Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ....



Οι γιορτές υποτίθεται ότι αποτελούν εποχή ζεστασιάς, ευτυχίας και ενθουσιασμού. Ωστόσο, τα υπάρχοντα στοιχεία προκαλούν έκπληξη: για το 33% των ανδρών και το 45% των γυναικών στην χώρα μας, είναι συνυφασμένες με την μελαγχολία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ).

Το να αισθάνεται κανείς λίγο μελαγχολικός ή «μπερδεμένος» στη διάρκεια των εορτών είναι αρκετά φυσιολογικό, σύμφωνα με ειδικούς από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Ει μη τι άλλο, οι γιορτές είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη και «γεμάτη» περίοδος – πόσο μάλλον εφέτος, που συνδυάζεται με μια οικονομική κρίση, η οποία δεν έχει αφήσει σχεδόν κανέναν ανεπηρέαστο.

Όταν, όμως, τρέχουμε και δεν φτάνουμε για να τα προλάβουμε όλα, «κουβαλάμε» από την χρονιά που τελειώνει του κόσμου τα προβλήματα και μέσα σ’ όλα αντιμετωπίζουμε και οικονομικά προβλήματα, μοιραία εξαντλούμαστε -όχι μόνο σωματικά αλλά κυρίως ψυχικά.

Τα καλά νέα είναι πως η μελαγχολία των εορτών υποχωρεί σύντομα μόλις τελειώσουν οι γιορτές – αν επιμείνει περισσότερο, τότε μπορεί να αποτελεί καταθλιπτική διαταραχή, που ενδεχομένως θα χρειαστεί ψυχολογική υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί.

Που οφείλεται, όμως, η μελαγχολία που εκδηλώνεται ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς; Η κυριότερη αιτία είναι το στρες: «Οι απαιτήσεις των γιορτών τείνουν να προκαλούν υπέρμετρο στρες, αλλά ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει παρά μόνο όταν φτάνει στα όριά του», λέει η Σούζι Μαντέλ, ειδική σε θέματα στρες από τη Νέα Υόρκη.

Οι μεγάλες προσδοκίες επίσης συνεισφέρουν σημαντικά στην εμφάνιση της εορταστικής μελαγχολίας. «Όλοι επιζητούμε τις ειδυλλιακές στιγμές με την οικογένεια ή τους φίλους μας, τα καλύτερα δώρα και την απόλυτη ξεγνοιασιά, αλλά στον αληθινό κόσμο τελειότητα δεν υπάρχει», εξηγεί ο δρ Σκοτ Χαλ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής & Συμπεριφορικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Έτσι, «οι μεγάλες προσδοκίες είναι καταδικασμένες να μην εκπληρωθούν - και πολλοί απογοητεύονται οικτρά, με ορισμένους από αυτούς να καταρρέουν ψυχολογικά».

Ρόλο παίζουν και τα βιώματα που είχε ο καθένας από εμάς την χρονιά που φεύγει. Κάποιοι λ.χ. μπορεί να είναι αντιμέτωποι με τις πρώτες τους γιορτές χωρίς έναν ή περισσότερους αγαπημένους ανθρώπους, με συνέπεια να αισθάνονται μοναξιά και θλίψη. Άλλοι, μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την δουλειά τους ή κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας στην οικογένειά τους.

Και μετά, είναι οι οικογενειακές παρεξηγήσεις και συγκρούσεις που είναι πιθανότερες αυτή την εποχή του χρόνου. Μπορεί λ.χ. εσείς να θέλετε να μαζευτεί όλη η οικογένεια στο δικό σας σπίτι, όπως ενδεχομένως παραδοσιακά συνέβαινε, αλλά οι συγγενείς σας να έχουν αλλάξει σχέδια. Ή πάλι μπορεί να συνέβη κάτι που τάραξε τις μεταξύ σας σχέσεις και να είναι αδύνατον εφέτος να μαζευτείτε γύρω από το ίδιο τραπέζι.

Συμβουλές προστασίας

Για να εμποδίσετε τις πιέσεις της εποχής να χαλάσουν τις γιορτές σας, ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών από την Κλινική Μάγιο:

* Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας. Αν χάσατε πρόσφατα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή χωρισθήκατε από αυτό, συνειδητοποιήστε ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε θλίψη. Είναι καλό να αφήνετε περιστασιακά ελεύθερο τον εαυτό σας να εκφράζει τα συναισθήματά του και, βεβαίως, είναι λυτρωτικό το κλάμα (ακόμα και για τους άντρες). Καταπιέζοντας όσα αισθάνεστε, απλώς τα κάνετε να διαρκούν περισσότερο.

* Να είστε ρεαλιστές. Καθώς οι οικογένειες μεγαλώνουν και αλλάζουν, οι παραδόσεις πρέπει να αλλάζουν μαζί τους. Είναι, βέβαια, σημαντικό να κρατάτε τις παραδόσεις της οικογένειάς σας, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι ορισμένες από αυτές - όπως οι συνάξεις στο δικό σας σπίτι - ίσως δεν είναι πλέον εφικτές. Συνεπώς, φροντίστε να έχετε ρεαλιστικές, και όχι ιδιαίτερα μεγάλες, προσδοκίες από τις γιορτές. Αυτές οι τέλειες εορταστικές συγκεντρώσεις που αναπαριστώνται στις ταινίες, σπανίως αντιπροσωπεύουν τις αληθινές οικογένειες.

* Βάλτε στην άκρη τις διαφορές σας. Προσπαθήστε να δεχθείτε τα μέλη της οικογένειάς σας όπως πραγματικά είναι. Αποφύγετε τις συζητήσεις που γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι θα «ανάψουν» τα αίματα.

* Καταρτίστε έναν προϋπολογισμό. Πριν βγείτε για ψώνια, αποφασίστε πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε για δώρα και άλλα αντικείμενα - και όταν φθάσετε στον προορισμό σας φροντίστε να μην υπερβείτε τον προϋπολογισμό σας. Αν δεν έχετε αρκετά χρήματα για να αγοράσετε σε όλους δώρα, εξετάστε το ενδεχόμενο να φτιάξετε μερικά με τα χέρια σας. Μην ξεχνάτε ότι οι εορτές είναι ευκαιρία για συνεύρεση με συγγενείς και φίλους - και αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε όλους.

Αν αισθάνεστε ψυχικό ράκος…

* Αφιερώστε χρόνο για βόλτες στα μαγαζιά και κάποια ψώνια με τους φίλους σας.

* Αφιερώστε χρόνο για διασκέδαση.

* Χαμογελάστε. Ο εγκέφαλός σας θα πλημμυρίσει από ουσίες ευφορίας.

* Να βγαίνετε καθημερινά έξω.

* Να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό για να «φεύγουν» οι τοξίνες από το σώμα σας, να διευκολύνεται η πέψη και να ενυδατώνεται καλά ο οργανισμός σας.

* Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης, αλκοόλ και καφεϊνης, διότι επιτείνουν το στρες.

Αν έχετε μεγάλες προσδοκίες…

* Να θυμάστε ότι τα πράγματα δεν πάνε στραβά μόνον τον Δεκέμβριο.

* Να απολαμβάνετε τις γιορτές βήμα προς βήμα - αν το ένα δεν είναι καλό, θα πάει καλύτερα το επόμενο.

* Να μην αφήνετε τις οικογενειακές διενέξεις να χαλάνε τις μέρες σας.

* Να αποφεύγετε τα υπερβολικά έξοδα.

* Να ακολουθείτε τις προσταγές της καρδιάς σας.

Η ώρα του ειδικού

Αν έχετε επίμονα συμπτώματα θλίψης, κόπωσης, αδιαφορίας ή αλλαγές στην όρεξη και τον ύπνο σας, αποταθείτε σε έναν ειδικό στην ψυχική υγεία. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υποδηλώνουν κλινική κατάθλιψη και εποχιακή συναισθηματική διαταραχή - και οι δύο είναι ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Aν κάποιος από εσάς, λοιπόν βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία, ας μην τον παίρνει από κάτω...υπάρχουν πολλοί εκεί έξω, που νιώθουν το ίδιο με εσάς... Ο συναισθηματικός κόσμος, όλων των ανθρώπων δεν λειτουργεί το ίδιο... Όμως να θυμάστε το εξής:  τίποτα σ' αυτή την ζωή δεν είναι έτσι όπως φαίνεται... και ποτέ δεν καταφέρνουμε να έχουμε τα πάντα έτσι ακριβώς όπως επιθυμούμε... Ας αρκούμαστε στην προσπάθεια, και να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας... Συνήθως, δεν αναγνωρίζεται αυτό που κάνουμε, αλλά δεν πρέπει να μας απασχολεί....ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ...ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ....

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ....


Ιδέες για οικοΛΟΓΙΚΑ Χριστούγεννα!

