σωρό άλλα πράγματα και δεν πρέπει να αφήνονται αποκλειστικά σε ένα ρόλο τροφού. Για το παιδί, είναι σημαντικό να βλέπει ότι οι γονείς του είναι ενεργητικοί και πολυπράγμονες και ότι πέρα από γονείς τα καταφέρνουν καλά και σε άλλες δραστηριότητες. Έτσι, ούτε θα νιώθει ότι ασφυκτιά σε ένα οικογενειακό περιβάλλον του οποίου είναι ο μοναδικός νοηματοδότης, αλλά και όταν έρθει η ώρα του «απογαλακτισμού», θα φύγει χωρίς άγχος, ξέγνοιαστο για να ακολουθήσει τις δικές του επιθυμίες..
Εύη Μεσσαριτάκη - Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπέυτρια

Οπως απέδειξε η δημοσκόπηση για λογαριασμό της βρετανικής εταιρείας εύρεσης κατοικίας για φοιτητές «Unite» το 84% των γονέων δηλώνει ότι η ζωή του βελτιώθηκε και πήρε... παράταση από τότε που τα παιδιά έφυγαν από το σπίτι. Οι σύζυγοι διέθεταν πλέον περισσότερο προσωπικό χρόνο ο ένας για τον άλλο διότι, για παράδειγμα, δεν ήταν πλέον αναγκασμένοι να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν τα δωμάτια των παιδιών τους ή να ασχολούνται με τα ρούχα τους. Πολλοί γονείς ανακάλυψαν πάλι τη σχέση τους και δήλωσαν ότι από τότε που έμειναν μόνοι νιώθουν δέκα χρόνια νεότεροι, ενώ όσοι δεν χρειάστηκε να συνεχίζουν να συντηρούν οικονομικά τα παιδιά τους έγιναν κατά μέσον όρο 720 ευρώ πλουσιότεροι.
Κουνώντας το μαντίλι στα παιδιά τους φαίνεται ότι δημιούργησαν περισσότερο χώρο στη ζωή τους για φίλους και όπως αποκαλύπτει η έρευνα διεύρυναν τον κύκλο των γνωριμιών κατά περίπου πέντε άτομα.
Ο επιπλέον χρόνος και τα επιπλέον χρήματα αύξησαν τις κοινωνικές τους εξόδους κάνοντάς τες τρεις φορές πιο συχνές ανά εβδομάδα.
Επίσης μένοντας μόνοι απέκτησαν την τάση να αναζητούν νέες εμπειρίες. Μάλιστα για τους μισούς από τους συμμετέχοντες στην έρευνα το «ξανάνιωμα» ήταν τέτοιο που δήλωσαν ότι θα επιθυμούσαν να ασχοληθούν με κάποιο ριψοκίνδυνο χόμπι, όπως σνόουμπορντ, ράφτινγκ ή μπάντζι τζάμπινγκ.
Παρ΄ όλα αυτά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αποχώρηση των παιδιών από την πατρική εστία δεν είναι για όλους τόσο ευχάριστη εμπειρία και είναι πολλοί εκείνοι που υποφέρουν όταν αποχωρίζονται τα τέκνα τους. Το «σύνδρομο της άδειας φωλιάς» είναι ευρέως αναγνωρισμένο από ψυχολόγους. Αν το ζευγάρι δεν έχει μια σταθερή, ουσιαστική σχέση που δεν στηρίζεται αποκλειστικά στην κοινή έγνοια των δύο συζύγων για το μεγάλωμα και την ευτυχία των παιδιών τους, μπορεί να οδηγήσει στο διαζύγιο, στην κατάθλιψη και στον αλκοολισμό.
Οι ψυχολόγοι συνιστούν την προετοιμασία των γονιών για την ημέρα που θα κοπεί οριστικά ο ομφάλιος λώρος και αντί για το τέλος μιας εποχής όπου θεωρούσαν τον εαυτό τους χρήσιμο και απαραίτητο να τη δουν ως ευκαιρία για νέα ξεκινήματα.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Γάμος σε περίοδο οικονομικής κρίσης....



Οικονομικός γάμος, δεν σημαίνει γάμος λιγότερο λαμπερός αλλά κατευθυνόμενος με βάση τις οικονομικές σας δυνατότητες. Ακολουθήστε μερικές συμβουλές και κερδίστε χρήματα απολαμβάνοντας την μεγάλη μέρα όπως την είχατε ονειρευτεί.


Καθήστε με τον σύντροφό σας, συζητήστε και καθορίστε το μέγιστο χρηματικό ποσό που είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε για τον γάμο σας ώστε να μην ξεπεράσετε τα όρια.
Για την γαμήλια δεξίωση, κάντε μια λίστα με τις επιχειρήσεις που σας ενδιαφέρουν και σημειώστε τις προσφορές που θα σας δώσουν. Έπειτα κάντε μια σύγκριση σε τιμές και παροχές και κλείστε εκείνη που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας απο νωρίς ώστε να πετύχετε ενα πιο οικονομικό πακέτο ( ιδιαίτερα αν επιλέξετε να γίνει εποχή που γίνονται οι περισσότεροι γάμοι ).
Κάντε τον γάμο σας απο Νοέμβριο εώς Μάρτιο ή μια οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας εκτός Σαββάτου όπου οι τιμές είναι πιο … τσιμπημένες.
Καλέστε λιγότερα άτομα στην γαμήλια δεξίωση. Έτσι κι’ αλλιώς εσείς θέλετε κοντά σας φίλους και συγγενείς που θα σας κάνουν να νοιώσετε όμορφα και όχι π.χ εκείνους που ούτε καν γνωρίζετε αλλά οι δικοί σας όπως λένε έχουν υποχρέωση να τους καλέσουν.
Άν δεν σας ενδιαφέρει η δεξίωση με φαγητό, τότε προτιμήστε ένα coctail party που σίγουρα αποτελεί μια οικονομικότερη επιλογή.
Άν πάλι είστε παραδοσιακοί και θεωρείτε το φαγητό αναγκαίο τότε περιορίστε τα ορεκτικά.
Πείτε ναι στις ψηφιακές φωτογραφίες ώστε να μπορείτε να εκτυπώσετε εκείνες που σας αρέσουν μόνο.
Δεν είναι απαραίτητο ο φωτογράφος να είναι παρόν απ’ την ετοιμασία της νύφης ως την ώρα που θα φύγει και ο τελευταίος καλεσμένος απο την γαμήλια δεξίωση. Ας αναλάβει την εκκλησία και το πρώτο κομμάτι της γαμήλιας δεξίωσης. Για τα υπόλοιπα σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι φίλοι που θα προθυμοποιηθούν να βοηθήσουν.
Ο Dj σίγουρα είναι μια πιο οικονομική λύση απ’ οτι η ζωντανή μουσική.
Αν πάλι θέλετε ορχήστρα, φροντίστε να απαρτίζεται απο λιγότερα άτομα και μάλιστα θα εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερα χρήματα αν είναι απο την περιοχή που θα γίνει η δεξίωση ώστε να μην επιβαρυνθείτε με τα έξοδα της μετακίνησής τους.
Μοιράστε τις προσκλήσεις εσείς η κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο ώστε να γλυτώσετε τα επιπλέον έξοδα του ταχυδρομείου.
Για τα προσκλητήρια αρκεστείτε σε μια όμορφη γραμματοσειρά του υπολογιστή χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε επαγγελματία καλλιγράφο.
Οι μπομπονιέρες δεν χρειάζεται να έχουν τα μονογράμματά σας που θα ανεβάσουν την τιμή τους.
Αν τα χρήματά σας δεν είναι αρκετά ώστε να νοικιάσετε ένα πολυτελές αυτοκίνητο, τότε χρησιμοποιήστε το δικό σας ή κάποιου φίλου.
Επιλέξτε λουλούδια εποχής για τον στολισμό που σίγουρα θα είναι φθηνότερα.
Μην βάζετε Χ στο γαμήλιο ταξίδι σας. Απλά οργανώστε το αρκετούς μήνες πριν ώστε να πετύχετε χαμηλώτερη τιμή στα εισητήρια. Αν έτσι και αλλιώς δεν αντέχει η τσέπη σας το εξωτερικό, ποιος σας είπε οτι η Ελλάδα δεν διαθέτει πανέμορφα, ειδυλλιακά και ιδανικά για την περίσταση μέρη που δεν έχετε μέχρι σήμερα επισκεφτεί;
Και συμφωνώντας με τις οικονομικές λύσεις του παραπάνω άρθρου, θα ήθελα απλά να συμπληρώσω....Καμία κρίση, δεν μπορεί να μας απομακρύνει, από τους αγαπημένους μας και από το όνειρο, να παντρευτούμε μαζί τους και να κάνουμε οικογένεια....Το μόνο που στην ουσία χρειαζόμαστε είναι ένα ξωκλήσι , ένας παππάς κι ένας κουμπάρος.....Τα υπόλοιπα είναι περιττά...αν κι εφόσον παντρευόμαστε τον άλλο από αγάπη και όχι από συμφέρον....Η δύναμη της αγάπης, είναι αυτή που θα μας κάνει να προχωρήσουμε μαζί και στα δύσκολα....(δυσνόητο για κάποιους, που το μυαλό τους είναι μόνο στο χρήμα και στο λούσο...)

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΑΧ ......ΑΥΤΗ Η ΕΦΗΓΕΙΑ.....!!!!



Γιατί οι έφηβοι τσακώνονται με τους γονείς τους;

Οι έφηβοι τσακώνονται με τους γονείς τους κυρίως για να δείξουν την ανεξαρτησία τους και την αυτονομία τους! Μετά την ταύτιση μαζί τους κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας οι έφηβοι νιώθουν δυνατοί να αντισταθούν σε ότι τους λένε οι γονείς, να διαφοροποιηθούν από τις αξίες τους και να δοκιμάσουν ρισκάροντας καινούργια πράγματα. Είναι μια συναρπαστική αλλά και επικίνδυνη περίοδος για γονείς και εφήβους.

