Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Φάτε σωστά....Φτιάξτε την διάθεσή σας...





Σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα στην Ισπανία (από τα πανεπιστήμια Λας Πάλμας και Ναβάρα) και το Λονδίνο (από το Πανεπιστήμιο University College του Λονδίνου),μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεωςκαι ελαιόλαδο μπορεί να εμποδίσει την κατάθλιψη.
Το τι τρώμε επιδρά στο πώς αισθανόμαστε, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι ορισμένοι τύποι τροφίμων περιέχουν συστατικά ουσιώδους σημασίας για την καλή ψυχική υγεία, των οποίων η έλλειψη μπορεί να επιδεινώσει ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη. 

Σύμφωνα με δύο πρόσφατες δημοσιεύσεις, η μεσογειακή δίαιτα προστατεύει από την κατάθλιψη. Οι ερευνητές πιστεύουν πως μια υγιεινή δίαιτα, πλούσια σε φρέσκα λαχανικά, πλήρη δημητριακά και ελαιόλαδο, βοηθάει στη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Μολονότι η κατάθλιψη δεν προκαλείται από μόνο έναν παράγοντα, το να τρώμε καλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι ελλείψεις ορισμένων βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και λιπαρών οξέων φαίνεται ότι έχουν άμεση σχέση με την ψυχική υγεία μας. «Το τι τρώει, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει κάποιον με ήπια κατάθλιψη», λέει η διατροφολόγος δρ Καρολάιν Λόνγκμορ. 

«Η δίαιτα είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για την ψυχική υγεία μας», λέει ο Άντριου Μακάλοκ, διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας. Όμως με ποιες αλλαγές στη διατροφή μας μπορούμε άραγε να γίνουμε περισσότερο χαρούμενοι; 

Τρώτε... σελήνιο 
Μελέτες συνδέουν την κατάθλιψη με χαμηλά επίπεδα του ανόργανου αυτού στοιχείου. Η κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών, κρέατος, αυγών, ακόμη και εντοσθίων, συνιστάται ως τρόπος αύξησης της λήψης σεληνίου, όμως ο ευκολότερος τρόπος είναι να φάτε μια χούφτα καρύδια. Τα καρύδια Βραζιλίας (Βrazil nuts) είναι μια εξαιρετική πηγή σεληνίου. 

Τρώτε πολύ ψάρι 
Τα λιπαρά οξέα ωμέγα 3 των ψαριών βελτιώνουν τη διάθεση, λέει η δρ Ντέμπορα Κόρνα του Βρετανικού Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας (ΜΗF) σε μια έκθεση του 2006 για την επίδραση των τροφίμων στην ψυχική υγεία. Τα ωμέγα 3 βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, το σκουμπρί και ο σολομός, ενώ οι χορτοφάγοι θα πρέπει να καταναλώνουν λάδι από λινάρι ή κράμβη και σπόρους κολοκύθας. 

Παρακολουθείτε το σάκχαρό σας Ο γλυκαιμικός δείκτης (GΙ) δείχνει πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες ανεβάζουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας. Ο δρ Τζον Μπρίφα δημοσίευσε στο μπλογκ του (www.drbriffa.com) μελέτη από την οποία διαπιστώθηκαν σχέσεις ανάμεσα στον υψηλό GΙ και την κατάθλιψη. Προσπαθήστε να επιλέγετε τρόφιμα με χαμηλό GΙ: δημητριακά από βρώμη και πίτουρο, φασόλια, φακές και άλλα όσπρια, καθώς και φρούτα, όπως μήλα καιπορτοκάλια. Τροφές με υψηλό GΙ, όπως επεξεργασμένο λευκό ψωμί, πατάτες και ζαχαρωτά, είναι καλύτερα να αποφεύγονται. 

Αυξήστε τη σεροτονίνη σας 
Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα μας στο νευρομεταβιβαστή σεροτονίνη. «Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται συχνά με την κατάθλιψη», λέει η Λουσίντα Μπίβαν, διατροφολόγος της Βrain Νutrition (www.brainnutrition.co.uk). Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες μπορούν να κρατούν υψηλά τα επίπεδα σεροτονίνης- όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, ο τόνος και ο σολομός, τα φασόλια και οι σπόροι. Σύμφωνα με τη δρα Λόνγκμορ, η σεροτονίνη δρα «ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα». 

Τρώτε πράσινα λαχανικά 
Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει μια σχέση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β καιψυχιατρικές διαταραχές. Το φολικό οξύ (ανήκει στην κατηγορία των βιταμινών Β) πιστεύεται ότι διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο στην πρόληψη της κατάθλιψης. Για να αυξήσετε το φολικό οξύ στον οργανισμό σας πρέπει να τρώτε πράσινα λαχανικά (ελάχιστα μαγειρεμένα) και όσπρια. 