Ήρθε πάλι αυτή η εποχή του χρόνου κατά την οποία, κακά τα ψέματα, η υπερκατανάλωση, η υπερβολή και η κατάχρηση έχουν την τιμητική τους. Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι, να γιορτάσουμε και φέτος τα Χριστούγεννα με οικολογική συνείδηση και σύνεση χωρίς να επηρεαστεί καθόλου το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα και η διάθεση που μας διακατέχει ιδιαίτερα στις εορτές! Προτού παραθέσουμε τις ιδέες των οικολογικών οργανώσεων για διακόσμηση του σπιτιού μας ή του γραφείου μας για τις εορτές των Χριστουγέννων με τρόπο που να ελαχιστοποιείται η επιβάρυνση στο περιβάλλον, είναι καλό να καταλάβουμε τι σημαίνει οικολογικά Χριστούγεννα! Οικολογικά Χριστούγεννα λοιπόν, σημαίνει πνεύμα λιτότητας και οικολογικής ευαισθησίας. Σημαίνει στολίζω το χώρο μου με υλικά τα οποία να αντέχουν στο χρόνο ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλά χρόνια, διακοσμώ τα δώρα που θα προσφέρω με ανακυκλώσιμα υλικά και φωταγωγώ με λαμπιόνια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.
Το πιο βασικό ερώτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι τι είδους δέντρο θα επιλέξουμε! Το πλαστικό δέντρο είναι μία λύση. Διατηρείται για πολλά χρόνια, φυλάγεται εύκολα, όταν έρχεται όμως η ώρα να το πετάξουμε, αυτό δεν ανακυκλώνεται. Από την άλλη το να χρησιμοποιούμε φυσικό δέντρο κάθε χρόνο, είναι απαράδεκτο. Η καλύτερη λύση είναι να στολίσουμε ένα μικρότερο δεντράκι σε γλάστρα, το οποίο με το πέρας των εορτών είτε να το μεταφέρουμε στο μπαλκόνι είτε να το μεταφυτέψουμε στον κήπο. Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε να στολίσουμε καραβάκι, το οποίο εκτός από το ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε εύκολα, αποτελεί ελληνικό και πατροπαράδοτο έθιμο!
Όσον αφορά τα στολίδια του δέντρου, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στολιδιών στην αγορά από φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά όπως ξύλο, κερί, γυαλί, φυσικά υφάσματα, ακατέργαστα μέταλλα και πηλό. Με λίγη φαντασία, μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας στολίδια με ζύμη και λούστρο, τσόχα, γκι και κουκουνάρια!
Συνήθως όμως ο Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος δεν περιορίζεται στο στολισμό του δέντρου ή του καραβιού. Όλο και κάτι βάζουμε στο σπίτι, γύρω από καθρέφτες, πάνω σε εταζέρες, στην τραπεζαρία κοκ. Φέτος, ας αποφύγουμε τα πλαστικά στολίδια και ας χρησιμοποιήσουμε καρύδια, αμύγδαλα και ξερά φρούτα σε πιατέλες! Τα κουκουνάρια που πέφτουν από τα δέντρα αποτελούν ένα οικολογικό υλικό και ένα σημαντικό στοιχείο της γιορτινής ατμόσφαιρας την οποία μπορούμε να ενισχύσουμε εάν τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη, αποφεύγοντας έτσι και τη χρυσόσκονη και το χιόνι σε σπρέι. Ένα πρωτότυπο, όμορφο και αρωματικό στολίδι είναι η χρήση ολόκληρων μήλων ή πορτοκαλιών στα οποία καρφώνουμε γαρίφαλα. Οι χυμοί των φρούτων θα ποτίσουν τα γαρίφαλα και θα χαρίσουν μοναδικό άρωμα στο χώρο σας!
Αναπόσπαστο στοιχείο της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης αποτελούν και τα λαμπιόνια, κίτρινα, πολύχρωμα πολλές φορές και με μουσική! Αφού τα αγαπάμε και θα συνεχίσουμε να τα στολίζουμε, ας επιλέξουμε τουλάχιστον λαμπάκια τα οποία είναι χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, τα γνωστά led.
Τα δώρα που θα προσφέρουμε, μπορούμε να τα τυλίξουμε με ανακυκλωμένο χαρτί και να χρησιμοποιήσουμε τσόχα και κουκουνάρια για το στόλισμα τους. Τις ευχές μας, μπορούμε να τις στείλουμε ηλεκτρονικά με e-cards ή ακόμα και μέσω του κινητού τηλεφώνου μας.
Τέλος, αν θα κάνουμε πάρτι, ας αποφύγουμε τα πλαστικά ποτήρια και πιάτα και να φροντίσουμε να ανακυκλώσουμε τις άδειες συσκευασίες όπως μπουκάλια, tetrapak, τενεκεδάκια και χαρτιά.


Υιοθετώντας μερικές από τις πιο πάνω ιδέες, θα έχουμε συμβάλει με τον τρόπο μας στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, χωρίς να στερηθούμε τίποτα από τη Χριστουγεννιάτικη διάθεση και τη χαρά του στολισμού του χώρου μας!
Καλές γιορτές σε όλους και ευχές για ένα τρισευτυχισμένο 2012!

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα... ας γίνουμε όλοι παιδιά...




Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν.. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι πόλεις έχουν φορέσει τα γιορτινά τους, οι πλατείες και οι γειτονιές έχουν φωτιστεί και οι γονείς με τα παιδιά επισκέπτονται γιορτινές εκδηλώσεις και πολυκαταστήματα, για να βιώσουν το χαρμόσυνο πνεύμα των ημερών. Κι όμως, μέσα σε όλο αυτό το γιορτινό πνεύμα ο καθένας μας βιώνει τα Χριστούγεννα με διαφορετικό τρόπο και αυτή η χαρμόσυνη γιορτή έχει άλλη σημασία για τον καθένα από εμάς.

Τα Χριστούγεννα μοιάζουν να είναι μια παράξενη γιορτή. Όσο είμαστε παιδιά, ανυπομονούμε να έρθουν κι ευχόμαστε να κρατήσουν για πάντα. Έπειτα μπαίνουμε στην εφηβεία και επαναστατούμε στις οικογενειακές συνήθειες, σε μια προσπάθεια να είμαστε διαφορετικοί, ενώ παράλληλα το παιδί μέσα μας τα λαχταρά κρυφά. Αργότερα ενηλικιωνόμαστε, ζούμε σε διαφορετικούς ρυθμούς και σταδιακά πολλές χαρές της παιδικής μας ηλικίας παίρνουν τη μορφή στερεοτύπων και μοιάζουν να εξασθενούν.Ώσπου έρχεται κάποτε εκείνη η στιγμή που μπαίνουν στη ζωή μας τα παιδιά, τα δικά μας παιδιά ή των οικείων μας. Κάποιοι γινόμαστε γονείς, κάποιοι νονοί, κάποιοι θείοι. Είναι τότε που γινόμαστε πιο ώριμοι και ταυτόχρονα βιώνουμε το παράδοξο να νιώθουμε κάτι το πολύ παιδικό μέσα μας, καθώς σιγά – σιγά τα Χριστούγεννα ξαναμπαίνουν στη ζωή μας. Κι έτσι, μέσα από τα παιδικά μάτια, τα χαιρόμαστε, τα θυμόμαστε και θέλουμε το ίδιο και για αυτά. Ωστόσο, τι θυμούνται τα παιδιά από τα Χριστούγεννα;










Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά δεν έχουν καμία συνειδητή ανάμνηση πριν την ηλικία των τριών ετών. Αυτό σχετίζεται με τρεις παράγοντες: την κατάκτηση της γλώσσας, απαραίτητη για την καταχώρηση των βιωμάτων στον εγκέφαλο, τη νευρολογική ωρίμανση του εγκεφάλου, απαραίτητη για την αποθήκευση των βιωμάτων στον εγκέφαλο, και την ανάπτυξη του εαυτού, απαραίτητη για να αντιλαμβάνεται το άτομο την έννοια του χρόνου και την ύπαρξή του ως ξεχωριστή οντότητα από το περιβάλλον. Σε συνειδητό επίπεδο, λοιπόν, φαίνεται να μη θυμόμαστε κάτι από τα πρώιμα παιδικά μας χρόνια. Σε ασυνείδητο επίπεδο, όμως, τι συμβαίνει;

Σύμφωνα με τη Γνωσιακή Προσέγγιση, το παιδί επεξεργάζεται τις πληροφορίες που δέχεται μέσω των αισθήσεων, των εικόνων και των λέξεων. Αρχικά οι πληροφορίες επεξεργάζονται μέσω των αισθήσεων σε ένα πιο πρωτόγονο επίπεδο. Αργότερα η επεξεργασία των πληροφοριών γίνεται οπτικά μέσω εικόνων, που μπορεί να έχουν τη μορφή φωτογραφίας ή κινηματογραφικής σκηνής. Τέλος, το παιδί της επεξεργάζεται με λεκτικό τρόπο, μέσω λέξεων και αφηρημένων εννοιών. Επομένως, τις πιο πρώιμες αναμνήσεις αδυνατούμε να τις θυμηθούμε όπως και όποτε θέλουμε. Ωστόσο κάποια γεγονότα έχουν καταγραφεί στη μνήμη μας ως αισθήσεις ή εικόνες συνυφασμένες με συναισθήματα.






Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε ότι τα συναισθήματα μοιάζουν να αποτελούν τον συνδετικό κρίκο με τις παιδικές μας αναμνήσεις, καθώς δείχνουν το πόσο έντονη ήταν συναισθηματικά για μας μία κατάσταση. Έτσι, ένα παιδί μπορεί να αισθάνεται ευχάριστα με ένα τραγούδι ή μυρωδιά, αν η ανάμνηση τους έχει συνδεθεί με μια στιγμή που αισθανόταν ευτυχισμένο και ασφαλές με τους γονείς του. Συνεπώς, ακόμη κι αν δεν θυμόμαστε συνειδητά συγκεκριμένα γεγονότα, οι θετικές ή αρνητικές καταγραφές είναι απολύτως και σαφώς συσχετισμένες με τα συναισθήματα που βιώσαμε μια ορισμένη στιγμή. Και είναι αυτές οι καταγραφές, οι αναμνήσεις που μας καθορίζουν και μας διαμορφώνουν. Ως παιδιά κρατάμε τις αναμνήσεις από τα ευτυχισμένα Χριστούγεννα, αλλά και κάθε ευτυχισμένη στιγμή, για όλη μας τη ζωή, αναμνήσεις που μας στηρίζουν σε δύσκολες στιγμές και χρωματίζουν άλλες χαρούμενες. Τι μπορεί να κάνει, όμως, τα Χριστούγεννα ενός παιδιού ευτυχισμένα;

Όσον αφορά τους γονείς, τα Χριστούγεννα είναι ιδιαίτερες μέρες για τα παιδιά τους, γι’ αυτό και προσπαθούν να γεμίσουν τις μέρες τους με ξεχωριστές δραστηριότητες και να τους αγοράσουν πολλά δώρα. Ωστόσο, ως επί το πλείστον φαίνεται πως κινούνται σε ένα πλαίσιο καταναλωτισμού, πιστεύοντας ότι με πολλά δώρα και εξόδους προσφέρουν στα παιδιά τους υπέροχα Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή αγάπης, συντροφικότητας και προσφοράς, κι ίσως η καταλληλότερη εποχή για να αναπληρώσουμε όλο τον χρόνο που χάσαμε με τα παιδιά λόγω των υποχρεώσεων μας και της καθημερινότητας. Ίσως θα ήταν καλύτερα να δούμε τα Χριστούγεννα σαν μία ευκαιρία να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στα παιδιά μέσα σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, να παίξουμε και να επικοινωνήσουμε πιο ουσιαστικά, να τα ακούσουμε και να τους μιλήσουμε. Κι επιπλέον, οφείλουμε να τους δείξουμε ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι το πνεύμα της αγάπης και της προσφοράς, και όχι της κατανάλωσης και της απαίτησης για πολλά και φανταχτερά δώρα.