Είναι συναρπαστική γιατί σε αυτήν την περίοδο ο έφηβος θα ανακαλύψει ένα καινούργιο σώμα, θα συνειδητοποιήσει το φύλλο του, την ταυτότητα του, θα συναντήσει τον έρωτα και θα προσπαθήσει να γκρεμίσει ότι του θυμίζει την εξάρτηση από τους γονείς. Τους γονείς θα τους αντικαταστήσουν οι φίλοι και η ανάγκη του για αγάπη και προστασία θα αντικατασταθεί με την περιπέτεια. Είναι επίσης επικίνδυνη περίοδος γιατί θα αναδυθεί η αλήθεια της σχέσεις με τους γονείς, όλα όσα του έμαθαν , τα λάθη που έκαναν στην διαπαιδαγώγηση, θα φέρουν συγκρούσεις και ανακατατάξεις συμπεριφορών στην οικογένεια.


Ποια είναι κυρίως τα θέματα «σύγκρουσης»;

Τα θέματα της σύγκρουσης είναι ο τρόπος που ντύνεται, που συμπεριφέρεται, οι παρέες που κάνει, τα μαθήματα που παραμελεί και οι ασυνέπεια στις συμφωνημένες ώρες επιστροφής στο σπίτι από την διασκέδαση. Καλεί με αυτό τον τρόπο τους γονείς να απογονεοποιθούν, δηλώνοντας την αυτόνομία του


Πως μπορεί ένας γονιός να «διαλέξει» τους καβγάδες που θα κάνει με τον έφηβο;

Αρχικά δεν θα πρέπει οι γονείς να χάσουν την ψυχραιμία τους. Δεν είναι χρήσιμο να δείξουμε ποιος κάνει κουμάντο αλλά να συζητήσουμε μαζί του τι δεν μας άρεσε η τι θα θέλαμε να τροποποιήσει και για πιο λόγο. Ένα κλίμα ηρεμίας είναι περισσότερο πρόσφορο για την επικοινωνία γονιών – εφήβων. Μπορούμε να βάλουμε κάποιους κανόνες και όρια αλλά και τις συνέπειες που θα έχει ο έφηβος αν δεν τα ακολουθήσει. Το αποτέλεσμα των καθημερινών καυγάδων ακόμα και ψιλοπράγματα καταλήγουν όπως τα «κηρύγματα» των γονέων να κάνουν τον έφηβο να μην τους ακούει καθόλου.


Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να κοπάσουν μια «έκρηξη»;
Όταν κάποιος βρίσκεται σε θυμό, οργή αναρωτιώμαστε αρχικά τι τον έφτασε σε αυτό το σημείο. Μερικές φορές όσον αφορά στις εκρήξεις των παιδιών ευθύνονται οι γονείς για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Πίεση, υποτίμηση, απόρριψη, υπερπροστασία (που σημαίνει υπερβολικός έλεγχος και/η παρέμβαση). Όποιος και αν έχει δίκαιο ή άδικο όταν κάποιος βρίσκεται σε έκρηξη δεν μπορεί να υπάρξει θετική μορφή επικοινωνίας. Όλα μπορούν να συζητηθούν και να βρεθούν τα αίτια της έκρηξης αλλά και οι λύσεις στα προβλήματα όταν τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει.



Τι δεν πρέπει (οι γονείς) να λένε και τι να μη κάνουν;
Οι γονείς συνήθως υπογραμμίζουν τις αδυναμίες του εφήβου τους, μερικές φορές βάζουν παράλογους κανόνες, δεν κρατούν μια σταθερή πορεία στην διαπαιδαγώγηση, χαρακτηρίζουν τους έφηβους με ακατανόμαστα επίθετα π.χ είσαι βλάκας κλπ παρεμβαίνουν, δεν αφήνουν πρωτοβουλίες. Τσακώνονται μεταξύ τους και ζητούν από τον έφηβο να πάρει το μέρος του ενός ή του άλλου γονέα Έχω πολλές φορές παρατηρήσει πως σεβόμαστε περισσότερο τους φίλους, συγγενείς παρά τα παιδιά μας. Στην εφηβεία οι γονείς θα πρέπει να είναι περισσότερο διακριτικοί στην σχέση με τα παιδιά τους. Αλλά το κυριότερο είναι ότι δεν μαθαίνουμε στα παιδιά να αγαπούν και να προσέχουν τον εαυτό τους.



Ποιες είναι οι συνέπειες των συγκρούσεων μεταξύ εφήβων και γονέων, πόσο επηρεάζουν τη σχέση τους;
Η έλλειψη Αγάπης, η ο άσχημος τρόπος που δεν φανερώνει την αγάπη των γονέων, Οι συγκρούσεις, τα άσχημα λόγια, η απόρριψη, οι λανθασμένοι χειρισμοί, γενικότερα ένα κλίμα που ο έφηβος μπορεί να θεωρήσει αφιλόξενο και χωρίς ζεστασιά και κατανόηση παρ’ ότι μπορεί αυτό να είναι το σπίτι του και η οικογένεια του θα επηρεάσει την σχέση του με τους γονείς του την μαθησιακή του πορεία αλλά και Θα εμποδίσει την ψυχοσυναισθηματική του εξέλιξη. Κάθε συμπεριφορά μας κρίνεται αυστηρά αλλά και ταυτόχρονα μπορεί να είναι και ένα «κακό» παράδειγμα για τον έφηβο μας που θα χρησιμοποιήσει αργότερα στη ζωή του. Τα παιδιά μας είναι ο καθρέφτης μας, μας δείχνουν αυτό που είμαστε αλλά και αυτό που τους μάθαμε, σωστό η λάθος. Τα παιδιά μας δείχνουν τον εαυτό μας που χρειάζεται διόρθωση αλλά και Αγάπη!!

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

SHALL WE DANCE????



«Ας χορέψουμε!». Δεν είναι μόνο οι djs στα κλαμπ που δίνουν το σύνθημα, αλλά και οι ειδικοί: ο χορός θωρακίζει την υγεία μας από πολλές ασθένειες και μας χαρίζει μακροβιότητα. Δεν έχουμε παρά να ανακαλύψουμε τον Φρεντ Αστέρ, τον Τραβόλτα ή τον Μπαρίσνικοφ που κρύβουμε μέσα μας.

Αρκούν 30 λεπτά χορού την εβδομάδα για να μειωθεί κατά το ήμισυ ο κίνδυνος προσβολής από έμφραγμα. Αυτό βεβαιώνει το Βρετανικό Ίδρυμα Υγείας, ενώ οι Ιταλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι χορεύοντας τρεις φορές την εβδομάδα έχουμε τα ίδια οφέλη που μας δίνει η άσκηση στο - βαρετό για πολλούς- στατικό ποδήλατο.

Ο χορός θεωρείται ασπίδα απέναντι και σε άλλες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου 2, κάποιες μορφές καρκίνου, ενώ μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από οστεοπόρωση. Οι ειδικοί ερευνούν τώρα τον τρόπο με τον οποίο ο χορός μπορεί να βοηθήσει τα επιθετικά παιδιά, τη συγκέντρωση στο σχολείο και το γράψιμο. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να επιλέξουμε το είδος του χορού που προτιμάμε.

Χορός στο κλαμπ

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι κουνώντας ρυθμικά το σώμα μας σε ένα κλαμπ μπορούμε να έχουμε τα οφέλη της γυμναστικής. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον χορογράφο και γυμναστή Γκάρεθ Γουόκερ, «ο χορός στο κλαμπ είναι ασφαλής, αποτελεσματικός και κάνει την ίδια δουλειά με την αεροβική άσκηση. Βοηθά στο να διώχνουμε το άγχος και γυμνάζει ολόκληρο το σώμα».

Για τους ειδικούς, μάλιστα, χορεύοντας στο κλαμπ, θέτουμε σε λειτουργία μυς που στο γυμναστήριο μένουν συνήθως αδρανείς.

Θερμίδες που καίμε: 200- 500 σε μια ώρα.

Κλασικός χορός

Είναι ό,τι πρέπει για να αποκτήσει κανείς ελαστικότητα, ισορροπία και καλό συντονισμό. «Το μπαλέτο είναι ιδανικό για τους κοιλια- κούς και ραχιαίους μυς, ενώ μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που αποκτούμε από την εργασία μπροστά στον υπολογιστή όπως οι κυρτοί ώμοι», σημειώνει η Έμα Ρέντινγκ, καθηγήτρια σε ένα κολέγιο σύγχρονου χορού.

Η ίδια επισημαίνει ότι το μπαλέτο αναπτύσσει τη φαντασία και τη συγκέντρωση, καθώς απαιτεί να απομνημονεύουμε τα βήματα, ενώ βελτιώνει τη λεγόμενη ιδιοδεκτικότητα, δηλαδή την αίσθηση του σώματός μας σε σχέση με τον χώρο που καταλαμβάνει.

Θερμίδες που καίμε: περίπου 300 σε 90 λεπτά μαθήματος.

Σύγχρονος χορός

Σύμφωνα με μια μελέτη, τα παιδιά ηλικίας 11-14 ετών που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα σύγχρο νου χορού δέκα εβδομάδων, βελτίωσαν την αναπνοή και την ελαστικότητά τους.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο σύγχρονος χορός ενισχύει το ομαδικό πνεύμα, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, ενώ βοηθάει στη λύση των προβλημάτων μας», λέει η Έμα Ρέντινγκ. Επιπλέον με τον σύγχρονο χορό διατηρούμε σε πολύ καλή κατάσταση τη φόρμα μας.

Θερμίδες που καίμε: 100- 400 σε 90 λεπτά μαθήματος.

Κλακέτες

«Οι κλακέτες είναι ιδανική καρδιαγγειακή άσκηση κι ένας από τους καλύτερους τρόπους αεροβικής εκγύμνασης», λέει η Ρέντινγκ. «Είναι ένα δυναμικό και ρυθμικό είδος, ενώ έχει λιγότερα “σταμάτα” και “ξεκίνα” από τους άλλους χορούς», προσθέτει.

Η φήμη που έχουν οι κλακέτες σχετικά με το κάψιμο θερμίδων οφείλεται στο γεγονός ότι κάνουμε μικρά βήματα με μεγάλη ταχύτητα.

Θερμίδες που καίμε: 350- 400 σε μια ώρα μαθήματος.

Βαλς, τάγκο και λάτιν

Ο λάτιν είναι ένας χορός με τον οποίο εξασκούμε το σώμα μας παράλληλα με το μυαλό μας. «Πρέπει να σκέφτεσαι τα βήματα και την ίδια ώρα να ακούς τη μουσική», λέει η Κιθ Τζόουνς του Βρετανικού Συμβουλίου Χορού.

Σύμφωνα με μια μελέτη, το βαλς και το τάγκο προσφέρουν μοναδική σωματική άσκηση που προστατεύει από τον κίνδυνο της γεροντικής άνοιας.