Πίνετε πολύ νερό 
Η δρ Λόνγκμορ λέει πως η καλύτερη συμβουλή της σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη είναι να πίνουν περισσότερο νερό. «Οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν τουλάχιστον ενάμισι λίτρο νερό την ημέρα», τονίζει. Ακόμηκαι μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά και γρήγορα τη διάθεσή σας. 

Τι να αποφεύγετε 
1.Την καφεΐνη, στο τσάι, τον καφέ και τα αναψυκτικά. Πιστεύεται πως σε μεγάλες ποσότητες επιδεινώνει την κατάθλιψη. 
2.Τις γλυκές τροφές. Η ενέργεια που προσφέρουν δεν διαρκεί και τα ανεβοκατεβάσματα του σακχάρου βλάπτουν μακροπρόθεσμα τον εγκέφαλο. 
3.Το αλκοόλ, το οποίο πρέπει να καταναλώνετε με σύνεση. Ένα ποτήρι κρασί στο τέλος της ημέρας, μπορεί να είναι κάτι που προκαλεί κατάθλιψη και επιτείνει τα προβλήματα ψυχικής υγείας. 




Τρόφιμα που επηρεάζουν τη διάθεση

Υδατάνθρακες

Μια χημική ουσία που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες τροφές και συνδέεται άμεσα με τη διάθεση είναι η σεροτονίνη, που επιφέρει στον οργανισμό ηρεμία και χαλάρωση. Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην αύξηση του επιπέδου σεροτονίνης στο σώμα, και κατά συνέπεια μας «φτιάχνουν» τη διάθεση. Υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα βρείτε σε δημητριακά ολικής άλεσης, πατάτες, ρύζι και φρούτα.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι ένα ψυχοδραστικό προϊόν που περιλαμβάνει περισσότερα από 300 συστατικά που επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα των τροφίμων που τονώνουν τη διάθεση και γι’ αυτό άτομα που νιώθουν ψυχολογικά πεσμένα έχουν μια έντονη επιθυμία για μία… σοκολάτα. Έχει τη δυνατότητα να διεγείρει τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο, που «ευθύνονται» για τη δημιουργία της καλής διάθεση.

Λιπαρά

Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά αυξάνουν τις ενδορφίνες χημικές ουσίες που παράγονται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, έχουν δράση ανάλογη των οπιοειδών και αποτελούν μια κατηγορία νευροδιαβιβαστων που μας προκαλούν ευεξία. Για το λόγο αυτό, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν «υγιεινά» λιπαρά -κυρίως μονοακόρεστα- όπως το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλακαι το αβοκάντο αλλά και τα ω-3 λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στα θαλασσινά, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην καλή διάθεση.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες μας «ξυπνούν» και δίνουν το απαραίτητο συστατικό της καλής διάθεσης: την ενέργεια. Περιλαμβάνουν ένα αμινοξύ, την τυροσίνη, που ευθύνεται για τη διέγερση που νιώθουμε όταν η διάθεσή μας είναι «ανεβασμένη». Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας αβγά, τυριά με χαμηλό δείκτη λιπαρών, γάλα, ψάρι, γαλοπούλα και άπαχο κρέας και θα νιώσετε αμέσως τη διαφορά.

Βιταμίνες και μέταλλα

Κάποιες βιταμίνες και μέταλλα όπως το φυλλικό οξύ και το σελήνιο σχετίζονται με εναλλαγές στη διάθεσή μας. Η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει άγχος, κακοκεφιά, ακόμη και κυκλοθυμία. Τα πορτοκάλια και τα φυλλώδη λαχανικά όπως τοσπανάκι αποτελούν πηγές φυλλικού οξέος, ενώ τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ντομάτες, ο τόνος, το μπρόκολο και οιηλιόσποροι περιέχουν μεγάλες δόσεις σεληνίου.

Καφεΐνη

Όσο λιγότερη τόσο καλύτερα! Ο πρωινός καφές αποτελεί μια από τις κύριες απολαύσεις των περισσότερων από εμάς καθώς χωρίς αυτόν νιώθουμε ότι δε θα έχουμε τη δύναμη να κρατηθούμε σε εγρήγορση όλη την ημέρα. Στην πραγματικότητα όμως, μόνο μια μικρή ποσότητα καφείνης μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση και να μας κρατήσει σε εγρήγορση. Αντιθέτως, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους και αϋπνίες, που είναι φυσιολογικό να επιφέρουν κακή διάθεση.

Χρήσιμα tips

• Αποφύγετε τη ζάχαρη.
• Μειώστε την κατανάλωση διεγερτικών (καφές, αλκοόλ).
• Καταναλώστε τόνο, ρέγκα, σκουμπρί ή σολομό τρεις φορές την εβδομάδα.
• Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικές ουσίες όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και τα προϊόντα από σιτάρι.
• Μειώστε την κατανάλωση τηγανητών και κορεσμένων λιπαρών από κρέας και γαλακτοκομικά.
• Βάλτε το πρωινό στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

Tip

Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές που βοηθούν στη συναισθηματική ισορροπία και στην τόνωση της διάθεσης.