Καθώς μεγαλώνουμε, καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε μια καθημερινότητα γρήγορων ταχυτήτων που συνεχώς αναδιαμορφώνεται μέσα στα πλαίσια των κοινωνικών αλλαγών. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φετινά Χριστούγεννα, που τα βιώνουμε εν μέσω οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών, αλλαγές που μας κατακλύζουν καθημερινά, δυσάρεστες καταστάσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αντιλαμβάνονται και τα παιδιά. Τα Χριστούγεννα είναι μία εποχή που μας δίνει τη δυνατότητα να αισθανθούμε και πάλι παιδιά μ’ έναν ξέγνοιαστο και αθώο τρόπο, να ξεφύγουμε από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και να ξαναθυμηθούμε το πνεύμα αγάπης και αλληλεγγύης αυτών των ημερών. Έτσι, λοιπόν, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεισφέρουμε, ώστε να μείνουν στα παιδιά ωραίες αναμνήσεις, ακόμα κι αν αυτές δεν μπορούν να απαθανατιστούν με μία κάμερα ή φωτογραφική μηχανή. Αναμνήσεις που θα είναι ολότελα δικές τους, αναμνήσεις που θα λαχταρούν αργότερα να ζήσουν και τα δικά τους παιδιά.



(Δικαία Ροδίτη Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια .)


Ας βγάλουμε το παιδί που έχουμε μέσα μας... Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτές τις μέρες.  Αφήστε το κλίμα των ημερών, να σας ηρεμήσει και να πάρει  το μυαλό σας μακριά και να ταξιδέψει... Φτάνει πια, η καθημερινή πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ... που έχει καταστρέψει κάθε ίχνος αυτοσεβασμού κι ελπίδας....
Δεν φταίμε εμείς για ότι συμβαίνει ... Σηκώστε κεφάλι, και πάτε μπροστά... Δεν πρέπει να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε... Σίγουρα θα έρθουν καλύτερες μέρες....


Καλά Χριστούγεννα....




Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.... ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ....




Τι είναι η ανθοθεραπεία; 

Ο όρος Ανθοθεραπεία όλο και συχνότερα ακούγεται ανάμεσα σε όσους ασχολούνται με τις εναλλακτικές θεραπείες.

Τι είναι όμως η ανθοθεραπεία?

Πολλοί την συγχέουν ή την ταυτίζουν με την αρωματοθεραπεία. Πρόκειται όμως για κάτι τελείως διαφορετικό. Η ανθοθεραπεία δεν χρησιμοποιεί τα αιθέρια έλαια των φυτών, όπως κάνει η αρωματοθεραπεία, αλλά τα ανθοϊάματα, (τα flower essences όπως έχει επικρατήσει να oνομάζονται διεθνώς). Τα ανθοϊάματα κυκλοφορούν σε υγρή μορφή και αυτός που κάνει ανθοθεραπεία χρειάζεται να πίνει μερικές σταγόνες από αυτά καθημερινά, ακριβώς όπως συμβαίνει με κάθε φάρμακο, φυσικό ή συνθετικό.

Ας δούμε λίγο σε τι χρησιμεύουν τα ανθοϊάματα και για ποιους λόγους μπορεί κανείς να αναζητήσει την ανθοθεραπεία.

Η ανθοθεραπεία είναι μια μέθοδος που στοχεύει στην ψυχοσυναισθηματική εξισορρόπηση. Τα ανθοϊάματα μπορούν να έχουν μια δυνατή θετική επίδραση στα συναισθήματα, να ανακουφίζουν ψυχικές εντάσεις, να φέρνουν ηρεμία στο νου και να βοηθούν τον άνθρωπο να αισθάνεται καλά και ευχάριστα και να λειτουργεί με τρόπο ισορροπημένο.

Τα ανθοϊάματα δεν έχουν σχέση με τα ηρεμιστικά ή τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Αν χρησιμοποιηθούν π.χ. με σκοπό το να φέρουν ηρεμία, δεν καταστέλλουν τον οργανισμό και έτσι δεν φέρνουν ύπνο ή υπνηλία. Με τα ανθοϊάματα, η ηρεμία έρχεται σαν αποτέλεσμα της αντιμετώπισης του λόγου που προκαλεί την ανησυχία.

Παραδείγματα

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα και ας θεωρήσουμε ότι ο λόγος (ή ένας από τους λόγους) που δημιουργεί υπερένταση είναι ένα αίσθημα βιασύνης, τόσο συχνό στην εποχή μας, που κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται συνεχώς ότι δεν προλαβαίνει αυτά που πρέπει να κάνει, βρίσκεται συνέχεια σε στρες και καταλήγει να δυσκολεύεται να χαλαρώσει. Το κατάλληλο ανθοϊαμα θα βοηθήσει το νου του να μένει συγκεντρωμένος στην παρούσα στιγμή, χωρίς να σκέφτεται αυτά που πρέπει να κάνει στη συνέχεια και που τον κάνουν να βιάζεται και να αισθάνεται άγχος.

Με το πέρασμα των ημερών και των εβδομάδων ο νους του ηρεμεί όλο και περισσότερο, η δραστηριότητά του αποκτά μια τάξη και η ικανότητά του να αυτοσυγκεντρώνεται χωρίς να βιάζεται του δίνει την υποκειμενική αίσθηση ότι ο διαθέσιμος χρόνος του έχει αυξηθεί, ότι προλαβαίνει, ότι δεν χρειάζεται να νοιώθει άγχος και να εκνευρίζεται. Αρχίζει να είναι σε θέση να συνειδητοποιεί και να απολαμβάνει ‘το εδώ και το τώρα’.

Συγχρόνως, καθώς το στρες μπορεί να αποτελούσε αιτία εκνευρισμού και απότομης συμπεριφοράς προς τους άλλους, τώρα μπορεί να συνδιαλέγεται μαζί τους με περισσότερη υπομονή, κάτι που βελτιώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, γιατί και οι άλλοι ανταποκρίνονται σ’ αυτόν καλύτερα και άλλος ένας λόγος εκνευρισμού παύει να υπάρχει.

Σε μια άλλη περίπτωση, η ανησυχία και το άγχος μπορεί να οφείλονται π.χ. στην αγωνία για τους άλλους. Υπάρχουν άνθρωποι, συχνά γονείς, που φοβούνται συνέχεια ότι οι αγαπημένοι τους μπορεί να πάθουν κάτι κακό, ότι τα παιδιά τους δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα μόνα τους, ότι περιβάλλονται παντού από κινδύνους κλπ. Συχνά δεν μπορούν να εμποδίσουν το νου τους να φαντάζεται τα πιο δυσάρεστα πράγματα και λένε χαρακτηριστικά ότι ‘το μυαλό τους πηγαίνει πάντα στο κακό’.

Η ανησυχία αυτή μπορεί να τους κρατά σε υπερένταση και συχνά τους αφήνει άυπνους τις νύχτες, περιμένοντας να ακούσουν ‘το κλειδί στην πόρτα’, σημάδι ότι το παιδί επέστρεψε σώο και είναι πλέον ασφαλές στο σπίτι. Αυτό τους κάνει συχνά να γίνονται καταπιεστικοί προς τους ανθρώπους που θέλουν να υπερπροστατεύουν, με αποτέλεσμα να ξεσπούν καυγάδες στην οικογένεια, άλλοτε πάλι με τη στάση τους δημιουργούν φοβίες στους αγαπημένους τους, που με τη σειρά τους εκδηλώνουν έλλειψη θάρρους και εμπιστοσύνης στον εαυτό τους.
Εδώ, το κατάλληλο ανθοϊαμα έχει την ικανότητα να απομακρύνει από το νου αυτού του είδους τις δυσάρεστες σκέψεις και τις άσχημες εικόνες που παρουσιάζουν τους αγαπημένους μας να παθαίνουν κακό ή να υποφέρουν αβοήθητοι. Οι κίνδυνοι παύουν να έχουν υπερβολικές διαστάσεις στη φαντασία του ατόμου και αρχίζει συγχρόνως να δημιουργείται μια αισιοδοξία και περισσότερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του άλλου να τα βγάλει πέρα με τα προβλήματά του. Ο νους σιγά-σιγά απαλλάσσεται από την τυραννική συνήθεια της ανησυχίας και η προσοχή απορροφάται σε πιο εποικοδομητικές σκέψεις. Το αποτέλεσμα είναι και εδώ λιγότερο άγχος και καλύτερες και υγιέστερες σχέσεις με τους άλλους.
Δυνατότητες της ανθοθεραπείας
Οι δυνατότητες της ανθοθεραπείας είναι σήμερα πολλές και ποικίλες, όπως πολλά είναι και τα ανθοϊάματα που συνέχεια ανακαλύπτονται και που είναι πλέον διαθέσιμα. Εκτός από το άγχος, υπάρχουν ανθοϊάματα πολύ χρήσιμα στο να να καταπολεμούν την κόπωση, άλλα που είναι σε θέση να απαλύνουν τις συνέπειες ψυχολογικών τραυμάτων, ανθοϊάματα που μπορούν να βελτιώνουν την καταθλιπτική διάθεση, να ελαττώνουν ή και να εξαλείφουν φόβους, να αυξάνουν την αυτοπεποίθηση, να συντελούν στην αυτογνωσία, να αυξάνουν τις νοητικές επιδόσεις και γενικά να χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια ενός πλήθους ικανοτήτων στον άνθρωπο.

Η κατάλληλη εκλογή του ανθοϊάματος ή των συνδυασμών ανθοϊαμάτων που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κάθε φορά είναι αυτό που θα καθορίσει το αν θα υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα από αυτή τη μέθοδο ή όχι. Κάποιες φορές η κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι απλή και ξεκάθαρη, άλλοτε πάλι τα προβλήματα είναι πιο σύνθετα και εκεί απαιτείται αυτογνωσία και συχνά η βοήθεια ειδικού.

Υπάρχουν σήμερα αρκετοί άνθρωποι που εκπαιδεύονται στο να γίνουν σύμβουλοι ανθοθεραπείας και να βοηθούν με τα ανθοϊάματα στα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Αλλά και τα πιο σοβαρά ψυχολογικά και ψυχοσωματικά προβλήματα, που χρειάζονται αντιμετώπιση από ειδικό ψυχολόγο ή ψυχίατρο, ανταποκρίνονται θαυμάσια στα ανθοϊάματα, αν ο ειδικός τα χρησιμοποιήσει κατάλληλα, παράλληλα με την όποια ακολουθούμενη ψυχολογική ή/και φαρμακευτική θεραπεία.

Τα ανθοϊάματα δεν έχουν παρενέργειες και κινδύνους, ούτε δημιουργούν προβλήματα αν λαμβάνονται συγχρόνως με οποιαδήποτε άλλα φάρμακα. Μπορούν να δοθούν άφοβα σε παιδιά, ακόμα και σε βρέφη, σε εγκύους, σε ηλικιωμένους, αρρώστους κλπ. Επίσης, μπορούν να δοθούν σε ζώα, όπου η επίδρασή τους είναι άμεσα εμφανής.

(Μαρίνα Αγγελή, Ψυχίατρος)

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Φάτε σωστά....Φτιάξτε την διάθεσή σας...





Σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα στην Ισπανία (από τα πανεπιστήμια Λας Πάλμας και Ναβάρα) και το Λονδίνο (από το Πανεπιστήμιο University College του Λονδίνου),μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεωςκαι ελαιόλαδο μπορεί να εμποδίσει την κατάθλιψη.
Το τι τρώμε επιδρά στο πώς αισθανόμαστε, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι ορισμένοι τύποι τροφίμων περιέχουν συστατικά ουσιώδους σημασίας για την καλή ψυχική υγεία, των οποίων η έλλειψη μπορεί να επιδεινώσει ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη. 

Σύμφωνα με δύο πρόσφατες δημοσιεύσεις, η μεσογειακή δίαιτα προστατεύει από την κατάθλιψη. Οι ερευνητές πιστεύουν πως μια υγιεινή δίαιτα, πλούσια σε φρέσκα λαχανικά, πλήρη δημητριακά και ελαιόλαδο, βοηθάει στη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Μολονότι η κατάθλιψη δεν προκαλείται από μόνο έναν παράγοντα, το να τρώμε καλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι ελλείψεις ορισμένων βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και λιπαρών οξέων φαίνεται ότι έχουν άμεση σχέση με την ψυχική υγεία μας. «Το τι τρώει, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει κάποιον με ήπια κατάθλιψη», λέει η διατροφολόγος δρ Καρολάιν Λόνγκμορ. 

«Η δίαιτα είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για την ψυχική υγεία μας», λέει ο Άντριου Μακάλοκ, διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας. Όμως με ποιες αλλαγές στη διατροφή μας μπορούμε άραγε να γίνουμε περισσότερο χαρούμενοι; 

Τρώτε... σελήνιο 
Μελέτες συνδέουν την κατάθλιψη με χαμηλά επίπεδα του ανόργανου αυτού στοιχείου. Η κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών, κρέατος, αυγών, ακόμη και εντοσθίων, συνιστάται ως τρόπος αύξησης της λήψης σεληνίου, όμως ο ευκολότερος τρόπος είναι να φάτε μια χούφτα καρύδια. Τα καρύδια Βραζιλίας (Βrazil nuts) είναι μια εξαιρετική πηγή σεληνίου. 

Τρώτε πολύ ψάρι 
Τα λιπαρά οξέα ωμέγα 3 των ψαριών βελτιώνουν τη διάθεση, λέει η δρ Ντέμπορα Κόρνα του Βρετανικού Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας (ΜΗF) σε μια έκθεση του 2006 για την επίδραση των τροφίμων στην ψυχική υγεία. Τα ωμέγα 3 βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, το σκουμπρί και ο σολομός, ενώ οι χορτοφάγοι θα πρέπει να καταναλώνουν λάδι από λινάρι ή κράμβη και σπόρους κολοκύθας. 

Παρακολουθείτε το σάκχαρό σας Ο γλυκαιμικός δείκτης (GΙ) δείχνει πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες ανεβάζουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας. Ο δρ Τζον Μπρίφα δημοσίευσε στο μπλογκ του (www.drbriffa.com) μελέτη από την οποία διαπιστώθηκαν σχέσεις ανάμεσα στον υψηλό GΙ και την κατάθλιψη. Προσπαθήστε να επιλέγετε τρόφιμα με χαμηλό GΙ: δημητριακά από βρώμη και πίτουρο, φασόλια, φακές και άλλα όσπρια, καθώς και φρούτα, όπως μήλα καιπορτοκάλια. Τροφές με υψηλό GΙ, όπως επεξεργασμένο λευκό ψωμί, πατάτες και ζαχαρωτά, είναι καλύτερα να αποφεύγονται. 

Αυξήστε τη σεροτονίνη σας 
Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα μας στο νευρομεταβιβαστή σεροτονίνη. «Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται συχνά με την κατάθλιψη», λέει η Λουσίντα Μπίβαν, διατροφολόγος της Βrain Νutrition (www.brainnutrition.co.uk). Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες μπορούν να κρατούν υψηλά τα επίπεδα σεροτονίνης- όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, ο τόνος και ο σολομός, τα φασόλια και οι σπόροι. Σύμφωνα με τη δρα Λόνγκμορ, η σεροτονίνη δρα «ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα». 

Τρώτε πράσινα λαχανικά 
Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει μια σχέση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β καιψυχιατρικές διαταραχές. Το φολικό οξύ (ανήκει στην κατηγορία των βιταμινών Β) πιστεύεται ότι διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο στην πρόληψη της κατάθλιψης. Για να αυξήσετε το φολικό οξύ στον οργανισμό σας πρέπει να τρώτε πράσινα λαχανικά (ελάχιστα μαγειρεμένα) και όσπρια. 

Πίνετε πολύ νερό 
Η δρ Λόνγκμορ λέει πως η καλύτερη συμβουλή της σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη είναι να πίνουν περισσότερο νερό. «Οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν τουλάχιστον ενάμισι λίτρο νερό την ημέρα», τονίζει. Ακόμηκαι μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά και γρήγορα τη διάθεσή σας. 

Τι να αποφεύγετε 
1.Την καφεΐνη, στο τσάι, τον καφέ και τα αναψυκτικά. Πιστεύεται πως σε μεγάλες ποσότητες επιδεινώνει την κατάθλιψη. 
2.Τις γλυκές τροφές. Η ενέργεια που προσφέρουν δεν διαρκεί και τα ανεβοκατεβάσματα του σακχάρου βλάπτουν μακροπρόθεσμα τον εγκέφαλο. 
3.Το αλκοόλ, το οποίο πρέπει να καταναλώνετε με σύνεση. Ένα ποτήρι κρασί στο τέλος της ημέρας, μπορεί να είναι κάτι που προκαλεί κατάθλιψη και επιτείνει τα προβλήματα ψυχικής υγείας. 




Τρόφιμα που επηρεάζουν τη διάθεση

Υδατάνθρακες

Μια χημική ουσία που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες τροφές και συνδέεται άμεσα με τη διάθεση είναι η σεροτονίνη, που επιφέρει στον οργανισμό ηρεμία και χαλάρωση. Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην αύξηση του επιπέδου σεροτονίνης στο σώμα, και κατά συνέπεια μας «φτιάχνουν» τη διάθεση. Υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα βρείτε σε δημητριακά ολικής άλεσης, πατάτες, ρύζι και φρούτα.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι ένα ψυχοδραστικό προϊόν που περιλαμβάνει περισσότερα από 300 συστατικά που επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα των τροφίμων που τονώνουν τη διάθεση και γι’ αυτό άτομα που νιώθουν ψυχολογικά πεσμένα έχουν μια έντονη επιθυμία για μία… σοκολάτα. Έχει τη δυνατότητα να διεγείρει τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο, που «ευθύνονται» για τη δημιουργία της καλής διάθεση.

Λιπαρά

Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά αυξάνουν τις ενδορφίνες χημικές ουσίες που παράγονται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, έχουν δράση ανάλογη των οπιοειδών και αποτελούν μια κατηγορία νευροδιαβιβαστων που μας προκαλούν ευεξία. Για το λόγο αυτό, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν «υγιεινά» λιπαρά -κυρίως μονοακόρεστα- όπως το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλακαι το αβοκάντο αλλά και τα ω-3 λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στα θαλασσινά, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην καλή διάθεση.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες μας «ξυπνούν» και δίνουν το απαραίτητο συστατικό της καλής διάθεσης: την ενέργεια. Περιλαμβάνουν ένα αμινοξύ, την τυροσίνη, που ευθύνεται για τη διέγερση που νιώθουμε όταν η διάθεσή μας είναι «ανεβασμένη». Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας αβγά, τυριά με χαμηλό δείκτη λιπαρών, γάλα, ψάρι, γαλοπούλα και άπαχο κρέας και θα νιώσετε αμέσως τη διαφορά.

Βιταμίνες και μέταλλα

Κάποιες βιταμίνες και μέταλλα όπως το φυλλικό οξύ και το σελήνιο σχετίζονται με εναλλαγές στη διάθεσή μας. Η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει άγχος, κακοκεφιά, ακόμη και κυκλοθυμία. Τα πορτοκάλια και τα φυλλώδη λαχανικά όπως τοσπανάκι αποτελούν πηγές φυλλικού οξέος, ενώ τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ντομάτες, ο τόνος, το μπρόκολο και οιηλιόσποροι περιέχουν μεγάλες δόσεις σεληνίου.

Καφεΐνη

Όσο λιγότερη τόσο καλύτερα! Ο πρωινός καφές αποτελεί μια από τις κύριες απολαύσεις των περισσότερων από εμάς καθώς χωρίς αυτόν νιώθουμε ότι δε θα έχουμε τη δύναμη να κρατηθούμε σε εγρήγορση όλη την ημέρα. Στην πραγματικότητα όμως, μόνο μια μικρή ποσότητα καφείνης μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση και να μας κρατήσει σε εγρήγορση. Αντιθέτως, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους και αϋπνίες, που είναι φυσιολογικό να επιφέρουν κακή διάθεση.

Χρήσιμα tips

• Αποφύγετε τη ζάχαρη.
• Μειώστε την κατανάλωση διεγερτικών (καφές, αλκοόλ).
• Καταναλώστε τόνο, ρέγκα, σκουμπρί ή σολομό τρεις φορές την εβδομάδα.
• Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικές ουσίες όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και τα προϊόντα από σιτάρι.
• Μειώστε την κατανάλωση τηγανητών και κορεσμένων λιπαρών από κρέας και γαλακτοκομικά.
• Βάλτε το πρωινό στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

Tip

Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές που βοηθούν στη συναισθηματική ισορροπία και στην τόνωση της διάθεσης.




Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ...



Όλα τα παιδιά θέλουν να παίρνουν αγάπη. Είναι το κυριότερο. Όταν όμως οι γονείς τη δείχνουν με λάθος τρόπο τι γίνεται; Πως νιώθουν τα παιδιά; Ποιες είναι οι βασικές συναισθηματικές ανάγκες ενός παιδιού;



"Το βασικό συστατικό όλων των ανθρωπίνων σχέσεων είναι η αγάπη. Ιδιαίτερα όσον αφορά στα μικρά παιδιά η εξασφάλιση αγάπης και φροντίδας από τους γονείς τους μπορεί να επιφέρει θετικό αντίκτυπο σε όλα τα στάδια της εξέλιξής τους, ακόμα και στην ενήλικη ζωή. Επιπρόσθετα, τα βοηθάει να αισθανθούν ασφάλεια" τονίζει η ψυχολόγος.