Θερμίδες που καίμε: 265 την ώρα με βαλς και τάγκο,περίπου 450 με λάτιν.

Βrakedance

Αυτό το ακροβατικό είδος χορού, που γεννήθηκε στο Μπρονξ τη δεκαετία του ΄70, απαιτεί πολλή ενέργεια. «Πρέπει να εξασκηθεί κανείς πολύ και να αφιερωθεί σε αυτό για να χορέψει brakedance», δηλώνει η ειδική σε τέτοια θέματα Ιβόν Γιάνγκ, υπογραμμίζοντας: «Δυναμώνει και ενισχύει τους μυς και την αντοχή μας».

Πρέπει, πάντως, να έχουμε υπόψη μας ότι ακριβώς επειδή είναι ένας πολύ απαιτητικός χορός, δεν προτείνεται για παιδιά κάτω των οκτώ ετών.

Θερμίδες που καίμε: περίπου 250 σε μια ώρα μαθήματος.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Οικολογία κι Αρχιτεκτονική...




Η ανάγκη της δημιουργίας οικολογικών κτιρίων στη σύγχρονη ζωή των πόλεων, τοποθετεί στο περιθώριο την αγροκαλλιέργεια και έχει ως αποτέλεσμα την εξεύρεση μιας εντελώς πρωτότυπης λύσης: τη δημιουργία υπερσύγχρονων κτιρίων για καλλιέργεια και παραγωγή λαχανικών, βοτάνων, φρούτων, ιχθυοκαλλιέργειας, πτηνοτροφίας, καθώς και καταστήματα κρεάτων, αυγών κλπ.

Η ανάγκη αυτή συνέβαλε στην ανάπτυξη της ιδέας για δημιουργία κτιρίων, ειδικά για αγροκαλλιέργεια στις πόλεις. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται όχι μόνο η οικολογική επιβίωση, αλλά και η οικολογική εξέλιξη και η ανάπτυξη μιας νέας προσέγγισης, πολύ πιο παραγωγικής, από τους συνηθισμένους τρόπους αγροκαλλιέργειας.

Το περιοδικό «Sell & Build» παρουσιάζει τις πρωτοποριακές και τολμηρές προτάσεις των αρχιτεκτόνων «Romses» και «Vincent Callebaut» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς επιλύουν το πρόβλημα της απουσίας της αγροκαλλιέργειας από τις πόλεις του σήμερα. 





‘Harvest Green Project

Oι αρχιτέκτονες «Romses», κέρδισαν με τo «Harvest green project» τους στον πρόσφατο διαγωνισμό: «Η πρόκληση του 2030», που διοργανώθηκε από την πόλη του Βανκούβερ, με σκοπό να προτείνει νέες μεθόδους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και να καταστήσει την ανάπτυξη, «πρασινότερη» και δραστικότερη, μειώνοντας τις μελλοντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η έννοια «Harvest» (συγκομιδή) διερευνάται μέσα στα πλαίσια της δημιουργίας του πράσινου πολυώροφου κτιρίου, στο οποίο εφαρμόζεται η καινοτόμος τεχνολογία της ‘κάθετης’ καλλιέργειας λαχανικών, βοτάνων, φρούτων, ιχθυοκαλλιέργειας, πτηνοτροφίας, καθώς και καταστήματα πώλησης κρεάτων, αυγών κ.τ.λ.

Επιπλέον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συλλέγονται μέσω οικολογικών δομικών στοιχείων, αξιοποιώντας την γεωθερμική, αιολική και ηλιακή ενέργεια. Τα κτίρια θα έχουν φωτοβολταϊκά σε υαλοπίνακες και θα ενσωματώνουν μικρές και μεγάλες ανεμογεννήτριες, για να μετατρέπουν την ηλιακή και αιολική φάρμα σε σταθμό παραγωγής ενέργειας. Επιπλέον, η ‘κάθετη’ καλλιέργεια, ενδεχομένως, να επιστρέφει την ενέργεια πίσω στο ηλεκτρικό δίκτυο (από το μεθάνιο που παράγεται) από την κομποστοποίηση απορριμμάτων φυτών και ζώων, φαγώσιμων κτλ. Επιπρόσθετα, μια μεγάλη δεξαμενή διοχέτευσης βροχής, τοποθετημένη στην κορυφή του πύργου ‘Harvest’, θα βοηθά στην άρδευση της εσωτερικής και εξωτερικής καλλιέργειας, καθώς θα υπάρχει και «roof garden».

Το ‘Harvest Green Project’ υποστηρίζει και ενισχύει τη συγκρότηση κοινοτήτων μέσα και γύρω από τα κεντρικά σημεία της πόλης. Εκτός από την παραγωγή προϊόντων και ενέργειας, το πράσινο κτίριο προωθεί την ανάπτυξη συγκροτημάτων για κατοίκηση. Επίσης, παρέχει μέσα μαζικής μεταφοράς, υπεραγορές (ειδικές για αγρότες), και γραφεία. Παράλληλα, προωθεί την έρευνα για την γεωργία και κτηνοτροφία και παρέχει εκπαιδευτικές διευκολύνσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι μια υπερσύγχρονη σύμπραξη λειτουργιών που θα αλληλο-συμπληρώνονται και θα αλληλο-υποστηρίζονται.

Το «Harvest Green Project» εξετάζει την έννοια της ‘υπερ-τόνισης’ ενός νέου συστήματος «αγρο-φαγητού» μέσα και γύρω από ένα κομβικό σημείο διέλευσης στην πόλη. Ο 20ος αιώνας αποτελεί απτό παράδειγμα της παραμελημένης σημασίας που έχει το φαγητό και η αγροτική καλλιέργεια στον σχεδιασμό των πόλεων. Η ανάπτυξη των πόλεων έχει μειώσει δραματικά τη γεωργία στις πόλεις μας. Μέχρι το 2050, η παραγωγή παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων, εκτιμάται ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, που αναμένεται να αυξηθεί σε 3 δισεκατομμύρια. Παρόλα αυτά, η ενσωμάτωση της αγροτικής εργασίας, κυρίως στην αρχιτεκτονική της πόλης, αποτελεί έναν τρόπο επαναβεβαίωσης της σημασίας που έχει η κουλτούρα και το περιβάλλον στην παραγωγή ντόπιου φαγητού για μια υγιή πόλη.

Η έννοια της κάθετης φάρμας’ δεν είναι καινούρια. Δεν στηρίζεται ούτε σε νέους μηχανισμούς, ούτε σε νέα επιστήμη. Η απαιτούμενη τεχνολογία είναι υπαρκτή σήμερα. Ο «Dr. Dickson Despommier», ένας επιστήμονας της περιβαλλοντικής υγείας στο «Columbia University», εξετάζει την ενδεχόμενη εφαρμογή του πιο πάνω έργου στην Νέα Υόρκη και τη Σανγχάη. Η δουλειά του αποκαλύπτει ότι για κάθε στρέμμα εσωτερικής καλλιέργειας, μπορούν να σωθούν 4 με 6 στρέμματα εξωτερικής καλλιέργειας. Επίσης, είναι ευρέως γνωστό ότι η παραδοσιακή-εμπορική καλλιέργεια διανύει περίοδο κρίσης. Για παράδειγμα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι αγρότες είναι αδύνατο να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα ίδια προϊόντα. Επιπλέον, πλημμύρες, παρατεταμένες ξηρασίες και τυφώνες καταστρέφουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνους πολύτιμης σοδειάς. Η κατάχρηση παρασιτοκτόνων έχει επίσης συμβάλει στη θνησιμότητα της παγκόσμιας καλλιέργειας.

Αν επιτυχώς εφαρμοστούν, έργα όπως το ‘Harvest Green Project’, μπορούν να εγγυηθούν την ανανέωση των πόλεων, ουσιαστική παραγωγή ασφαλών και ποικίλων αγροτικών προϊόντων, σταθερή χρόνια παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ενδεχόμενη ανασυγκρότηση οικοσυστημάτων, τα οποία έχουν θυσιαστεί για χάρη της παραδοσιακής ‘οριζόντιας’ καλλιέργειας.

Dragonfly Vertical Farm

Ανάμεσα στα οικονομικά κτίρια και τα πολυώροφα κτίρια διαμερισμάτων, ο Βέλγος αρχιτέκτονας «Vincent Callebaut» έχει επαναπροσδιορίσει την έννοια του καθιερωμένου ουρανοξύστη. Το 132ο ιστορικό συγκρότημα στη νότια άκρη του νησιού «Roosevelt» αντιμετωπίζει επιτακτική ανάγκη για περιβαλλοντική και οικολογική βιωσιμότητα. Αυτή η προκαταρκτική μελέτη επικεντρώνεται στη δημιουργία όχι μόνο ενός αυτοϋποστηριζόμενου οργανισμού, που θα χρησιμοποιεί μόνο ηλιακή ενέργεια, αλλά και αιολική και ενέργεια νερού, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έλλειψης τροφίμων που εκκρεμεί.

Τα μικτά προγράμματα της «Callebaut Dragonfly» είναι τοποθετημένα γύρω από δύο κεντρικούς πύργους. Αυτοί οι συμμετρικά τακτοποιημένοι πύργοι επιτρέπουν την ‘κάθετη’ ανάπτυξη παρά την ‘οριζόντια’ και αυτό δίνει μια λύση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού, που επικρατεί σε πόλεις, όπως το «Manhattan». Ένα εκτεταμένο θερμοκήπιο συνδέει τους δύο πύργους και βοηθά στη σωστή κατανομή του βάρους του κτιρίου. Το συγκρότημα είναι διατεταγμένο κατά τρόπο όπου οι κατοικήσιμοι χώροι και τα γραφεία είναι διάσπαρτα μεταξύ λιβαδιών και γεωργικών καλλιεργειών.

Το μέταλλο και το γυαλί των φτερών που στεγάζουν τα φυτικά και τα ζωικά αγροκτήματα, το εμπνεύστηκαν άμεσα από το σχήμα «exoskeleton» ενός «Dragonfly» (λιβελούλης), που φιλοξενεί φυτά και ζώα. Λόγω των κατάλληλων συνθηκών που φέρει ο ήλιος και ο αέρας μέσα σε αυτά τα φτερά, τα κατάλληλα θρεπτικά επίπεδα του εδάφους μπορούν να επιτευχθούν ούτως ώστε να βοηθήσουν στην πιο γρήγορη ανάπτυξη των φυτών. Το νερό της βροχής φιλτράρεται δια μέσου των φυτοχωμάτων που υπάρχουν στους κήπους του κτιρίου, ακολούθως αναμιγνύεται με τα εσωτερικά υγρά απόβλητα και αφού τύχει ανάλογης επεξεργασίας, επαναχρησιμοποιείται για τις ανάγκες της καλλιέργειας.

