Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.... Θεραπευτείτε με ευωδιές!!!




Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, γιατί ένα αρωµατικό κερί µπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην διάθεσή σας; Οι απαντήσεις βρίσκονται στην αρωµατοθεραπεία, που σαν στόχο έχει να ανακουφίσει σώµα και ψυχή, µε «όχηµα» τα αιθέρια έλαια.
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται ολοένα αυξανόµενο ενδιαφέρον για τα αιθέρια έλαια και τη χρήση τους. Η γνωστή σε όλους µας αρωµατοθεραπεία, επιστρατεύει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των αρωµατικών φυτών και µας προσκαλεί σε ένα ταξίδι υγείας και οµορφιάς, µε οδηγό τη φύση.
Αφορµή για να γίνει γνωστή και να αναπτυχθεί η αρωµατοθεραπεία, στάθηκε ένα σοβαρό έγκαυµα στο χέρι του Γάλλου κοσµητολόγου, Rene-Maurice Gatefosse (1881-1950) ο οποίος, σε µια προσπάθεια να ανακουφιστεί, το βούτηξε µέσα σε αιθέριο έλαιο λεβάντας. Η άµεση ανακούφιση που ένιωσε, τον έκανε να συνεχίσει να χρησιµοποιεί το αιθέριο έλαιο για το έγκαυµά του, σε συστηµατική βάση. Με αφορµή το περιστατικό, ο Gatefosse άρχισε να πειραµατίζεται µε τα αιθέρια έλαια και κάπως έτσι, ξεκίνησε η ιστορία της σύγχρονης αρωµατοθεραπείας…
Γνωρίζοντας τα αιθέρια έλαια
Το πρώτο πράγµα που µας έρχεται στο νου όταν ακούµε για αιθέρια έλαια, είναι τα µικρά χρωµατιστά µπουκαλάκια, που φυλακίζουν ξεχωριστές ευωδιές για το µπάνιο µας.
«Τα αιθέρια έλαια, είναι φυσικές σύνθετες οργανικές ενώσεις µε έντονη οσµή, οι οποίες περιέχονται σε µικροσκοπικούς εξωτερικούς αδένες ή αδένες που βρίσκονται βαθιά µέσα στις ρίζες, στο ξύλο, στα φύλλα, στα άνθη και στους καρπούς των φυτών και συνιστούν µια συµπυκνωµένη “προβολή” των θεραπευτικών ιδιοτήτων κάθε φυτού, αποτελώντας την “ουσία” και την “ψυχή” του», τονίζει η αρωµατοθεραπεύτρια, µέλος του Συλλόγου Ελλήνων Αρωµατοθεραπευτών, κυρία Δέσποινα Ρουκουνιώτη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε κάθε ένα από αυτά τα έλαια, µπορεί να βρίσκονται µέχρι και 200 διαφορετικές χηµικές ενώσεις. Έτσι εξηγούνται οι ποικίλες θεραπευτικές τους ιδιότητες. Δρουν αναζωογονητικά, αναλγητικά, διεγερτικά, έχουν αντιφλεγµονώδη, αντισηπτική, ηρεµιστική, τονωτική δράση, λειτουργούν σαν ρυθµιστικά ορµονών κ.ά.
«Η αρωµατοθεραπεία µπορεί να µας βοηθήσει, απαλλάσσοντάς µας από τα αρνητικά συναισθήµατα που µας δηµιουργούν η ένταση και το άγχος και προλαµβάνοντας πολλά ψυχολογικά συµπτώµατα, όπως η απάθεια, η µελαγχολία και η κατάθλιψη. Διατηρώντας την ψυχή και το νου σε µια καλή ισορροπία, ενδυναµώνουµε το ανοσοποιητικό και άλλα συστήµατα του οργανισµού µας», υπογραµµίζει η κυρία Ρουκουνιώτη. Τα αιθέρια έλαια, µπορούν να χρησιµοποιηθούν για την αντιµετώπιση ενός µεγάλου φάσµατος ασθενειών. Καταπολεµούν το στρες και λειτουργούν αποτελεσµατικά σε προβλήµατα όπως η ακµή, το έκζεµα, η δερµατίτιδα, οι ραγάδες και οι φλεβίτιδες.
Τα αιθέρια έλαια λαµβάνονται από τα αρωµατικά φυτά, µε τρεις διαφορετικούς τρόπους: την απόσταξη (το βρασµό δηλαδή τµηµάτων των φυτών σε νερό ή τη διαβίβαση υδρατµών µέσω ειδικών συσκευών στα φυτά), την έκθλιψη (τη σύνθλιψη δηλαδή του φλοιού, µέσα σε κατάλληλο δοχείο, που φέρει αιχµηρές προεξοχές) και την εκχύλιση (µε πτητικούς ή µη πτητικούς διαλύτες). Ο σωστός χειρισµός, η προέλευση και ο τρόπος καλλιέργειας του φυτού, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα των αιθέριων ελαίων.
Η αρωµατοθεραπεία στην πράξη
«Η αρωµατοθεραπεία, είναι µια συµπληρωµατική, εναλλακτική θεραπεία, συµβατή µε την κλασική Ιατρική, που δεν την υποκαθιστά, αλλά µπορεί άριστα να την συµπληρώσει, δίνοντας στο άτοµο την δυνατότητα να αντιµετωπίσει καλύτερα το πρόβληµά του», επισηµαίνει η κυρία Ρουκουνιώτη.