Πως αισθάνονται τα παιδιά;

Η αυτοπεποίθηση ενός μικρού παιδιού είναι πολύ ευάλωτη. Μια παρατήρηση, μια προσβολή ή μια απειλή φτάνουν για να την πληγώσουν. Όταν δεν εισπράττουν την αγάπη των γονέων τους γεμίζουν συναισθήματα ανασφάλειας. Ενώ, όταν την νιώθουν, αισθάνονται τόσο δυνατά ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν ότι δυσκολίες τους παρουσιάζονται.

Υπάρχει ένα πλαίσιο βασικών συναισθηματικών αναγκών, των οποίων η κάλυψη είναι τόσο αναγκαία όσο αυτή των βιολογικών αναγκών για τροφή και ύπνο, ώστε να μεγαλώσουν υγιή, ώριμα και ευτυχισμένα παιδιά.

Οι βασικές συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού

-Ο στόχος είναι η εξασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, στο οποίο θα μπορούν να ικανοποιούνται οι ανάγκες τους ανάλογα με το εξελικτικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από συμπεριφορές των γονέων, όπως είναι η έκφραση αγάπης με αγκαλιές, φιλιά και αφιέρωση χρόνου στο παιδί, που αποτελεί ένα τρόπο αλληλεπίδρασης.

-Άλλο βασικό σημείο είναι ο σεβασμός στο παιδί αλλά και η καθοδήγηση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την καθημερινότητά του.

Παράλληλα, η συναισθηματική υποστήριξη και επιβεβαίωση των δυνατοτήτων του, ακόμα κι αν κάνει κάποιο λάθος.

Ποια είναι τα λάθη κάνουν οι γονείς

Όταν δεν ικανοποιηθούν οι παραπάνω ανάγκες το παιδί μένει αφρόντιστο και υφίσταται παραμέληση ή κακοποίηση.

-Παραδείγματα παραμέλησης υπάρχουν πολλά, όπως για παράδειγμα, το να μην περνάει κανείς χρόνο με το παιδί του λόγω υποχρεώσεων.

-Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι γονείς να αναθέτουν στο μεγαλύτερο παιδί την ανατροφή του μικρότερου, καθώς αυτό του προσθέτει ένα φορτίο δυσανάλογο με την ηλικία του.

-Όταν ένας γονέας, λόγω της δυσλειτουργικής σχέσης του με το σύζυγο, μεταφέρει όλες τις προσδοκίες του στο παιδί επιφορτίζοντας και πιέζοντάς το.

-Η συνεχής ενασχόληση με τα λάθη του παιδιού ή τα ελαττώματα του και η υποτίμηση των θετικών του στοιχείων.

-Τα ξεσπάσματα πάνω στο παιδί λόγω απογοητεύσεων που συμβαίνουν στην καθημερινότητα των γονέων.

Συνέπειες που έχουν αυτά στο παιδί :

-Το μεγάλωμα ανθρώπων με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

-Συνεχή αναζήτηση της ασφάλειας που δεν έλαβαν από τους γονείς τους.

-Προβλήματα συμπεριφοράς.

-Ενοχές καθώς και ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης ότι εκείνα φταίνε που οι γονείς τους τα παραμέλησαν.

Είναι, λοιπόν, φανερή η σημασία της ικανοποίησης των συναισθηματικών αναγκών για την παιδική και ενήλικη προσωπικότητα.

Χρήσιμες συμβουλές!

Εκδήλωση: Η εκδήλωση είναι το πρώτο, σημαντικό βήμα. Δείξτε το ενδιαφέρον σας. Αυτό μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας που νιώθουν, την εμπιστοσύνη στους άλλους αλλά και στον εαυτό τους.

Επικοινωνία: Φράσεις όπως «σ'αγαπώ» ή «είσαι πολύ σημαντικός για μένα». Όταν λέγονται με φροντίδα δίνουν στο παιδί την εντύπωση ότι έχουν ένα συμμαχό που είναι πάντα εκεί για να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα τους. Παράλληλα, η υπενθύμιση των θετικών τους σημείων με φράσεις όπως «μπράβο!» έχει θετικό αντίκτυπο στην πνευματική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Πράξεις: Επειδή τα λόγια αγάπης είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκή, είναι πολύ σημαντικό η αγάπη να φαίνεται και από τις πράξεις στην καθημερινότητα, όπως το να αφιερώνετε χρόνο στο παιδί, να είστε δίπλα του στις σημαντικές του στιγμές, να το ακούτε προσεκτικά και να το επικροτείτε.

Ενθάρρυνση: Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδί σας σε κάθε προσπάθεια του και να το καθοδηγείτε ώστε να μπορέσει να την ολοκληρώσει. Επίσης, βοήθηστε το να βρει κίνητρα και να θέσει στόχους.

Συμπερασματικά, η αγάπη και η φροντίδα του παιδιού είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξή του. Οι γονείς που την προσφέρουν απλόχερα και άνευ όρων μπορούν να γίνουν εξαιρετικά πρότυπα!

Κρίστη Μηλιόρδου


Όλοι οι γονείς κάνουμε λάθη, και μέσα από αυτά μαθαίνουμε... Μακάρι να ξέραμε από την αρχή πως θα έπρεπε να αντιδράσουμε και ποια θα είναι η επίπτωση, για οτιδήποτε κάνουμε, στα παιδιά μας.... Αυτό δεν σημαίνει, πως δεν τα αγαπάμε...απλά διαλέγουμε ορισμένες φορές τον λάθος τρόπο, για να το δείξουμε...

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΕΦΗΒΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ....




Με τον όρο «αρνητική συμπεριφορά» εννοούμε πράξεις ή λέξεις που προσβάλλουν, θίγουν τα δικαιώματα, την ασφάλεια των άλλων ή είναι καταστροφικές και επικίνδυνες για τον ίδιο τον έφηβο.
Κατά ένα παράδοξο τρόπο έχουμε συνηθίσει όλοι μας να κατακρίνουμε την αρνητική συμπεριφορά των νέων. Αναθέτουμε 100% το βάρος της ευθύνης στις δικές τους πλάτες σαν να είναι οι μόνοι υπαίτιοι για ό,τι κακό συμβαίνει στην οικογένεια και τη ζωή των γονέων τους.
Μήπως όμως εθελοτυφλούμε; Σκεφτήκαμε ποτέ γιατί ένας έφηβος έχει μια τόσο έντονη αρνητική συμπεριφορά, κυρίως προς τους γονείς του;
Οι βασικοί στόχοι αυτής της συμπεριφοράς είναι:
1.    Προσοχή: ο έφηβος προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή των γονέων του και όχι μόνο.
2.    Δύναμη: ο έφηβος θέλει να επιδείξει στους γονείς του ότι και αυτός έχει δύναμη.
3.    Εκδίκηση: ο έφηβος επιδιώκει με τη συμπεριφορά του να εκδικηθεί τους γονείς του.
Αυτοί οι στόχοι της αρνητικής συμπεριφοράς δεν προωθούν την εξέλιξη του ατόμου, αλλά μάλλον την εμποδίζουν. Τα παιδιά που παρουσιάζουν τέτοια συμπεριφορά είναι συνήθως αποθαρρυμένα. Στέλνουν κάποια ισχυρά μηνύματα στους γονείς τους και στην κοινωνία. Παιδιά που είναι ευχαριστημένα από τους γονείς τους και τους εαυτούς τους δε δημιουργούν προβλήματα ούτε στους εαυτούς τους, ούτε στους άλλους.
Εκτός από τους 3 βασικούς στόχους της αρνητικής συμπεριφοράς θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε τον κατάλογο και με τρία ακόλουθα συναισθήματα: συγκίνηση, παραδοχή από τους συνομηλίκους, ανωτερότητα. Οι στόχοι αυτοί αντιπροσωπεύουν μεθόδους που οι έφηβοι χρησιμοποιούν για να εκπληρώσουν την επιθυμία να ανήκουν και αυτοί κάπου.
Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε τα αίτια της αρνητικής συμπεριφοράς του εφήβου σας είναι να παρατηρήστε πρώτα τα δικά σας συναισθήματα και μετά τον τρόπο με τον οποίο ο έφηβος ανταποκρίνεται σ’ αυτά που λέτε ή κάνετε.
Παρατηρήστε λοιπόν τα δικά σας συναισθήματα πρώτα απέναντι στην αρνητική συμπεριφορά του εφήβου σας: αισθάνεστε ενοχλημένοι; Θυμωμένοι; Πληγωμένοι; Απογοητευμένοι;
Στη συνέχεια παρατηρείστε πως αντιδρά ο έφηβος στη δική σας αντιμετώπιση της δικής του συμπεριφοράς: Σας αγνοεί; Κατσουφιάζει; Διαφωνεί; Σταματάει προσωρινά να συμπεριφέρεται άσχημα και μετά ξαναρχίζει; Αν πρώτα συνειδητοποιήσετε πώς αισθάνεστε και στη συνέχεια παρατηρήσετε πως αντιδρά ο έφηβος στην προσπάθειά σας να τον διορθώσετε, θα κατανοήσετε τι είναι αυτό πραγματικά που επιδιώκει και θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την αρνητική συμπεριφορά του.
Ας εξετάσουμε το παράδειγμα της επίδειξης δύναμης.
Οι έφηβοι που αναζητούν δύναμη, πιστεύουν ότι γίνονται σημαντικοί, όταν προκαλούν την εξουσία και ανακτούν τον έλεγχο. Φοβούνται ότι οι άλλοι θέλουν να τους εξουσιάσουν γι’ αυτό προσπαθούν να βρουν τρόπο για να επιβληθούν αυτοί σε κάθε κατάσταση. Οι έφηβοι αυτοί είναι δυνατόν να καταδυναστεύσουν τους γονείς τους. Οι έφηβοι που αναζητούν δύναμη, θέλουν να γίνεται πάντα το δικό τους. Η συμπεριφορά των εφήβων που έχει στόχο την επίδειξη δύναμης συνδέεται με το θυμό.
Στην περίπτωση της επίδειξης δύναμης, το αίσθημα των γονιών είναι να αισθάνονται ενοχλημένοι. Στην περίπτωση της εκδήλωσης εκδίκησης, οι γονείς αισθάνονται πληγωμένοι. Στην περίπτωση, τέλος, της επίδειξης ανικανότητας, οι γονείς αισθάνονται απογοητευμένοι. Πρώτο βήμα λοιπόν για την αντιμετώπιση της αρνητικής συμπεριφοράς των εφήβων είναι η αναγνώριση εκ μέρους των γονέων του στόχου αυτής της αρνητικής συμπεριφοράς.

ΑΥΤΟΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ
Η έννοια της αυτοαναφοράς μας επιτρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην κατανόηση αφ ενός των αντιλήψεων ενός εφήβου και αφ ετέρου στις αντιλήψεις που επικρατούν στο οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Για παράδειγμα το θέμα της σεξουαλικότητας και της αμφιλεγόμενης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Ως γονείς είναι να αναρωτηθούμε τι να σημαίνει για εμάς αυτή η δική μας έντονη ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα, θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε ότι η συγκεκριμένη ενασχόληση απορρέει από έναν βαθύτερο προβληματισμό γύρο από το μέλλον των παιδιών.
Εποικοδομητικό θα ήταν να δεχθούμε ότι αυτή η εμμονή να βοηθηθούν τα παιδιά λειτουργεί ικανοποιητικά γύρω από τις θεμελιακές ανακατατάξεις γύρω από το ρόλο του άνδρα και της γυναίκας άρα και την σχέση μεταξύ τους. Αντί να ακούμε τα παιδιά και τα θέματα που τους απασχολούν ή όχι θα αναγκαζόμασταν να δεχθούμε ότι το θέμα είναι κοινό σε μικρούς και μεγάλους όπως και η ανησυχία για τον κλονισμό της οικογένειας.
Άραγε η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι να ενταχθεί σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο ,ώστε να αυξηθεί η εσωτερική συγκρότηση των εφήβων;; Πόσοι γονείς ή εκπαιδευτικοί μπορούν να μιλήσουν σ’ ένα έφηβο για τον ρόλο τους ως άνδρες ή ως γυναίκες χωρίς οι ίδιοι να πέσουν σε αντιφάσεις και ασάφειες;; Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η αυξανόμενη χαοτική συμπεριφορά των εφήβων –ναρκωτικά, ψυχιατρικά προβλήματα, νεανική εγκληματικότητα..... εκφράζουν την αύξηση των δυσλειτουργικών αντιλήψεων, συναισθημάτων και ενεργειών που αφορούν την σύγχρονη οικογένεια. Γιατί εθελοτυφλούμε όταν θεωρούμε ότι οι σεισμοί πολλών ρίχτερ που συγκλονίζουν την σύγχρονη οικογένεια δεν επηρεάζουν τον τρόπο που θα λειτουργήσει ο έφηβος μέσα στο σπίτι, μέσα στο σχολείο, στους χώρος δραστηριότητας του (επαγγελματικοί στόχοι, σχέσεις με τον μελλοντικό σύντροφο)!!!
Οι έφηβοι ξεκάθαρα αναζητούν καινούργιους τρόπους συνύπαρξης. Η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη γίνεται πλέον πιο σημαντική, πέραν από την ανταλλαγή των υλικών αγαθών. Ο σκοπός για την συμβίωση των μελών μιας οικογένειας συνδέεται ολοένα και περισσότερο με την ψυχοκοινωνική τους επιβίωση. Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι οι έφηβοι τονίζουν με έμφαση την ανάγκη τους για επικοινωνία. Αν κάποτε ο ρόλος της οικογένειας της βιομηχανικής εποχής ήταν να παραδώσει στην κοινωνία ένα εκπαιδευμένο μέλος για να αυξηθεί η βιομηχανική παραγωγή, η οικογένεια της μεταβιομηχανικής εποχής σκοπό της έχει να παραδώσει στην κοινωνία συγκροτημένα άτομα όπου θα μπορούν να συμβάλουν στην λειτουργικότητα των ομάδων στις οποίες θα ανήκουν.

  
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ
Όχι μόνο το ζητούν αλλά το φωνάζουν κιόλας:  «Δεν θέλουμε τους γονείς από επάνω μας, μα δίπλα μας». Σ’ ένα παιδί έως τα 10 του μπορεί ο γονιός να είναι «κατά πάνω του». Το ίδιο ούτε το καταλαβαίνει, αλλά ούτε και το συνειδητοποιεί, δεν έχει την ενδοστρέφεια, δεν βασανίζεται. Η εφηβική ηλικία όμως αναδιπλώνεται, στρέφεται στον εαυτό της. Οι έφηβοι θέλουν τους γονείς τους δίπλα τους. Οι έφηβοι δεν λένε μακριά, μα δίπλα. Κάτι άλλο που ζητούν οι έφηβοι από τους μεγαλύτερους είναι να «ξεχάσουν την εποχή τους ή να προσαρμοστούν στην τωρινή». Όποια ηλικία και αν έχουν οι γονείς οι έφηβοι τους βλέπουν ως πολύ μεγάλους. Καλό και χρήσιμο είναι οι γονείς να κάνουν την αυτοκριτική τους, την αυτογνωσία και να ελέγξουν τον αυτοέλεγχο τους.

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ
Ακατάλληλοι τρόποι γονικής συμπεριφοράς
Κάθε γονέας επιθυμεί και θέλει να έχει άριστες σχέσεις με τα παιδιά του, το δύσκολο είναι πως θα βρεθεί ο τρόπος να υλοποιηθούν σωστά οι σχέσεις και τα εφόδια. Αρκετοί γονείς αποφασίζουν να είναι διαλλακτικοί, φιλικοί, τι γίνεται όμως όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα έφηβα παιδιά τους;; Αρκετοί γονείς τα ξεσπάσματα αυτά τα αντιμετωπίζουν ως «μία περίοδο κρίσεις και θα περάσει», ή «μόνο με αυταρχικότητα καταλαβαίνουν αυτοί οι νέοι». Όλα αυτά όμως δεν έχουν τα θεμιτά αποτελέσματα. Ένα αρκετά συχνό μοντέλο γονικής συμπεριφοράς είναι οι «Ανεχτικοί», οι οποίοι διστάζουν να υποστηρίξουν τις απόψεις και τα πιστεύω τους ανοιχτά. Χαρακτηρίζονται ως καλόβολοι, δεν διαφωνούν σχεδόν ποτέ με τους εφήβους, σπάνια θα εκφέρουν την γνώμη τους για διάφορα θέματα. Η σύγκρουση αποφεύγεται με κάθε τρόπο. Πάντως κοινωνικά αυτό το γονικό μοντέλο θεωρείται ιδανικό για την εξισσορόπηση της οικογένειας.  Η αποτυχία της ανεκτικότητας αφαιρεί από τους γονείς και από τον έφηβο την έννοια του σεβασμού και της αλληλοεκτίμησης. Οι έφηβοι δεν συνεργάζονται ως μέλη της οικογένειας τους, οι γονείς δυσκολεύονται να διατηρήσουν την ενότητα της οικογένειας τους.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
1.     Οικογενειακή ατμόσφαιρα
2.     Αριθμός των αδελφών κατά σειρά γέννησης
3.     Κοινωνικοοικονομική κατάσταση
4.     Πληθυσμιακή μετακίνηση

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ /ΘΕΣΗ ΕΦΗΒΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ
1.    Απορριπτική στάση. Ο έφηβος δεν τους παραδέχεται, μέχρι και την αρχή της εφηβείας ο γονιός για το παιδί ήταν σ’ ένα βάθρο, τώρα η εξιδανίκευση σιγά-σιγά καταλύει και η εικόνα του παίρνει μία πιο πραγματική άποψη και θέση.
2.    Η στάση της ειρωνείας. Συχνά μπορεί να συναντήσουμε ανθρώπους που θέλουν να «εξουδετερώσουν» κάτι και το ειρωνεύονται. Οι έφηβοι σ’ αυτή την αναπτυξιακή τους (σ’ όλα τα επίπεδα) φάση δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν λογικά μία νέα κατάσταση και έτσι ειρωνεύονται.
3.    Επαναστατική στάση. Η επανάσταση τους είναι συχνά επίμονη και σκληρή, εδώ ανήκουν γονείς όπου δεν φρόντισαν να συνεννοηθούν με τα παιδιά τους για διάφορα θέματα σε μικρότερη ηλικία. Οι έφηβοι είναι ανοιχτοί προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά η επαναστατικότητα αυτή απέναντι στους γονείς γίνεται σε περιβάλλοντα χρόνο και χώρο όπου αυτές οι δύο γενιές δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν, να κατανοήσουν.

Γράφει η Βαϊτσου Δήμητρα
 Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας  Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια




Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η εκπαίδευση της αμάθειας




Κούτσουρο απελέκητο, τούβλο, κουμπούρας, τενεκές ξεγάνωτος! Μη μου πείτε ότι δεν τα είχατε ακούσει. Από εκείνον τον στριμμένο δάσκαλο που προτιμάτε να ξεχάσετε. Μπορεί να μην απευθυνόταν σ' εσάς, αλλά στον Γιωργάκη του τελευταίου θρανίου. Ή το άλλο, το ανεκδιήγητο, που με τόση ευκολία ξεστόμιζαν μερικοί αχαρακτήριστοι: «Το παιδί σας δεν τα παίρνει τα γράμματα, να το πάτε να μάθει μια τέχνη» ή «Εσύ δεν κάνεις για το σχολείο, θα γίνεις σκουπιδιάρης». Πού να 'ξεραν ότι τώρα ο υπάλληλος καθαριότητας χρειάζεται... βύσμα!