Το διάστημα μεταξύ των φτερών συσσωρεύει τον θερμό αέρα από τον «exoskeleton» για να θερμάνει το συγκρότημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ ο φυσικός εξαερισμός με την εξάτμιση που παράγεται θα δροσίζει τον αέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αν και το Ντουμπάι μοιάζει το ιδανικό μέρος για ένα τέτοιο πείραμα, ο « Callebaut» δεν έχει εγκαταλείψει την ελπίδα ότι η Νέα Υόρκη μπορεί επίσης να προετοιμάσει το έδαφος κατά τη διάρκεια αυτής της αειφόρου εποχής.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Βότανα...




Η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο. Η χλωρίδα κρύβει τα μυστικά της πιο λαμπρής ομορφιάς και υγείας, προτείνοντας για κάθε πρόβλημα την άριστη δυνατή λύση. Στο πέρασμα των χρόνων ο άνθρωπος άρχισε να ξεχνά τις θεραπείες της φύσης και προτίμησε να στρέψει το ενδιαφέρον του στα κατασκευάσματα των χημικών εργαστηρίων.
Η φύση όμως παίρνει τη ρεβάνς καθώς ανακαλύπτουμε ξανά λίγο - λίγο της ευεργετικές ιδιότητες των φυτών.

Το μυστικό της υγείας και της ομορφιάς βρίσκεται καλά κρυμμένο στα βότανα, τα αυτοφυή δηλαδή φυτά και ιδίως αυτά που φυτρώνουν στους καλλιεργημένους αγρούς και χρησιμοποιούνται σαν φάρμακα για τις διάφορες παθήσεις. Στην ελληνική φύση ευδοκιμούν πλήθος βοτάντων που, άλλα με την υπέροχη γεύση και άλλα με το άρωμά τους, μα χαρίζουν ωφέλεια και μας φτιάχουν τη διάθεση.
Όπως τα ήξεραν οι παλιοί…




(Cynodon dactylon)
Αγριάδα|Ζιζάνιο|Cynodon dactylon

Είναι από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά και συμπεριλαμβάνεται σε πολλούς συνδυασμούς για τη θεραπεία του προστάτη. Φυσικό αντιβιοτικό και από τα πιο φημισμένα διουρητικά. Είναι μαλακτικό χωρίς παρενέργειες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος. Βοηθά ενάντια στους κολικούς του συκωτιού, στις πέτρες στη χολή, στη χρυσή και την κυτταρίτιδα. Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες σε ουρικές λοιμώξεις, όπως κυστίτιδα, ουριθρίτιδα, προστατίτιδα (σε άριστο συνδυασμό με Αχιλλαία), στον ρευματισμό και τα αρθριτικά τις ασθένειες του δέρματος και την ηπατίτιδα. Είναι ωφέλιμο για νεφρόλιθους και ψαμμίαση (άμμο στα νεφρά).
Κάνει καλό για κυστίτιδες, ίκτερο, ηπατίτιδα, αρθριτικά, πέτρες των νεφρών. Καθαρίζει το αίμα.

Χρήση: Βράζουμε 30 γρ. ριζώματα σε 1 λίτρο νερό. Αφού το αφήνουμε να κρυώσει το σουρώνουμε και πίνουμε από ένα ποτήρι πρωί – μεσημέρι – βράδυ με άδειο στομάχι.



Agrimonia Eupatoria
Αγριμόνιο|Ευπατόριο|Agrimonia Eupatoria

Το Αγριμονιο χρησιμοποιείται από τους βοτανοθεραπευτές σήμερα κυρίως ως τονωτικό του πεπτικού συστήματος και θεωρείται ένα φυτό που επουλώνει πληγές και αρρώστιες. Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τα έλκη, τους κωλικούς και τη διάρροια. Οι τανίνες που περιέχει σε συνδυασμό με φοτοστερίνη και γόμμα του προδίδουν διουρητικές , στυπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το αγριμόνιο στη λαϊκή θεραπευτική χρησιμοποιήθηκε για την επούλωση ανοιχτών πληγών , για τσιμπήματα εντόμων, δαγκώματα φιδιών και διάλυση αποστημάτων..
Χρήση: Για να φτιάξουμε αφέψημα (θεωρείτε πως προφυλάσσει από το συνάχι) βράζουμε 50 γρ σε ένα λίτρο νερού και πίνουμε 3 φορές τη μέρα ανάμεσα στα γεύματα. Σαν έγχυμα (θεωρείται ιδανικό για γαστρεντερίτιδα, κυστίτιδα) ρίχνουμε σε ένα λίτρο νερού δύο κουταλάκια του τσαγιού αποξηραμένα φύλλα και τα αφήνουμε για 15 λεπτά. Οι βοτανοθεραπευτές προτείνουν για γαργάρες και επιθέματα να βράσουμε για τρία λεπτά τρείς χούφτες σε ένα λίτρο νερού ενώ για ημικρανίες και θλάσεις κάνουμε ζεστά καταπλάσματα.



Αγγελόχορτο|-:Κατάλληλο για τον προστάτη.



Αχιλλαία|Achillea millefolium
Τονωτικό για τους κουρασμένους, ανοίγει την άνοιξη. Για διαταραχές στην εμμηνόπαυση & σπασμούς της μήτρας, κρυολογήματα, καθαρίζει το αίμα, βοηθάει στην ακμή, το άσθμα, κολίτιδα, αρθριτικά, πόνους περιόδου και ρευματισμούς. Ανακουφίζει τις ανωμαλίες στην κυκλοφορία του αίματος, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε κιρσούς και φλεβίτιδες. Κάνει καλό στο λιπαρό δέρμα και το καθαρίζει σε βάθος, θεραπεύει πολλές δερματοπάθειες, ακμή, έρπη, φλεγμονές δέρματος, καλόγηρους, αλλεργίες, φαγούρα, λειχήνες. Επειδή καθαρίζει το αίμα, χρησιμοποιείται εσωτερικά σαν έγχυμα σε δερματοπάθειες. Θεραπεύει ραγάδες της θηλής του μαστού, ραγάδες των χεριών. Θεραπεύει τις αιμορροΐδες και τις ανακουφίζει. Εμποδίζει την τριχόπτωση αν κάνουμε συχνές εντριβές με αφέψημα Αχιλλέας. Έχει παυσίπονες ιδιότητες, τα φρέσκα φύλλα της Αχιλλέας αν τα μασήσουμε σταματάνε τον πονόδοντο.

Χρήση:
Πόνοι περιόδου, δυσπεψία και άλλες στομαχικές ανωμαλίες|Κάνουμε έγχυμα 1 μέρος Αχιλλέας, 10 μέρη βρασμένου νερού και αφήνουμε το μίγμα για 20 λεπτά. Το πίνουμε ζεστό 2- 3 φορές την ημέρα. Δυσπεψία|Φτιάχνουμε βάμμα Αχιλλέας και παίρνουμε 20 σταγόνες, 3 φορές την ημέρα, το πρωί 6 σταγόνες, το μεσημέρι και το βράδυ από 7 σταγόνες διαλυμένες πάντα μέσα στο τσάι μας. Λοιμώξεις του πεπτικού|Αναμιγνύουμε ίσα μέρη από Αχιλλέα, μέντα (Menta piperita) και Καλογιάννη (Nepeta cataria). Φτιάχνουμε ένα αφέψημα με 2 κουταλάκια του γλυκού από το μίγμα σε 1 φλιτζάνι νερό. Πίνουμε 2 φορές την ημέρα. Ρύθμιση εμμήνων|Για κοπέλες που έχουν άτακτο ρυθμό εμμήνων να πίνουν έγχυμα από μίγμα Αχιλλέα, χαμομήλι και μελισσόχορτο, σύμφωνα με τη φαρμακολογία Κωστή. Κρυολόγημα|Αναμιγνύουμε ίσα μέρη Αχιλλέας, μέντας και κουφοξυλιάς. Φτιάχνουμε έγχυμα βάζοντας ένα κουταλάκι από το μίγμα σε ζεστό νερό για 10 με 20 λεπτά. Πίνετε 3 φορές την ημέρα, πρωί, μεσημέρι και βράδυ από 1 φλιτζάνι. Υψηλός πυρετός|Φτιάχνουμε έγχυμα με 1 κουταλάκι Αχιλλέα, 1 κουταλάκι ευπατόριο (Eupatorium perfoliatum),1 πρέζα τσίλι (Capsicum frutescens),1 φλιτζάνι νερό. Βράζουμε το μίγμα για 5 λεπτά και το πίνουμε ζεστό. Μπορούμε να πιούμε έως 4 φλιτζάνια την ημέρα. Ουροποιητικό Σύστημα|Πίνουμε 30 στ. βάμμα αχιλλέας μέσα στο τσάι μας, 3 φορές την ημέρα.


Artemisia absinthium
Αψιθιά|Artemisia Absinthium

Είναι διεγερτικό του πεπτικού, δηλαδή εξαιρετικά χρήσιμο φάρμακο για αυτούς που έχουν κακή πέψη. Αυξάνει την οξύτητα του στομάχου και την παραγωγή της χολής και βελτιώνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, βοηθώντας έτσι σε άλλες παθήσεις
Γενικά, το φυτό, σε μέτριες δόσεις, ερεθίζει το στομάχι, αυξάνει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί εκκρίσεις, συντελεί στο αδυνάτισμα και χωνεύει τα λίπη. Στη θεραπευτική, χρησιμοποιούνται οι σπόροι Αψιθιάς. Βοηθά στην πέψη και στο αδυνάτισμα. Έχει ευεργετική δράση στους διαβητικούς και βοηθά στην καταπολέμηση των ρευματισμών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της αναιμίας, ως αντιπυρετικό, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες. Εξωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντισηπτικό.

Καταπολεμά την επιληψία, ζαλάδες, λιποθυμίες. Αυξάνει την παραγωγή χολής. Σταματά τη διάρροια, εμετούς. Βοηθά στο αδυνάτισμα και την ανεπάρκεια ήπατος.