Οι τρόποι εφαρµογής της αρωµατοθεραπείας είναι πολλοί και σας επιτρέπουν να επιλέξετε εκείνον που σας εξυπηρετεί καλύτερα. Ενδεικτικά, οι πιο διαδεδοµένοι τρόποι εφαρµογής της αρωµατοθεραπείας είναι:
  • Τα επιθέµατα: Κρύες ή ζεστές κοµπρέσες, µπορούν να προσφέρουν τοπική ανακούφιση σε δύσκολα µυϊκά προβλήµατα.
  • Τα λουτρά: Βοηθούν πολύ σε άσχηµες ψυχολογικές καταστάσεις, όπου όλα φαντάζουν δύσκολα και ανυπόφορα.
  • Οι εισπνοές: Το κεφάλι του θεραπευόµενου σκεπάζεται µε µια πετσέτα και σκύβει πάνω από ένα µπολ µε ζεστό νερό, όπου έχουµε ρίξει αιθέρια έλαια, εισπνέοντας για περίπου 5 λεπτά. Στην ξηρά µέθοδο εισπνοών, το έλαιο µπαίνει σε ένα µαντίλι, και ο θεραπευόµενος εισπνέει βαθιά, κρατώντας το κοντά στη µύτη.
  • Οι µαλάξεις: Αποτελούν τον πιο διαδεδοµένο τρόπο εφαρµογής της αρωµατοθεραπείας.
Η διαφορά της αρωµατοθεραπείας από τις άλλες εναλλακτικές θεραπείες, έγκειται στο γεγονός πως παρέχει µια απολαυστική και ευχάριστη εµπειρία, χάρη στο κύριο βοήθηµά της, που είναι τα αιθέρια έλαια. «Με κάθε συνεδρία αρωµατοθεραπείας, το άτοµο ανακουφίζεται από την όποια ψυχική του αναστάτωση, τον κουρασµένο και ταραγµένο του νου, ενώ παράλληλα αισθάνεται ανακούφιση από τα σωµατικά συµπτώµατα που τον ταλαιπωρούν. Στην αρωµατοθεραπεία, ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα καθώς ανακουφίζει και θεραπεύει τον εαυτό του, να βιώνει την αίσθηση της περιποίησης και της καλαισθησίας», επισηµαίνει η κυρία Ρουκουνιώτη.
Απαραίτητη η παρουσία του ειδικού
Πριν ξεκινήσουµε να χρησιµοποιούµε αιθέρια έλαια, καλό είναι να µιλήσουµε µε έναν αρωµατοθεραπευτή, ώστε να µας συστήσει τον τρόπο εφαρµογής που είναι καταλληλότερος για εµάς. «Τα 100% αγνά αιθέρια έλαια, όπως κάθε αγνό προϊόν της φύσης, είναι σοφοί, φυσικοί θεραπευτές, που απαιτούν το άτοµο που θα τα χρησιµοποιήσει ή θα τα προτείνει σε άλλα άτοµα, να έχει τις γνώσεις που χρειάζονται, ώστε να έχουν µόνο ευεργετικά αποτελέσµατα για τον άνθρωπο. Τα αιθέρια έλαια δεν είναι κάτι αστείο, ούτε µπορούµε να τα χρησιµοποιούµε χωρίς γνώση και εµπειρία. Έχουν αντενδείξεις και υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες, αρκετά από αυτά δεν επιτρέπονται. Άλλωστε, δεν παύει να πρόκειται για µια θεραπεία. Όπως σε κάθε θεραπεία, απαιτείται η παρουσία ενός ειδικού», τονίζει η κυρία Ρουκουνιώτη.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ
  1. Τα αιθέρια έλαια καλής ποιότητας είναι πάντα ευαίσθητα στο φως και τη θερµότητα. Γι’ αυτό συσκευάζονται σε µικρά, γυάλινα µπουκαλάκια καφέ ή µπλε χρώµατος και όχι σε διαφανείς συσκευασίες.
  2. Για ένα απολαυστικό µπάνιο, ρίξτε σε µισό ποτήρι νερό από 5 σταγόνες λεβάντα, λεµονόχορτο, tea tree και πορτοκάλι. Μετά σκορπίστε το στο νερό της µπανιέρας.
  3. Για να ψεκάζετε το σπίτι, χρησιµοποιήστε ένα διάλυµα από το ή τα αιθέρα έλαια που σας αρέσουν περισσότερο. Αρκούν 20 σταγόνες από το κάθε έλαιο σε 250ml νερού. Σε περιόδους γρίπης χρησιµοποιήστε tea tree.
  4. Τοποθετήστε λίγες σταγόνες αιθέριου έλαιου λεβάντας πάνω σε ένα κοµµάτι βαµβάκι και βάλτε το κάτω από το µαξιλάρι σας. Χαλαρώνει και φέρνει ύπνο.
  5. Δοκιµάστε 1-2 σταγόνες αδιάλυτο tea tree πάνω σε σπυράκια, τσιµπήµατα εντόµων, στοµατικό έρπη, επιπόλαια µικροτραύµατα. Επαναλαµβάνετε όσο συχνά χρειάζεται.
  6. Κάντε µπουκώµατα, (4 σταγόνες σε µισό ποτήρι νερό) µε tea tree για καλή στοµατική υγιεινή αλλά και για ουλίτιδα, άφθες κλπ.