Κι όμως, σήμερα, δεκαετίες μετά την κατάργηση της ποδιάς, της βέργας και της αυταρχικής εκπαίδευσης, την εποχή των «λεωφόρων της πληροφορικής» και της «διαθεματικότητας», οι μαθητές δέχονται παρόμοιες κατηγορίες, ίσως πιο πολιτικά ορθές: «Αδιάφοροι», «Χωρίς βάσεις», «Δεν ξέρουν να ακούνε». Ή, χειρότερα, ακόμα και αν δεν τους το πει κανείς κατάμουτρα, μαθαίνουν οι ίδιοι, από πολύ τρυφερή ηλικία, να κατατάσσουν τον εαυτό τους σε κατηγορίες: οι καλοί, οι μέτριοι, οι ανεπίδεκτοι. Ο όγκος της διδακτέας ύλης, τα νέα αναλυτικά προγράμματα, τα φροντιστήρια και οι διαρκείς εξετάσεις δεν οδηγούν νομοτελειακά σε ποιοτικά ανώτερη μόρφωση. Αντίθετα, όπως συχνά διαπιστώνουν οι εκπαιδευτικοί, ακόμα και καλοί μαθητές που περνούν στις εξετάσεις, έχουν σοβαρά γνωστικά κενά, αδυναμία στην κατανόηση κειμένων, στην έκφραση, στη χρήση της γλώσσας.
Ενώ τα ποσοστά αναλφαβητισμού μειώνονται και όλο και περισσότεροι νέοι έχουν πρόσβαση στη μέση, ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, εντείνεται το παράδοξο φαινόμενο του λειτουργικού αναλφαβητισμού. Μια μορφή σύγχρονης αμάθειας, που δεν είναι μετρήσιμη με ποσοτικούς δείκτες, αλλά παρατηρείται εμπειρικά, όχι μόνο στα γραπτά, αλλά και στην καθημερινότητα της σχολικής και εξωσχολικής ζωής. Κάθε φορά που δημοσιεύονται τα «μαργαριτάρια» των μαθητών ή ακόμα και των πτυχιούχων σε εξετάσεις για το Δημόσιο, επανέρχονται τα εύκολα και αβασάνιστα δημοσιεύματα για το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο της νέας γενιάς, που καταναλώνει πληροφορίες χωρίς να κρίνει, που αποστηθίζει χωρίς να κατανοεί, που εκπαιδεύεται χωρίς να μορφώνεται.
«Ορθογραφία χαώδης· γνώσεις μηδενικές· διατύπωση ασυνάρτητη· πλήρης ανικανότητα συλλογισμού· σαν να μην πέρασαν από πάνω τους δώδεκα χρόνια μαθητείας. Πώς έφτασαν, λοιπόν, στην τελευταία τάξη του λυκείου;» Η παρατήρηση του Αγγελου Ελεφάντη στον «Πολίτη», το καλοκαίρι του 2003, είχε έρθει ως συμπλήρωμα στον «Αλιέα μαργαριταριών», στις πανελλαδικές εξετάσεις του ίδιου χρόνου. Τότε το καλό περιοδικό είχε αλιεύσει μαργαριτάρια μαθητών Γ' λυκείου από τις εξετάσεις Νεοελληνικής Ιστορίας. Ο Απόστολος Γκλέτσος ως «ήρωας της Εθνικής Αντίστασης», τα SS και η ΓΣΕΕ ως «αντιστασιακές οργανώσεις», το Νιου Ντιλ ως «αυτός που εφεύρε το αυτοκίνητο» ήταν μερικά από τα χονδροειδή λάθη που έκαναν τηλεοπτικούς σχολιαστές και επιφυλλιδογράφους να εξανίστανται με τα χάλια των μαθητών, τις ευθύνες των εκπαιδευτικών και την κατάντια του σχολείου.
Στις περυσινές εξετάσεις τα γραπτά κάτω από τη βάση ήταν λιγότερα και πολλοί άριστοι κονταροχτυπήθηκαν για μια θέση στα ιδρύματα πρώτης επιλογής. Αυτό σημαίνει μήπως ότι το εκπαιδευτικό επίπεδο ανέβηκε και μπορούμε να αναστενάξουμε με ανακούφιση ή ότι έτυχε τα θέματα να είναι κάπως ευκολότερα; Ας μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα.
Στο τελευταίο Τεστ Γενικών Γνώσεων και Δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ, στο οποίο διαγωνίστηκαν πάνω από 100.000 απόφοιτοι λυκείου και πτυχιούχοι για μια θέση στο Δημόσιο, η αποτυχία σε φαινομενικά απλές ερωτήσεις ήταν χαρακτηριστική: Ούτε δύο στους δέκα δεν γνώριζαν από πού διέρχεται ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και τι θα μεταφέρει. Εφτά στους δέκα δεν μπορούσαν να τοποθετήσουν σε σωστή χρονολογική σειρά την Ελληνική Επανάσταση του '21, την Οχτωβριανή Επανάσταση, τη Γαλλική Επανάσταση και τη Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Αντίθετα, σχεδόν όλοι απάντησαν σωστά σε ερωτήσεις για τα ΚΕΠ και το Εθνικό Κτηματολόγιο.
Χωρίς οι λανθασμένες απαντήσεις να αποδεικνύουν αυτόματα την ασχετοσύνη των υποψηφίων, είναι ωστόσο ενδεικτικές για το πόσο λεπτή είναι η γραμμή μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας, μόρφωσης και αμορφωσιάς, σε ένα σύστημα που ανάγει ως μέγιστο κριτή τις εξετάσεις και, ενώ ομνύει στην αξιοκρατία, είναι -όπως όλοι ξέρουμε- γεμάτο ανισότητες, αδιαφανείς διαδικασίες και «πίσω πόρτες».
«Τσ...τσ... τσ... τα σημερινά παιδιά δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Εμείς στην εποχή μου...» Η κακιασμένη ατάκα του συνταξιούχου στο λεωφορείο, που φρίττει με όσα ακούει και βλέπει, η αναγωγή σε ένα εξιδανικευμένο παρελθόν, που οι νέοι ήξεραν «να μιλούν σωστά και να φέρονται με σεβασμό στους μεγαλυτέρους», η γλώσσα μας που κινδυνεύει από τη «λεξιπενία και την ξενομανία», όπως έχουμε μάθει να επαναλαμβάνουμε, το σχολείο μας που πάει από το κακό στο χειρότερο, μαζί με την οικονομία και το «δεν είμαστε κράτος εμείς», είναι το σύνηθες κινδυνολογικό ρεπερτόριο του κάθε μπαϊλντισμένου, αγανακτισμένου, παθητικού τηλε-πολίτη.
Στην πραγματικότητα, πίσω από αυτό τον ψαλμό της μόνιμης Αποκάλυψης, όπου διαρκώς βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού (εκπαιδευτικού, οικονομικού ή εθνικού), απλώς μαθαίνουμε να εξοικειωνόμαστε με το παράλογο, να ανεχόμαστε το ανυ- πόφορο, να συμβιβαζόμαστε με το άδικο, σπάνια να το ερμηνεύουμε και ακόμα σπανιότερα να το αντιμαχόμαστε.
Γιατί, στο κάτω κάτω, τι αποδεικνύουν τα φαινόμενα της σύγχρονης αμάθειας αν όχι την ίδια την αποτυχία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που διαρκώς μεταρρυθμίζεται στα χαρτιά, χωρίς να βελτιώνεται στην πράξη και, κυρίως, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των ίδιων των δασκάλων και των μαθητών, «εκείνων που αναπνέουν κάθε μέρα την κιμωλία» - όπως μας το έθεσε μία εκπαιδευτικός.
«Μήπως τα παιδιά μας χαζεύουν;» αναρωτιόταν πρόσφατα το σοβαρό βρετανικό περιοδικό «Prospect», εκφράζοντας την ανησυχία ότι οι δείκτες επιτυχίας ή αποτυχίας στις σχολικές εξετάσεις δεν μας δείχνουν όλη την εικόνα. «Πάει πολύ καιρός που συνάντησα έναν 17χρονο που μπορούσε να βάλει σε μια σειρά τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ού αιώνα» παρατηρούσε ο Donald Hirsch, πρώην σύμβουλος του ΟΟΣΑ σε θέματα εκπαίδευσης. Αντίστοιχα άρθρα και βιβλία γράφονται και στις ΗΠΑ, με χαρακτηριστικό το «The Dumbest Generation» (η ηλιθιότερη γενιά) του Marc Bauerlein. Στο βιβλίο αυτό ο πανεπιστημιακός φιλόλογος εκφράζει με στοιχεία τη βάσιμη υποψία ότι η ψηφιακή γενιά είναι και η πλέον ιστορικά αναλφάβητη. Για παράδειγμα, το 52% των γυμνασιόπαιδων στην ερώτηση ποια χώρα ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ στον Β' Παγκόσμιο, επέλεξαν την Ιαπωνία και τη Γερμανία αντί για την ΕΣΣΔ.
Θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε αντίστοιχα αν τα Ελληνόπουλα γίνονται πιο χαζά; «Σε καμία περίπτωση τα παιδιά σήμερα δεν είναι χαζά!» απαντά η Εφη Πανοπούλου, φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση και μέλος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ. «Οι νέοι άνθρωποι, σήμερα, έχουν πολλές περισσότερες παραστάσεις από τις παλιότερες γενιές· σ' αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Ωστόσο, ο λειτουργικός αναλφαβητισμός αυξάνεται, κι αυτό λίγη σχέση έχει με την προσπάθεια που κάνουμε εμείς ως εκπαιδευτικοί. Το ζήτημα δεν είναι αν αφομοιώνεται ή δεν αφομοιώνεται η διδακτέα ύλη, αλλά το ποια κατεύθυνση έχει. Αποσκοπεί στο να αποκτήσει ο μαθητής μία γενική παιδεία με βάρος, ώστε να ανταποκριθεί σ' αυτά που απαιτούνται από τη ζωή και όχι μόνο σε μία επιστήμη - να είναι σε θέση να κατανοήσει τον κόσμο; Ή, αντίθετα, αρκεί να αποκτήσει μερικές αποσπασματικές γνώσεις, ώστε να χρησιμοποιηθεί αύριο ως ελαστικά απασχολούμενος;»
Πώς θα όριζε τον λειτουργικό αναλφαβητισμό; «Αυτό που έχω διαπιστώσει εξ ιδίας εμπειρίας ως φιλόλογος καθηγήτρια λυκείου, είναι ότι τα παιδιά που τελειώνουν σήμερα το λύκειο έχουν πολύ μικρότερη ικανότητα, σε σχέση με μια προηγούμενη γενιά, να διαβάσουν με ευχέρεια, να γράψουν χωρίς ορθογραφικά λάθη και να κατανοήσουν βαθύτερα ένα κείμενο. Αντίστοιχες διαπιστώσεις κάνουν και πολλοί άλλοι συνάδελφοι. Ακόμα και μαθηματικοί στο λύκειο μού λένε ότι τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν σωστά απλές μαθηματικές πράξεις».