Χρήση: Έγχυμα με 1-2 κουταλάκια του γλυκού ξηρό βότανο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
Εσωτερικά, χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης 0,5-2 γρ. ως στομαχικό και 4-10 γρ. ως σκωληκοκτόνο.
Σε περιπτώσεις επιληψίας και σπασμών χρησιμοποιείται σκόνη από τις θρυμματισμένες ρίζες της αψιθιάς, από 1- 3 κουταλάκια του καφέ την ημέρα, μόνη της ή με λίγη ζάχαρη.


Ocimum basilicum
Βασιλικός|Ocimum basilicum

Διώχνει τους νευρικούς πονοκεφάλους. Για το φαγητό, ανοίγει την όρεξη. Βοηθά στην αδύνατη μνήμη, μελαγχολία, άγχος, ζαλάδες, εντερικές διαταραχές και τυμπανισμό της κοιλιάς. Είναι χωνευτικό και καταπολεμά Πονόκοιλο, Ζαλάδα, Ναυτία και Κρυολόγημα


Valeriana Ofifcinalis|Βαλεριανά η Φαρμακευτική
Βαλεριάνα|Valeriana officinalis

Είναι ηρεμιστικό,υπνωτικό και αγχολυτικό φυτό. Διώχνει αϋπνίες, νεύρα, άγχος, ημικρανίες, νευρασθένεια, πονοκέφαλο, καούρες του στομαχιού. Αναλυτικά: Καταπολεμά την αϋπνία και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Έχει αγχολυτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες και κατευνάζει την υπερένταση, τις νευρώσεις, το νευρικό άσθμα, την επιληψία και την ταχυκαρδία. Θεωρείται χρήσιμη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, υπέρτασης, κολικών, ρευματικών πόνων, ημικρανίας, πονόδοντου και δυσμηνόρροιας. Προσοχή! Οι μεγάλες δόσεις βαλεριάνας προκαλούν κακοδιαθεσία. Αντεδείκνυται σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού καθώς και σε άτομα που πάσχουν από ήπια κατάθλιψη.

Βήχιο:
Για κρυολόγημα και για το τσιγάρο.

Δάφνη:
Για τα φαγητά. Η σκόνη ξερών δαφνόφυλλων σταματάει την αιμορραγία της μύτης. Δυναμώνει τα μαλλιά και τα βάφει μαύρα, σταματά την τριχόπτωση. Ανακουφίζει τους πόνους από ρευματισμούς και αρθριτικά.

Δεντρολίβανο:
Για κολίτιδα, διάρροια, βρογχίτιδες, άσθμα και γρίπη, εντερικές διαταραχές, ρευματισμούς. Τονώνει την όρεξη.

Δυόσμος:
Για το φαγητό, τη χοληστερίνη, αϋπνίες, κράμπες, ξερόβηχα, αμυγδαλίτιδα. Για πόνους δοντιών, ρευματισμούς. Συνιστάται σε περιπτώσεις δυσπεψίας και διάρροιας, επίσης στρώνει τ στομάχι μετά από εμετό.

Δίκταμο:
Καταπραΰνει τους πόνους του στομαχιού και των εντέρων. Σε πονοκεφάλους, πονόδοντους και σκορβούτο. Είναι διουρητικό, βοηθάει τις γυναίκες να γεννούν πιο εύκολα και γρήγορα.

Ευκάλυπτος:
Είναι χρήσιμο για τους διαβητικούς γιατί έχει υπογλυκαιμική δράση. Κατεβάζει τον πυρετό. Καταπραΰνει το βήχα, άσθμα, γρίπη, βρογχίτιδες, τις νευραλγίες και τον πονόλαιμο. Κατάλληλο για εισπνοές σε ιγμορίτιδα και βρογχικά. Όταν βράζουμε ευκάλυπτο, οι ατμοί ιονίζουν την ατμόσφαιρα του δωματίου και την κάνουν υποφερτή από το νέφος.

Ζαμπούκος:
Χρησιμοποιείται σε νευραλγίες. Για κυστίτιδα, αμυγδαλίτιδες, πονόματο, πονόδοντο, φαρυγγίτιδα και πονόλαιμο. Καθαρίζει το αίμα.

Θυμάρι:
Είναι κατάλληλο για το άγχος, κυκλοφορικό, κατάθλιψη, ημικρανίες, νεύρα. Απαραίτητο για τους υποτασικούς, για γρίπη, κρυολογήματα, βήχα και άσθμα. Καλό για δερματοπάθειες, λευκόρροια, επουλώνει τις πληγές, σπυριά και εγκαύματα.

Θρούμπι:
Για το στομάχι, ναυτία, ξινίλα, ανοίγει την όρεξη. Βοηθά στην αϋπνία, αρθριτικά, ρευματισμούς, άσθμα, βήχα. Σταματάει τους κολικούς και τη διάρροια. Χρήσιμο σε πνευματική και σεξουαλική ατονία.

Ιβίσκος:
Για χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, κυκλοφορικό, ζάχαρο-διαβήτη, αδυνάτισμα, πονοκέφαλο.

Κάρδαμο:
Περιέχει βιταμίνες, ιώδιο, σίδηρο, ασβέστιο, είναι καρδιοτονωτικό, καθαρίζει το αίμα και αφαιρεί φακίδες και πανάδες.

Καλέντουλα:
Δυναμώνει την καρδιά. Κατάλληλο για το συκώτι, ουρική αρθρίτιδα, πρηξίματα και δερματικές παθήσεις.

Λουΐζα:
Διώχνει τον πονοκέφαλο, τον πονόματο, τους πόνους των ρευματισμών. Κάνει καλό στις στομαχικές ανωμαλίες, βοηθάει στις δίαιτες αδυνατίσματος. Πολεμάει την αϋπνία που προέρχεται από νευρική κούραση.

Λαδανιά:
Χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό, σπασμολυτικό για την αντιμετώπιση της αϋπνίας της διάρροιας, του πονόδοντου, για εντριβές στα κρυολογήματα και στις βρογχίτιδες, για τα άλατα και τον τέτανο.

Λεβάντα:
Για κάθε πόνο, ακόμα και της καρδιάς, για ημικρανίες, πονοκεφάλους, κακή χώνεψη και λιποθυμία. Επουλώνει πληγές, εγκαύματα, ακμή, ψώρα. Κατεβάζει την υπέρταση, λιγοστεύει την ταχυπαλμία. Χρησιμοποιείται ακόμη για το σκόρο στα ρούχα.

Μαντζουράνα:
Καταπολεμά το άγχος, πονοκεφάλους, κρυολόγημα, αμυγδαλές, αϋπνίες. Βοηθάει τον οργανισμό να διώξει τις τοξίνες, τα πρηξίματα, δυσπεψία και πονόκοιλο.

Μαραθόσπορος:
Ανακουφίζει τα αρθριτικά, άσθμα, βήχα, τυμπανισμό, πόνους της κοιλιάς, ολιγουρία, σταματά τον εμετό. Βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Μελισσόχορτο:
Τονωτικό για την καρδιά, τον εγκέφαλο, το πεπτικό σύστημα, τη μελαγχολία. Καταπραϋντικό σε νευρασθένειες, ζαλάδες, βουητό στα αυτιά, άσθμα, νευραλγίες των δοντιών και των αυτιών. Ανακουφίζει από τον τυμπανισμό της κοιλιάς, πόνους από τσιμπήματα σφήκας και άλλων εντόμων.

Μέντα:
Εξαιρετικά αντισηπτική, καταπολεμά δραστικά το συνάχι, βήχα, βρογχίτιδα, πονόλαιμο και τη γρίπη. Είναι χωνευτική και έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ηρεμιστική σε μικρή δόση και αφροδισιακή σε μεγάλη δόση. Τσάι με μέντα είναι χωνευτικό και τονωτικό.

Μολόχα:
Για άσθμα, βήχα, λαρυγγίτιδα, πονόλαιμο.

Πασιφλόρα:
Είναι καταπραϋντικό για νεύρα, άγχος. Ηρεμιστικό και τονωτικό σε υπερκόπωση. Ελαττώνει ελαφρά την αρτηριακή πίεση.

Παλιούρι
Για δυσκοιλιότητα.

Πικροδιαλέτα:
Κατεβάζει το ζάχαρο και τα τριγλυκερίδια.

Πολύκομπο:
Σκοτώνει τα σκουλήκια και παράσιτα των εντέρων. Σταματάει την αιμορραγία της μύτης και αιμορροΐδων. Επουλώνει τις πληγές και έλκη. Χρησιμοποιείται για κολικούς, πέτρα στα νεφρά.

Πολυτρίχι:
Είναι τονωτικό των μαλλιών και σταματάει την τριχόπτωση και την πιτυρίδα. Ανακουφίζει σε βρογχίτιδες, καταρροή, ξερόβηχα, άσθμα και κρυολογήματα.

Ρίγανη:
Για το φαγητό, πόνους δοντιών και ρευματισμών, εντερικές διαταραχές και πόνους στην κοιλιά. Κόβει την ευκοιλιότητα.

Σπαθόχορτο:
Καταπραϋντικό σε πνευμονικές ενοχλήσεις. Για μελαγχολία, αϋπνία, έλκος στομάχου, παράσιτα των εντέρων, δυσπεψία. Για εγκαύματα, πληγές, δαγκώματα εντόμων.

Σκορπίδι:
Διαλύει τις πέτρες των νεφρών. Είναι αποχρεμπτικό, καταπραϋντικό, διουρητικό.

Σιναμικίνη:
Για τη δυσκοιλιότητα.

Ταραξάκο:
Για τη χοληστερίνη, ερεθισμούς του δέρματος, πρηξίματα, καούρες στο στομάχι, πόνο στο συκώτι, αρθρίτιδα, διαβήτη και πυρετό.

Τίλιο:
Ηρεμιστικό των νεύρων, ημικρανίες, νευραλγίες, ζαλάδες, αϋπνίες. Για βήχα, κρυολογήματα, εμετό, ρευματισμούς, αρθριτικά, δυσπεψία.

Τσάι του βουνού:
Για γρίπη και πονόλαιμο. Τονωτικό του σώματος και του εγκεφάλου, κάνει καλό στην αρτηριοσκλήρωση, πονοκέφαλο, ευκοιλιότητα και μεσογειακή αναιμία.

Τσουκνίδα:
Διαλύει το ουρικό οξύ. Πολύτιμο για τις πέτρες στη χολή. Είναι καλό για αιμορραγίες, αιματουρία, αναιμία, ατονία του σώματος, αρθριτικά, κυστίτιδα, διάρροιες. Επίσης, αυξάνει το γάλα της μητέρας που θηλάζει και σταματά τη τριχόπτωση.

Ύσωπος:
Χρησιμοποιείται για πίεση, άσθμα, δυσπεψία, για πόνους περιόδου, για γαργάρες κατά του πονόλαιμου και ως δυναμωτικό των νεύρων.

Φασκόμηλο:
Ηρεμεί τα νεύρα. Γα κατάθλιψη, φαρυγγίτιδα, βήχα, βράχνιασμα, λαιμό, υπόταση, διάρροια, αμυγδαλές, δαγκώματα εντόμων. Πολύτιμο για όσους ιδρώνουν τα χέρια τους και οι μασχάλες. Για κυκλοφορικά προβλήματα. Σταματάει το γάλα στις γυναίκες που θηλάζουν και την τριχόπτωση.

Χαμομήλι:
Ηρεμιστικό των νεύρων, ημικρανίες, νευραλγίες, ζαλάδες και αϋπνίες. Επουλώνει εγκαύματα και σπυριά. Ανακουφίζει από αναφυλαξία, φαγούρα, πονόδοντο, βήχα, κρυολογήματα, τυμπανισμό, αιμορροΐδες, κράμπες, πόνο των αυτιών και πληγές στο στόμα.






Συνηθισμένες μορφές θεραπευτικών βοτάνων


Έγχυμα (Εκχύλισμα)
Το έκχυμα είναι ένας απλός τρόπος εξαγωγής των ενεργών συστατικών των βοτάνων μέσω του ζεστού νερού. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για να εξάγουμε τα πτητικά συστατικά των αποξηραμένων ή πράσινων εναέριων μερών των βοτάνων όπως είναι τα λουλούδια και τα φύλλα. Βάζουμε το βότανο στο νερό πριν βράσει και το αφήνουμε σκεπασμένο μ΄ ένα καπάκι για 5-10 λεπτά. Επειδή το βραστό νερό διασκορπίζει τα πολύτιμα πτητικά έλαια των βοτάνων στον ατμό μην τα αφήνετε να βράσουν.

Αφέψημα
Οι ρίζες, οι φλοιοί και τα φρούτα που είναι παχύτερα και λιγότερο διαπερατά από τα εναέρια μέρη των φαρμακευτικών φυτών, δεν απελευθερώνουν τα ενεργά τους συστατικά με την απλή έγχυση. Αυτά τα μέρη είναι απαραίτητο να σιγοβραστούν ώστε να εξαχθούν. Το σκληρό βότανο πρέπει να κοπεί σε μικρότερα κομμάτια. Προκειμένου να μην χαθούν τα πτητικά συστατικά, τοποθετούμε ενα καπάκι πάνω στο μπρίκι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για μια ώρα περίπου, μέχρι ο όγκος του να μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Αφού καταπέσουν και διαχωρισθεί το στερεό από το υγρό, το πίνουμε ζεστό ή κρύο.

Βάμμα
Τα περισσότερα από τα πτητικά συστατικά των φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων είναι διαλυτά στην αλκοόλη. Με την εμβάπτιση ξηρών ή φρέσκων μερών του φυτού στην αλκοόλη, τα ενεργά συστατικά εξάγονται εύκολα σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν αυτές της έγχυσης και του αφεψήματος. Τα υψηλά συμπηκνωμένα διαλύματα που θα κρατήσουν για ένα ή δύο χρόνια είναι ένας βολικός τρόπος να αποθηκεύσουμε και να χρησιμοποιήσουμε τα φαρμακευτικά συστατικά των φυτών.

Σιρόπι
Με σκοπό να συγκαλύψουμε κάποια γεύση που δεν μας αρέσει - ιδίως στα παιδιά- το έγχυμα ή το αφέψημα μπορεί να αναμειχθεί με μέλι. Τα συρόπια συνδυάζουν την κατευναστική επίδραση του μελιού με τις φαρμακευτικές ιδιότητες των εγχυμάτων ή αφεψημάτων καταλήγοντας σε επιπρόσθετα οφέλη ιδίως για την αντιμετώπιση κρυολογήματος και πονόλαιμου.
Ανακατέψτε 500ml εγχύματος ή αφεψήματος με 500γρ. μέλι. Αφού κρυώσει βάλτε το σε σκούρο μπουκάλι και κλείστε το με φελλό (επειδή γίνονται ζυμώσεις στα συρόπια και τα μπουκάλια με βιδωτό πώμα μπορεί να εκραγούν ο φελλός είναι σημαντικός).

Αιθέρια έλαια
Αιθέριο έλαιο είναι ένα υγρό απεσταγμένο (συνήθως με νερό ή ατμό) από τα φύλλα, τους μίσχους, τα λουλούδια, τους φλοιούς, τις ρίζες, ή άλλα συστατικά του φυτού. Τα αιθέρια έλαια περιέχουν το απόσταγμα των φυτών από τα οποία εξάχθηκαν. Περιέχουν υψηλό ποσοστό συγκέντρωσης της ουσίας του φυτού και έτσι χρειάζεται να χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα απ΄ αυτά. Τα αιθέρια έλαια δεν είναι τα ίδια με τα αρώματα. Τα αιθέρια έλαια εξάγονται από τα φυτά, ενώ τα αρώματα είναι χημικώς κατασκευασμένα ή περιέχουν χημικά συστατικά και δεν προσφέρουν τα θεραπευτικά οφέλη που προσφέρουν τα αιθέρια έλαια.
Η χημική σύνθεση και το άρωμα των αιθέριων ελαίων μάς προσφέρει πολύτιμα ψυχολογικά και ψυχικά οφέλη. Αυτά τα οφέλη επιτυγχάνονται με τις εισπνοές και με την εφαρμογή του αραιωμένου αιθέριου ελαίου στο σώμα. Τα χρησιμοποιούμε αραιωμένα (μόνο λίγες σταγόνες) σε φυτικά έλαια (αμυγδαλέλαιο, ηλιέλαιο, ελαιόλαδο, κ.α.) και κατόπιν εφαρμόζουμε αυτό το μείγμα στο δέρμα για απορρόφηση. Η βαθειά εισπνοή των αιθέριων ελαίων προσφέρει επίσης θεραπευτικά οφέλη καθώς το έλαιο εισέρχεται στους πνεύμονες και απορροφάται από το αίμα.
Τα αιθέρια έλαια ποικίλουν στην τιμή και στην ποιότητα. Αυτό επηρρεάζεται από την σπανιότητα του φυτού, την χώρα και τις συνθήκες στις οποίες το φυτό μεγαλώνει, τα ποιοτικά πρότυπα της απόσταξης και από το πόσο έλαιο εξάγεται από το φυτό.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ




Ποιοι μπορούν και ποιοι όχι να κάνουν νηστειοθεραπεία


Τα πιθανότερα προβλήματα που συναντάμε σε παρατεταμένες περιόδους νηστειοθεραπείας είναι η έλλειψη πρωτεϊνών και η έλλειψη σιδήρου. Τα προβλήματα αυτά είναι δυνατό να αποφευχθούν αν προσέξουμε κάποιους συνδυασμούς σωστά επιλεγμένων τροφών.
Ας φαντασθούμε πως ένα μόριο πρωτεΐνης είναι σαν ένα κομπολόι, που αποτελείται από διαφορετικές χάντρες (κόκκινες, πράσινες, θαλασσιές, κ.τ.λ.), τις οποίες ονομάζουμε αμινοξέα. Κάθε πρωτεΐνη (κομπολόι) αποτελείται και από διαφορετικά αμινοξέα (χάντρες). Ο οργανισμός παίρνει τις πρωτεΐνες από τις τροφές, τις διασπά στα αμινοξέα τους και με αυτά συνθέτει άλλες, δικές του πρωτεΐνες.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι καμία πρωτεΐνη δεν χρησιμοποιείται όπως παίρνεται από τις τροφές, αλλά διασπάται στα επιμέρους συστατικά της, δηλ. τα αμινοξέα, για να χρησιμοποιηθούν τα τελευταία στο σχηματισμό άλλων πρωτεϊνών.
Ο οργανισμός, πέρα από τις ικανότητες που έχει να συνθέτει δικές του πρωτεΐνες, έχει επίσης την ικανότητα να συνθέτει και διάφορα αμινοξέα. Yπάρχουν κάποια αμινοξέα, απαραίτητα για τον οργανισμό, που ονομάζονται ακριβώς «απαραίτητα», γιατί δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό.
Μόνο στο κρέας, στο ψάρι, στο γάλα και στο αβγό, μπορούμε να τα βρούμε όλα τα αμινοξέα και στην σωστή αναλόγια , δηλαδή σε ότι ακριβώς απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Η αποχή λοιπόν, των πρωτεϊνών (και των αμινοξέων τους) ζωικής προέλευσης μας αναγκάζει να αναζητήσουμε τα αμινοξέα σε άλλες (αναγκαστικά φυτικές) πηγές.

Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι (κατά σειρά μεγαλύτερης περιεκτικότητας), τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά οι ξηροί καρποί και λιγότερο τα λαχανικά και ακόμη λιγότερο τα φρούτα. Οι πρωτεΐνες που προέρχονται από τις παραπάνω φυτικές πηγές περιέχουν πολλά από τα απαραίτητα αμινοξέα αλλά όχι όλα. Ο συνδυασμός όμως δύο ή τριών από τα παραπάνω είδη σε ένα γεύμα μας καλύπτει σε απαραίτητα αμινοξέα. Για παράδειγμα αν φάμε όσπρια θα πρέπει να τα συνδυάσουμε μεταξύ τους ή με λίγο ψωμί ολικής άλεσης. Αν φάμε πατάτες θα πρέπει να τις συνδυάσουμε με σκούρο ρύζι ή με ψωμί ολικής άλεσης. Αν φάμε ξηρούς καρπούς θα φροντίσουμε να καταναλώσουμε μια ποικιλία από αυτούς και όχι μόνο ένα είδος.