Σύμφωνα με την κ. Πανοπούλου, το πρόβλημα του λειτουργικού αναλφαβητισμού έχει πολύ βαθύτερες ρίζες. Ξεκινά από το δημοτικό, πολλές φορές ακόμα και από την προσχολική αγωγή, συνεχίζεται στο γυμνάσιο και έχει άμεση σχέση με τα νέα αναλυτικά προγράμματα. «Αρκεί να δει κανείς τα νέα αναλυτικά προγράμματα του δημοτικού και του γυμνασίου, για να καταλάβει από πού ξεκινάνε τα προβλήματα, που κορυφώνονται πλέον στο λύκειο. Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι τα παλαιότερα βιβλία πριν από τέσσερα χρόνια ήταν καλύτερα - όμως, όπως προκύπτει από τις έρευνες του ΚΕΜΕΤΕ, τα νέα προγράμματα είναι σαφώς χειρότερα. Κάτι που αυξάνει τον λειτουργικό αναλφαβητισμό είναι ο εντεινόμενος κατακερματισμός της γνώσης. Αντί το παιδί να αποκτά γνώσεις σε βάθος, για τη φύση, την ιστορία, την κοινωνία, τις επιστήμες, αυτά σπάνε σε μικρές πληροφορίες, χωρίς να συνδέονται με το όλον.
»Η λογική της "διαθεματικότητας", έτσι όπως εφαρμόζεται, εξετάζοντας μία έννοια σε πλάτος και όχι σε βάθος, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Από την άλλη μεριά υπάρχει μία εντατικοποίηση, ένα "κατέβασμα" της ύλης σε πολύ μικρότερες τάξεις. Στο δημοτικό εφαρμόζεται η αντίληψη της "σπειροειδούς διάταξης της ύλης". Δηλαδή, μία έννοια σπάει σε μικρά κομμάτια, τα οποία επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και στα έξι χρόνια του δημοτικού.
»Για παράδειγμα, η έννοια της διαίρεσης εισάγεται από την πρώτη δημοτικού, σε μια ηλικία που το παιδί δεν μπορεί να την κατανοήσει. Η έννοια θα επα- ναληφθεί στα επόμενα χρόνια· όμως, ήδη το παιδί, που έχει έρθει σε επαφή μ' ένα κεφάλαιο της γνώσης που δεν μπορεί να το εμπεδώσει, το καταχωρίζει ως μία άρνηση και μία αποτυχία και είναι πολύ αμφίβολο αν θα έχει κατανοήσει τη διαίρεση ώς το τέλος του δημοτικού. Το ίδιο ισχύει με την προπαίδεια, την οποία επίσης ξεκινάνε από την πρώτη δημοτικού».
«Μελετώντας τα σχολικά βιβλία», καταλήγει η κ. Πανοπούλου, «καταλαβαίνεις ότι πολλές φορές δίνεται σημασία στη μέθοδο και όχι στο περιεχόμενο· υπάρχει ένας φοβερός φορμαλισμός. Τελειώνοντας ένα παιδί το δημοτικό έχει βγάλει ένα συμπέρασμα για τον εαυτό του, που μπορεί να λέει, ενδεχομένως, "δεν παίρνω τα γράμματα", "ξέρω ποια είναι η θέση μου"».
Η ταξική διαφοροποίηση μέσα από την εκπαίδευση ξεκινά από τη σχολική και προσχολική ηλικία, μεγεθύνεται από την εντατικοποίηση, την εσωτερίκευση της αποτυχίας, τον κατακερματισμό των γνωστικών αντικειμένων και δημιουργεί μία κατάσταση εκρηκτική όσο το παιδί μεγαλώνει. Τα συμπεράσματα αυτά δεν απηχούν μόνο τις απόψεις της συνομιλήτριάς μας, αλλά και των περισσότερων εκπαιδευτικών, αν πιστέψουμε τις αντίστοιχες έρευνες.
Σε έρευνα των ίδιων των δασκάλων για τα νέα βιβλία των μαθηματικών, το 67% πιστεύει ότι η ψαλίδα μεταξύ μαθητών υψηλής επίδοσης και μαθητών χαμηλής επίδοσης ανοίγει ακόμα περισσότερο, ενώ το 76% πιστεύει ότι τα βιβλία ευνοούν αποκλειστικά τους μαθητές με υψηλή επίδοση. Οπως επισημαίνει ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Χρήστος Κάτσικας, αντίστοιχες είναι οι κριτικές παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών και για τα βιβλία των θεωρητικών μαθημάτων: «Στα περισσότερα νέα βιβλία Ιστορίας του δημοτικού και του γυμνασίου απουσιάζει ο συνεκτικός ιστός, απουσιάζουν τα ιστορικά πλαίσια, ο ιστορικός χρόνος δεν υπάρχει, η συνολική αφήγηση σφαγιάζεται σε πληροφορίες, εικόνες, αριθμούς και πηγές. Το "πώς" και το "γιατί" εξαφανίζονται και απομένει η τμηματική πληροφορία, η αποσπασματική είδηση, το απομονωμένο γεγονός, χωρίς την ιστορική και κοινωνική του πλαισίωση».
Ως αποτέλεσμα, ο μαθητής συχνά αδυνατεί να διαχωρίσει το σημαντικό από το δευτερεύον, το γενικό από το ειδικό, να καταλήξει σε λογικές αφαιρέσεις, να συνδέσει την αιτία με το αποτέλεσμα, να απαντήσει σε ερωτήματα που απαιτούν κριτική σκέψη. «Η εκπαίδευση της αμάθειας» όπως την περιγράφουν ο Χρήστος Κάτσικας και ο Κώστας Θεριανός στο βιβλίο τους, γεννά έναν νέου τύπου πρώιμο αναλφαβητισμό σε μια γενιά που θεωρητικά έχει περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες.
Την εποχή της ψηφιακής επανάστασης ένα νέο χάσμα βαθαίνει. Η γενιά που παίζει στα δάχτυλα το ποντίκι και το πληκτρολόγιο κινδυνεύει να χάσει όχι το τρένο της πληροφορίας, αλλά το τρένο της γνώσης και της κριτικής σκέψης.
Εγκαταλείπουν το σχολείο
Στην κοινωνία της γνώσης, οι μαθητές συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τις σχολικές δομές σε εντυπωσιακά ποσοστά, υπογραμμίζοντας αδρά την ταξικότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Περιττό να τονίσουμε ότι η μεγάλη φυγή καταγράφεται στην όλο και διευρυνόμενη βάση της κοινωνικής πυραμίδας.
* Στην Ευρώπη ο μέσος όρος σχολικής εγκατάλειψης βρίσκεται στο 14,8%.
* Στις υψηλότερες θέσεις βρίσκονται η Τουρκία (47,6%), η Μάλτα (37,6%), η Πορτογαλία (36,3%), η Ισπανία (31%) και η Ισλανδία (29,8%).
* Τα ποσοστά της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης στην Ελλάδα κυμαίνονται στα κοινοτικά επίπεδα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ για την εκπαίδευση, κατά την περίοδο 2002-2007 24.588 μαθητές διέκοψαν την φοίτησή τους στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 82.719 στα γυμνάσια (στην Ελλάδα υποχρεωτική είναι η εκπαίδευση έως τα 15 έτη).
Η ευφυής ημιμάθεια
* Η σφαιρική γνώση μοιάζει με ουτοπία στην εποχή της πληροφορίας. Γιατί δεν είναι μόνο η βιοποριστική ανάγκη που επιβάλλει χρονοβόρα επένδυση στην «κάθετη» γνώση και την εξειδίκευση, αλλά και το γεγονός πως καθημερινά δεχόμαστε βομβαρδισμό ενός τεράστιου όγκου πληροφορίας, που προκαλεί κούραση και κυρίως αμηχανία. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας - Σαν Ντιέγκο εκτιμά ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος καλείται να απορροφήσει 23 λέξεις ανά δευτερόλεπτο με πολλαπλούς πομπούς: κινητά τηλέφωνα, διαδίκτυο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ΜΜΕ. Υπολογίζεται δε πως ο όγκος αυτός ισοδυναμεί με 34 Gb και είναι ικανός να «κρασάρει» ένα λάπτοπ μέσα σε μία εβδομάδα.
* Τη λύση μπορεί να προσφέρει η... ημιμάθεια. Αν και τόσο αρνητικά φορτισμένη, η έννοια της ημιμάθειας μπορεί να επαναπροσδιοριστεί σε μια εποχή που η κατάκτηση σε βάθος τόσο πολλών τομέων γνώσης στην ουσία καθίσταται αδύνατη. Την ημιμάθεια ως μια δυναμική διαδικασία διαρκούς αναζήτησης της γνώσης προτείνει ο Γιώργος Παμπούκης, μηχανικός στο επάγγελμα και δοκιμιογράφος, στο βιβλίο του «Ημιμάθειας εγκώμιο - Για μια καθολική ματιά στον σύγχρονο κόσμο» (εκδ. Κριτική).
* Η προσωπική του πορεία στην περιπέτεια της γνώσης, με σταθμούς στις θετικές επιστήμες, την οικονομία, την οικολογία, την ψυχανάλυση, την πολιτική και τη φιλοσοφία, οδήγησε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου, ενός «μπούσουλα» που φιλοδοξεί να χαράξει τα «περιγράμματα γνώσης» που χρειάζεται να γνωρίζουμε όλοι ως ενεργοί πολίτες. «Η πληροφόρηση σε εξειδικευμένα θέματα πρέπει να γίνεται αναγκαστικά μέσα από μια προσεκτικά σχεδιασμένη επιλογή περιγραμμάτων γνώσης (και όχι πραγματική γνώση σε βάθος), η οποία και χωρίς αμφιβολία αποτελεί ένα είδος προσχεδιασμένης ημιμάθειας. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις ο πολίτης μπορεί σταδιακά να πάρει την ευθύνη της απόφασης για τα μεγάλα πολύπλοκα θέματα που μας αφορούν όλους και που σήμερα μονοπωλούν οι υποτιθέμενοι ειδικοί» μας είπε ο συγγραφέας.
* Αυτή η «ευφυής» ημιμάθεια, η επαρκής δηλαδή ενημέρωση των πολιτών για τα τρέχοντα ζητήματα, όσο εξειδικευμένα κι αν είναι, αποτελεί μια δικλείδα ασφαλείας για τη δημοκρατία. Μόνο αν οι πολίτες γνωρίζουν θα είναι σε θέση να κρίνουν και να ελέγχουν τις τοποθετήσεις των «ειδικών», που κάθε μέρα λαμβάνουν αποφάσεις καθοριστικές για τη ζωή μας και την ποιότητά της σχεδόν ερήμην μας.
Διαβάζουμε βιβλία;
* Με 902 εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα και περίπου 9.758 νέους τίτλους βιβλίων (2008), 2.000 βιβλιοπωλεία σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων 280 πωλούν αμιγώς βιβλία, όπως και 3.500 ακόμη σημεία πώλησης Τύπου και βιβλίων, το τοπίο φαίνεται εκ πρώτης όψεως εύφορο για το αναγνωστικό κοινό. Μόνο που αυτό απουσιάζει.
* Στη Β' Πανελλήνια Ερευνα αναγνωστικής συμπεριφοράς και πολιτιστικών πρακτικών του ΕΚΕΒΙ (2204) οι ερωτώμενοι δήλωσαν ως πρώτο λόγο αποχής από την ανάγνωση τα εξής: «έλλειψη χρόνου» (43,7%), «δεν μου αρέσει το διάβασμα/το βαριέμαι» (17,1%), «έλλειψη ενδιαφέροντος» (5,8%), «δεν ξέρω να διαβάζω» (2,8%) κ.ά.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΟΛΙΤΗ 

Αρθρο πριν από ένα χρόνο περίπου, αλλά παραμένει  ενδιαφέρον, εφόσον δεν έχει 
αλλάξει τίποτε ακόμα.  Άραγε θα αλλάξει κάτι στο μέλλον????