Σημαντικό είναι επίσης με υπάρχει με κάθε γεύμα ένα πιάτο με ποικιλία από ωμά ή βραστά λαχανικά τουλάχιστον 5 ειδών, π.χ. λάχανο (κόκκινο και άσπρο), καρότο, μαρούλι, άνηθο, μαϊντανό, κρεμμύδι φρέσκο ή/και ξερό, ραπανάκια κ.τ.λ. Τα παντζάρια θα πρέπει επίσης να βρίσκονται πολύ συχνά στο τραπέζι μας, διότι βοηθούν σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου που είναι σε περιορισμένες ποσότητες στα φυτικά τρόφιμα.
Ένας φυσικός χυμός πορτοκαλιού πριν από κάθε γεύμα αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές, λόγω της βιταμίνης C που περιέχει η οποία βοηθά σημαντικά την προηγούμενη διαδικασία. Σε άτομα με ιστορικό σιδηροπενικής αναιμίας ίσως θα ήταν χρήσιμη η χορήγηση ενός συμπληρώματος σιδήρου ή/ και φολικού οξέος.
Οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης απαλλάσσονται από τους περιορισμούς που επιβάλει η νηστεία, λόγω των αυξημένων αναγκών σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, και σίδηρο για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.
Αποτελεί τεράστιο σφάλμα κατά τη διάρκεια της νηστειοθεραπείας, αλλά και στις χορτοφαγικές δίαιτες η μη κατανάλωση δημητριακών πλήρους άλεσης, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, το πλήρες στάρι, το σκούρο ρύζι, οι νιφάδες βρώμης (κουάκερ), το καλαμπόκι, κ.τ.λ. Αυτό γιατί στα προϊόντα από άσπρο αλεύρι έχει αφαιρεθεί ο εξωτερικός φλοιός και το ενδοσπέρμιο των καρπών από τα οποία παρασκευάστηκαν και μαζί με αυτά και το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών, των βιταμινών και των μετάλλων τους. Τα τελευταία είναι απολύτως απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Όμως, για λίγους ευκολίας, τόσο στην αρτοποιία όσο και στη ζαχαροπλαστική συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται και να καταναλώνονται ολοένα και λιγότερο στις μέρες μας.

Η ΝΗΣΤΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΝΙΩΝΕΙ
Κατά καιρούς, πολλοί άνθρωποι εμφανίστηκαν να έχουν γιατρέψει αρρώστιες που η κλασική ιατρική δεν μπορούσε πλέον να τις αντιμετωπίσει. Η νηστειοθεραπεία εμφανίζεται αρκετά συχνά ως μία μέθοδος για την πρόληψη την αρρώστιας και ως σημαντικός παράγοντας στην καλή διατήρηση της υγείας καθώς και στην ανάπτυξη των διανοητικών και των πνευματικών της λειτουργιών.

Σκοπός της νηστείας είναι να στρέψει τους διάφορους μηχανισμού του σώματος στο να καθαρίσει από διάφορα άχρηστα κατάλοιπα και τοξίνες που είναι συσσωρευμένα στο σώμα και να αποσυμφορήσει τα σημεία που μπλοκάρουν την ομαλή ροή της ενέργειας του σώματος. Καθαρίζονται τα νεφρά και το πεπτικό σύστημα. Βελτιώνεται η ροή του αίματος και διατηρείται η ελαστικότητα των ιστών, ανεξάρτητα από την ηλικία. Χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας της παχυσαρκίας και όπου απαιτείται αποτοξίνωση του οργανισμού από διάφορα χημικά και τοξικά κατάλοιπα που εισέρχονται στο σώμα μας από το μολυσμένο περιβάλλον.

Ιδανικοί τρόποι για να πετύχει κάποιος τα ευεργετικά αποτελέσματα της θεραπείας, είναι η διατροφή για μικρό διάστημα μιας ή δύο εβδομάδων μόνο με χυμούς φρούτων και λαχανικών ή με τη γνωστή σταφυλοθεραπεία. Αν πρόκειται να ακολουθήσει η θεραπεία για περισσότερο χρονικά διάστημα είναι απαραίτητα η σύμφωνη γνώμη ενός γιατρού.
Επίσης, η θεραπεία μόνο με φρούτα η λαχανικά ή ακόμη καλύτερα χυμούς αυτών μια μέρα την εβδομάδα είναι επίσης μια πολύ καλή συνήθεια για όσους δεν μπορούν να την κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μονοήμερη αυτή νηστεία είναι πάντα ευεργετική μετά από ένα βαρύ γεύμα.

Χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε πως όταν ξεκινάμε μια νηστεία για περισσότερο από 2 μέρες, είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν τις 2 πρώτες μέρες διάφορες αδιαθεσίες όπως ναυτίες, πονοκέφαλοι, διάρροια κ.λ.π., που οφείλονται στη διαδικασία αποβολής των άχρηστων συστατικών που είναι συσσωρευμένα στο σώμα μας. Το αίσθημα της πείνας εμφανίζεται γρηγορότερα όταν η νηστεία περιλαμβάνει μόνο χυμούς, καθώς αναστέλλονται οι περισταλτικές κινήσεις των εντέρων και εξαφανίζονται οι συσπάσεις του στομάχου που ειδοποιούν για την πρόσληψη τροφής.
Τα αποτελέσματα της νηστείας είναι: αυξημένη ζωντάνια και ενεργητικότητα, πνευματική διαύγεια, ξανάνιωμα και λάμψη του δέρματος και μια πολύ ευχάριστη ψυχική διάθεση που ακτινοβολεί στο πρόσωπο του ανθρώπου που εφάρμοσε τη θεραπεία.

Η νηστειοθεραπεία θα αποτελεί πάντοτε ένα θαυμάσιο θεραπευτικό και κυρίως, προληπτικό μέσο κατά οποιασδήποτε σωματικής, ψυχικής ή πνευματικής αρρώστιας που, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, με μια θετικότερη αντιμετώπιση των πραγμάτων και των γεγονότων γύρω μας, με τη συνεχή καλλιέργεια και φροντίδα ταυτόχρονα του σώματος, της ψυχής και του νου μας, θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, έστω κι αν όλα και όλοι γύρω μας βουλιάζουν στη ματαιοδοξία που μας επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής.



AΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Μετά από κάθε περίοδο υπερβολής στη διατροφή μας, καλό είναι, να ακολουθεί μια περίοδος διατροφικής σύνεσης, λιτότητας και διατροφικής αποτοξίνωσης. Φυσικά δεν μιλάμε για ακρότητες και υπερβολές Κι όταν λέω υπερβολές δεν εννοώ τις μονοφαγικές / χημικές δίαιτες κ.α.

Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει να αποβάλουμε εκτός από τις τοξίνες και το επιπλέον βάρος που προστέθηκε την περίοδο των εορτών από τη μη λογική κατανάλωση γλυκών, λιπαρών και την υπερφαγία που επιβάλουν οι ημέρες αυτές.

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και να τηρήσουμε την αποτοξίνωση /διατροφική απεξάρτηση θα πρέπει πρώτα να ξέρουμε τι είναι τοξίνωση και αποτοξίνωση του οργανισμού.

Τι είναι τοξίνωση;

Τοξίνωση είναι η συσσώρευση στον οργανισμό ουσιών βλαπτικών για την υγεία. Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται κυρίως στο λιπώδη ιστό, αλλά είναι παρούσες σε όλους τους ιστούς. Μία βασική πηγή προέλευσης είναι η κακή διατροφή. Οι τοξίνες είναι δε υπεύθυνες για μια σωρεία προβλημάτων στην υγεία.

Η τοξίνωση του οργανισμού, όμως, είναι μία κατάσταση που δημιουργείται από πολύ περισσότερους παράγοντες πέραν της διατροφής (ψυχολογικό στρες, φάρμακα και αντιβιοτικά στις τροφές, παραπροϊόντα των χημικών βιομηχανιών που περνούν στην τροφική αλυσίδα, ηλεκτρομαγνητική μόλυνση κ.α.). Εδώ, θα περιορισθούμε στη διατροφική πλευρά.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Η αποτοξίνωση είναι μία διαρκής διαδικασία. Ο οργανισμός μας υφίσταται μια συνεχή διαδικασία καθαρισμού, απορρίπτοντας κάθε μόριο που έχει εκτελέσει τον σκοπό του αλλά και εξουδετερώνοντας ανεπιθύμητες τοξίνες και μεταβολικά απόβλητα. Ταυτόχρονα, νέα μόρια παράγονται για να βοηθήσουν την απόρριψη αυτών των απόβλητων. Το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού μας είναι πολύπλοκο και για να μπορέσει να λειτουργήσει άριστα, πρέπει να κάνουμε μια ολιστική προσέγγιση στο σώμα μας . Εντούτοις, είναι καλό να γνωρίζουμε μερικά πράγματα γύρω από τους κυριότερους παίχτες στο παιχνίδι αποτοξίνωσης.



Τα νεφρά: Τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα και παράγουν την ουρία, αφαιρώντας τοξίνες και απόβλητα προϊόντα που παράγονται από την διάσπαση των ουσιών

Το λεμφικό σύστημα: Αποτελεί το σύστημα συλλογής όλων των ακάθαρτων ουσιών του οργανισμού.

Το συκώτι: Αντιμετωπίζει σχεδόν το καθετί που εισέρχεται μέσα στον οργανισμό, καθαρίζοντας τον από ουσίες (αλκοόλ, τοξικές ουσίες)οι οποίες διαφορετικά θα συσσωρεύονται στο αίμα.

Οι πνεύμονες: Όταν αναπνέουμε εισέρχεται στο αίμα οξυγόνο και έτσι αποβάλλονται τα απόβλητα προϊόντα της αναπνοής. (καυσαέρια ,νικοτίνη κ.α.)

Η επιδερμίδα: Οι ιδρωτοποιοί και λιπώδεις αδένες αποβάλλουν και εκκρίνουν τοξίνες που δεν μπορούν να απομακρυνθούν διαφορετικά.

Τα έντερα: τα έντερα μας διασπούν και ενσωματώνουν τροφές και νερό στο αίμα και απομακρύνουν τα απόβλητα προϊόντα της πέψης και του ηπατικού μεταβολισμού.



Η έννοια της αποτοξίνωσης είναι :

Όπως είπαμε και παραπάνω είναι ή αποφυγή οτιδήποτε δημιουργεί τοξικά μεταβολικά προϊόντα. Συνίσταται στην κατανάλωση φρούτων-λαχανικών , και των αντίστοιχων χυμών τους, καθώς και ζωμούς(σούπες) και η πρόσληψη πολύ νερού ,χωρίς φυσικά καθόλου κρέας,πατάτα ή ρύζι. Η αποτοξίνωση με την έννοια που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους (αποφυγή κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών) συνιστάται για τις πρώτες μέρες μετά το Πάσχα, ειδικότερα γι αυτούς που το παράκαναν αυτό το διάστημα. Στατιστικά στο διάστημα μετά τις γιορτές διπλασιάζονται τα κρούσματα στομαχικών διαταραχών, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος, γλυκών και αλκοόλ.

Βεβαίως, θα πρέπει να αποφεύγουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες και να καταναλώνουμε με μέτρο, εκείνες που έχουν υψηλό ποσοστό χοληστερόλης. Από κει και πέρα, θα πρέπει να καταναλώνουμε λαχανικά και φρούτα και να παίρνουμε μικρά και συχνά γεύματα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε την πρόσληψη ζωικής προέλευσης λίπους και βελτιώνουμε το λιπιδαιμικό μας προφίλ. Επειδή το λίπος έχει και τη μεγαλύτερη θερμιδική αξία από όλα τα άλλα συστατικά των τροφών (9 θερμίδες το 1γρ. λίπους) η αποφυγή του θα βοηθήσει και στην απώλεια βάρους.

Μια «μαλακή δίαιτα» με έμφαση στο ρύζι, τον πουρέ πατάτας και λαχανικών, μακαρόνια, φρούτα, λαχανικά , και το νερό . θα αποτελούσε μια καλή επιλογή για την ομαλοποίηση της στομαχικής λειτουργίας. Όσον αφορά τις σκέψεις για το καλοκαίρι που έρχεται θα πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένοι και να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος(κιλά που χάσαμε γρήγορα μπορούμε να τα ξαναπάρουμε διπλάσια και με ιδιαίτερη ευκολία).

Η βάση της διατροφικής αποτοξίνωσης (μετά την αποφυγή των ζωικών τροφών) ακολουθεί κυρίως τους κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής. Καλύπτει έτσι την πλειονότητα των διατροφικών αναγκών και παράλληλα το διαιτολόγιο παραμένει γευστικό.

Οι παραπάνω συμβουλές, δεν απευθύνονται μόνο σ’ εκείνους που θέλουν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά, αλλά και σ’ εκείνους που έχουν ευαίσθητο στομάχι, ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας το οποίο σχετίζεται με τη διατροφή.







ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Το όξινο/αλκαλικό επίπεδο του σώματος ( γνωστό ως το ''Ph'' ) είναι σημαντικό για υγιή κύτταρα και ιστούς. Για να λειτουργεί το σώμα σωστά, χρειάζεται να κρατάει την αλκαλική/ όξινη ισορροπία σε κανονικά επίπεδα. Εάν το σώμα είναι πολύ όξινο ή πολύ αλκαλικό τα κύτταρα μπορεί να καταστραφούν και δεν θα λειτουργούν αποτελεσματικά, επηρεάζοντας την υγεία μας.

Οι τροφές μπορούν να επηρεάσουν το Ph του σώματος (το οποίο κανονικά είναι ελαφρώς αλκαλικό), και η διατροφή είναι η κύρια αιτία μη- ισορροπημένου Ph. Μερικές τροφές διασπώνται σε ουσίες με όξινη μορφή, ενώ άλλες διασπώνται σε ουσίες με αλκαλική μορφή.

Η διατροφή μας θα πρέπει να αποτελείται από 70% αλκαλικής μορφής τροφές και 30% όξινης μορφής τροφές. Αλκαλικής μορφής τρόφιμα είναι τα φρέσκα φρούτα όπως τα πεπόνια,ανανάς, μάνγκο, ακτινίδιο, παπάγια, και λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, σέλινο, σπανάκι,καρότο, κρεμμύδι, μπρόκολο και πατάτες με τη φλούδα. Όξινης μορφής τρόφιμα, είναι το κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, φακές, ζάχαρη, καρύδια και φουντούκια.

Κρατώντας τον οργανισμό σας σε αλκαλικό επίπεδο, θα βελτιώσετε την διάθεσή σας, την ενέργειά σας, την ποιότητα του ύπνου, και επίσης θα μειώσετε τους σωματικούς πόνους όπως πονοκεφάλους.

Μήλα: Περιέχουν βιταμίνη Ε. Βελτιώνουν την αντοχή των μυών και των νεύρων, και προστατεύουν το αναπνευστικό σύστημα απ' τις τοξίνες. Είναι καλή πηγή των βιταμινών Α και C, βιοτίνης, φολικού οξέως και μειώνουν την χοληστερίνη και το λίπος.

Παντζάρι: καθαρίζει το συκώτι, θρέφει το νευρικό σύστημα και το μυαλό περιέχει μαγγάνιο, μαγνήσιο και φολικό οξύ .

Μπρόκολο: Περιέχει μεγάλες ποσότητες φολικού οξέος, βιταμίνης Α και C, ασβεστίου και φωσφόρου, που βοηθάει στο χτίσιμο και στη διατήρηση δυνατών οστών.

Λάχανο: Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και ασβέστιο. Εξαιρετική πηγή χλωρίου και θείου, που απωθεί τα απόβλητα και καθαρίζει το αίμα.

Καρότα: Περιέχουν βιταμίνη Α και C, καθαρίζουν, και θρέφουν το σώμα, κυρίως το συκώτι, τα νεφρά και το πεπτικό σύστημα.

Σέλινο: Αναγνωρίζεται ως διουρητικό και καθαρτικό. Είναι η πιο πλούσια πηγή νατρίου, μιας και περιέχει πάνω από 120mg σε 100 γρ.

Κεράσια: Περιέχουν σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, βιταμίνη Α και C. Αποβάλλουν τις τοξίνες από τα νεφρά, το συκώτι και το πεπτικό σύστημα.

Ρεβίθια: Καλή πηγή φυτικών ινών και ασβεστίου για υγιή οστά. Περιέχουν φώσφορο το οποίο βοηθάει τα νεφρά και νεύρα, και κάλιο το οποίο θρέφει τους μυς.

Αγγούρι: Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε, απαραίτητη για τους μυς της καρδιάς, και ιώδιο για υγιή νύχια, μαλλιά, δέρμα, δόντια, και την λειτουργία του θυρεοειδή. Εμποδίζει την κατακράτηση υγρών.

Μάραθο: Είναι διουρητικό, και καταπραΰνει το στομάχι.

Σκόρδο: Περιέχει θείο. Καθαρίζει το αναπνευστικό και το λεμφικό σύστημα.

Πιπερόριζα: Καθαρίζει, ερεθίζει και ανανεώνει το πεπτικό σύστημα.

Σταφύλι: Έχει αντικαρκινογενή επίδραση. Επίσης, περιέχει μαγγάνιο, που είναι γνωστό και ως ''το μέταλλο της μνήμης'', το οποίο θρέφει το νευρικό σύστημα, βοηθάει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι καλή πηγή πυριτίου, που βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος, και είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των δοντιών.

Λεμόνι: Εξαιρετική πηγή φώσφορου. Χρειάζεται για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Είναι καλή πηγή νάτριου, το οποίο βοηθάει στη κύρια μείωση των τοξίνων και στον καθαρισμό του λυμφατικού συστήματος. Επίσης, διεγείρει το συκώτι και την χοληδόχο κύστη. Λίγο φρέσκο στυμμένο λεμόνι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό (αναλογία 25/75) είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε το πρωί για να δώσετε ενέργεια στο συκώτι σας!



ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να είστε θετικοί. Αγοράστε και μαγειρέψτε φρέσκιες τροφές. Εάν μπορείτε, αγοράστε βιολογικά λαχανικά, φρούτα, και κρέας. Τα μη βιολογικά προϊόντα συνήθως είναι επεξεργασμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούνται περισσότερο και να φαίνονται φρέσκα. Πάντα να ξεφλουδίζετε τα μη βιολογικά λαχανικά και φρούτα ώστε να αφαιρείτε τα επιφανειακά πρόσθετα. Το φρέσκο ψάρι είναι και αυτό μια υγιής επιλογή – παρόλο που τα θαλασσινά μπορεί να είναι μολυσμένα. Το μαγείρεμα φρέσκιας τροφής δεν απαιτεί χρόνο και προσπάθεια – το ψήσιμο στη σχάρα, το βράσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό αποτελούν γρήγορες τεχνικές. Διαλέξτε επίσης τοπικά παραγόμενα προϊόντα, τα οποία δεν χρειάζονται ιδιαίτερη επεξεργασία και πρόσθετα για να δείχνουν φρέσκα και λαχταριστά.

Διαλέξτε τρόφιμα εντός εποχής όποτε μπορείτε (περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά) και δεν είναι επιβαρημένα με επιπλέον λιπάσματα.

Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κορεσμένα λίπη.

Μην προσθέτετε αλάτι στα φαγητά σας αποφύγετε το χρησιμοποιώντας βότανα και μπαχαρικά ή προσθέτοντας σέλινο το οποίο έχει φυσική αλμυρή γεύση.

Όποτε μπορείτε αποφύγετε τροφές που περιέχουν πρόσθετα , συντηρητικά και χρωστικές (κονσέρβες, έτοιμα φαγητά και φάστ-φουντ, καπνιστά αλλαντικά , τεχνιτές γλυκαντικές ουσίες) Και να είστε επιφυλακτική με τα προϊόντα .

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, επιλέξτε μια δίαιτα φτωχή σε λίπος και πλούσια σε φρέσκα λαχανικά, άπαχο κρέας , ξηρούς καρπούς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα χάσετε βάρος χωρίς να επιβαρύνετε την υγεία σας.

Κατ’ αρχήν τα κιλά των διακοπών χάνονται εύκολα αρκεί να ακολουθηθεί ο σωστός τρόπος. Αν όχι μπορεί αυτά να μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή. Τα κιλά
αυτά λοιπόν ο οργανισμός δεν τα έχει αφομοιώσει ,που σημαίνει ότι σύμφωνα με την αρχή του εξατομικευμένου διαιτολογίου μπορούν να χαθούν μόνιμα & σωστά.

Η διατροφική απεξάρτηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την διατήρηση μιας καλής ποιοτικής ζωής. Προσπαθήστε να κάνετε τις συμβουλές μου μέρος της διατροφικής ρουτίνας σας και θα νοιώσετε την διαφορά.

Κρατήστε την απόλαυση της ζωής!



της κας Κύρου Μαρίας - Διατροφολόγου....